Wymiana całego wydechu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana całego wydechu.
Jako że mam do wywalenia środkowy tłumik a cały wydech jest pospawany myślałem nad wymianą całego wydechu.
I pytanie: czy przy wymianie będą potrzebne jakieś specjalistyczne narzędzia i spawarka czy dam radę wykonać to samemu w tunelu?
To plan wydechu u mnie:
I pytanie: czy przy wymianie będą potrzebne jakieś specjalistyczne narzędzia i spawarka czy dam radę wykonać to samemu w tunelu?
To plan wydechu u mnie:
-
- VWGolf.pl Killer
Wymiana całego wydechu.
jeśli masz cały pospawany to żeby nic nie robić bez spawania musisz kupić cały układ z katem a to nie takie tanie, lepiej kupić sam środkowy tłumik i wspawać go jak przedtem, to znaczy w jednym miejscu założysz na tą opaskę skręcaną a w drugim miejscu musisz spawać bo będzie brakować tego złącza w starym układzie bo masz zespawany
Wymiana całego wydechu.
I chyba tak jednak zrobię... Spojrzałem tak na szybko i końcowy tłumik wygląda prawie jak nowy to żal go wywalać. Kat też ok a tylko wspawana strumienica w miejsce środkowego tłumika jest w stanie rozsypki.
Ile może kosztować wymiana zakładając, że z wyjątkiem środkowego tłumika reszta jest ok? Robocizna plus części.
Z tego co patrzę, to najtańszy tłumik jest od 80zł z wysyłką. Kupić element i jechać z nim do zaspawania czy na miejscu brać?
Ile może kosztować wymiana zakładając, że z wyjątkiem środkowego tłumika reszta jest ok? Robocizna plus części.
Z tego co patrzę, to najtańszy tłumik jest od 80zł z wysyłką. Kupić element i jechać z nim do zaspawania czy na miejscu brać?
-
- VWGolf.pl Killer
Wymiana całego wydechu.
Dziwacznie ten tłumik wygląda jak mu się przyjrzałem.
Od kolektora do końca rury wychodzącej z kata niby wszystko ok. Tłumik środkowy w stanie wegetatywnym a końcowy bdb.
Gorzej z podwieszeniem: bujał się w miarę luźno i nie wiem czy to wina tego, że środkowy jest odłamany, czy czegoś brakuje :/
Kupiłem już tłumik środkowy(80zł z kurierem) a jak dzwoniłem po serwisach chcą 70-100zł za robociznę.
Mogę jeszcze jechać do "serwisu" gdzie robią wszystko i bez rachunku pewnie z 50zł wezmą. Ale coś mi mówi, że lepiej dopłacić już...
Jeszcze domocować muszę osłonę termiczna bo odpadła z 2 mocowań.
Z fotek możecie wywnioskować, czy brakuje tu zaczepów? Bo dospawane są niby jakieś uchwyty do kata.
Od kata do 1 tłumika:
Od kolektora do kata:
Za 1 tłumikiem:
Od kolektora do końca rury wychodzącej z kata niby wszystko ok. Tłumik środkowy w stanie wegetatywnym a końcowy bdb.
Gorzej z podwieszeniem: bujał się w miarę luźno i nie wiem czy to wina tego, że środkowy jest odłamany, czy czegoś brakuje :/
Kupiłem już tłumik środkowy(80zł z kurierem) a jak dzwoniłem po serwisach chcą 70-100zł za robociznę.
Mogę jeszcze jechać do "serwisu" gdzie robią wszystko i bez rachunku pewnie z 50zł wezmą. Ale coś mi mówi, że lepiej dopłacić już...
Jeszcze domocować muszę osłonę termiczna bo odpadła z 2 mocowań.
Z fotek możecie wywnioskować, czy brakuje tu zaczepów? Bo dospawane są niby jakieś uchwyty do kata.
Od kata do 1 tłumika:
Od kolektora do kata:
Za 1 tłumikiem:
Wymiana całego wydechu.
A nie lepiej jest ci dokupic złaczki do ukł wydechowego i miec cały układ skręcany i rozłaczany w razie potrzeby? Taka załaczka kosztuje cos ok 60 zł.
Wymiana całego wydechu.
No w sumie to niezły pomysł, ale z tego co rozumiem to musiał bym kupić 2 sztuki a to jak piszesz już 120zł. A za wspawanie dam połowę tego.
A możesz wstawić link do takiej złączki? Bo w sumie złączkę można samemu wstawić, a może jakaś okazja się trafi. A przecinarkę już mam.
A możesz wstawić link do takiej złączki? Bo w sumie złączkę można samemu wstawić, a może jakaś okazja się trafi. A przecinarkę już mam.
Wymiana całego wydechu.
Pomysł złączek upadł, za drogo by to wyszło wszystko. Za spawanie warsztat chce jakieś grosze
Wjechałem jeszcze na tunel, żeby spojrzeć czy właściwy tłumik dostałem i szok Ten co miałem wspawany 1,5 raza mniejszy jak nie bardziej. Z kolei ten nowy wydawał mi się trochę za duży, ale to może wina perspektywy z tym mniejszym;p
04.024 z takimi numerami tłumik jest, ja mam silnik 1.8 AGN. Dobry zakup?
Wjechałem jeszcze na tunel, żeby spojrzeć czy właściwy tłumik dostałem i szok Ten co miałem wspawany 1,5 raza mniejszy jak nie bardziej. Z kolei ten nowy wydawał mi się trochę za duży, ale to może wina perspektywy z tym mniejszym;p
04.024 z takimi numerami tłumik jest, ja mam silnik 1.8 AGN. Dobry zakup?
Wymiana całego wydechu.
Okazało się, że zamiennik który kupiłem na allegro jest za duży!
Numery seryjne wszystko się zgadza, rury ok, tylko sam tłumik jest na wcisk :/
Na szczęście okazało się, że nie trzeba będzie spawać tylko na obejmy się go da założyć.
Numery seryjne wszystko się zgadza, rury ok, tylko sam tłumik jest na wcisk :/
Na szczęście okazało się, że nie trzeba będzie spawać tylko na obejmy się go da założyć.
Wymiana całego wydechu.
Witam ponownie. Zdechł mi końcowy tłumik i muszę go wymienić na nowy bo spawać się nie opłaca.
Tak powinno to wyglądać:
I podpowie mi ktoś, czy od turbo też będą pasować czy tylko od mojego AGN silnika? Podpowiedzi?
Tak powinno to wyglądać:
I podpowie mi ktoś, czy od turbo też będą pasować czy tylko od mojego AGN silnika? Podpowiedzi?