[fotoporada] Ustawienie kąta wtrysku
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: [fotoporada] Ustawienie kąta wtrysku
Witam
Panowie moglibyście mi powiedzieć jakie powinny być poprawne wartości w drugim polu tam gdzie jest kąt wtrysku dla silnika 1.9 TDI 110KM AHF
Sprawdzałem u siebie przez vag com kont wtrysku i na zimnym silniku mam tam wartości w granicach 65-71. Czy to jest poprawny kont wtrysku ?
Teraz robi się coraz zimniej i mój golfik mam coraz większe problemy z odpalaniem więc muszę coś w nim poprawić bo w zimę nie odpalę
Z góry dzięki za pomoc
Panowie moglibyście mi powiedzieć jakie powinny być poprawne wartości w drugim polu tam gdzie jest kąt wtrysku dla silnika 1.9 TDI 110KM AHF
Sprawdzałem u siebie przez vag com kont wtrysku i na zimnym silniku mam tam wartości w granicach 65-71. Czy to jest poprawny kont wtrysku ?
Teraz robi się coraz zimniej i mój golfik mam coraz większe problemy z odpalaniem więc muszę coś w nim poprawić bo w zimę nie odpalę
Z góry dzięki za pomoc
VW Golf IV 1.9 TDI 110KM
Kupię TUNEL ŚRODKOWY DWA Elementy w kolorze szarym do Golfa IV.
Wszystkie Propozycję proszę składać na PW lub GG: 8228398.
Kupię TUNEL ŚRODKOWY DWA Elementy w kolorze szarym do Golfa IV.
Wszystkie Propozycję proszę składać na PW lub GG: 8228398.
-
- Forum Master
Witam, tomcio-91, kąt sprawdza się na rozgrzanym silniku, minimum do 80stopni, do tej temperatury ECU zapodaje większą dawkę. Ustaw na niebieska linię i będzie dobrze, to jest tak około +/-50, ale najlepiej na niebieska linię.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
witam, sprawdzalem dzis kat wtrysku i zauwazylem ze w polu 10 wartosc jest sporo za wysoka. W tabelce na pierwszej stronie jest ze wartosci nie powinny przekraczac 110 a u mnie pokazywalo 250-255. Pytanie brzmi, co moze byc tego przyczyna i czy ma to wplyw na dynamike silnika.
PS: Przepraszam za brak polskich znakow.
PS: Przepraszam za brak polskich znakow.
jaka powinna w końcu być poprawna wartość konta wtrysku dla silnika AFN?
bo znajduje różne informacje na różnych forach, rozpiętości od 49 do 59, gdzieś też wyczytałem że wartość z bloków pomiarowych powinna się równać wartości z nastawów. I tak też jest teraz u mnie, wartość wynosi 56-58. Ale po przejechaniu się nadal wywala błąd 550 błędnej wartość wtrysku :/
kont wtrysku musi być perfekcyjnie nastawiony by nie wyświetlało tego błędu, czy może spowodowany jest on czymś innym?
bo znajduje różne informacje na różnych forach, rozpiętości od 49 do 59, gdzieś też wyczytałem że wartość z bloków pomiarowych powinna się równać wartości z nastawów. I tak też jest teraz u mnie, wartość wynosi 56-58. Ale po przejechaniu się nadal wywala błąd 550 błędnej wartość wtrysku :/
kont wtrysku musi być perfekcyjnie nastawiony by nie wyświetlało tego błędu, czy może spowodowany jest on czymś innym?
-
- Forum Master
Witam, ja zawsze ustawiam na niebieską linię i jest ok. Te 56-59, to po mojemu za dużo.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Witam.damcio151 pisze:6. Po korekcie dokręcamy mocno śrubę nr 3 uruchamiamy silnik i kontrolujemy kąt
(VAG-COM -> Engine -> Basic Settings -> grupa 000 -> pozycja 2)
Poniżej zrzut ekranu z VAG-COM przed i po ustawieniach (pierwszy zrzut przerobiłem z drugiego, ponieważ zapomniałem zrobić zrzut z pomiaru przed ustawieniem kąta, ale wyglądało to właśnie jak na pierwszym obrazku)
Obrazek
Nie będę się rozpisywał, więc streszczę moje pytanie.
Kontrolnie podpiąłem vaga do swojego AFNa :
W grupie 000 w drugiej pozycji mam wartość 51 jak na obrazku:
ale po kliknięciu w Switch to Basic Setting wartość wynosi 19:
Który pomiar jest właściwy, ten z pierwszego czy drugiego obrazka?
Od razu zaznaczam że auto odpala od strzała, jedzie naprawdę bardzo fajnie, mało pali itp.
-
- Forum Master
Witam, druga wartość jest poprawna, czyli te 18, czyli jest późny kąt wtrysku, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Czyli mam opóźniony kąt wtrysku, a po jego korekcie auto powinno jeszcze lepiej jechać
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.
-
- Forum Master
Witam,
Pozdrawiam.
ja bym nie walczył za wszelka cenę o te 50 jednostek, bo to jest zależne od temperatury, ustawił bym na niebieska linię i na 100% będzie dobrze.Probe041 pisze: W basic settings masz mieć kąt w ok. 50 jednostek
Pozdrawiam.
Tomek
Co to za wartości odczytałem z Diesel Pump silnika 1Y?
Wiem tylko że obroty są w pierwszym oknie, a co jest dalej?
Wiem tylko że obroty są w pierwszym oknie, a co jest dalej?
witam mam ptoblem bo wymienialem uszczelniacz walka rozrzadu i po wymianie chcialem ustawic kat wtrysku
przed wymiana mialem w okolicach 40 juz nie pamietam teraz mam tak samo a na pompie nie mam mozliwosci juz regulacji jest max do przodu przed regulacja juz tak byla
da rade jakos na kole od pompy przestawic zeby mozna bylo zwiekszyc kat wtrysku ?
przed wymiana mialem w okolicach 40 juz nie pamietam teraz mam tak samo a na pompie nie mam mozliwosci juz regulacji jest max do przodu przed regulacja juz tak byla
da rade jakos na kole od pompy przestawic zeby mozna bylo zwiekszyc kat wtrysku ?
-
- Forum Master
Witam, na kole raczej nie przestawisz, bo koło jest na klinie, chyba, że byś zmienił koło, na koło z piastą. Tak na szybko tu można by coś wybrać, jednak nie wiem, czy odsadzenie na takim kole się nie zmieni http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... rch_scope=" onclick="window.open(this.href);return false;
Można pokusić się o rozpiłowanie fasolek w pompie.
Jednak na samym początku sprawdził bym, czy ktoś wcześniej nie przestawił o ząb na pasku, bo to raczej nie możliwe, żeby regulacja się skończyła.
Pozdrawiam.
Można pokusić się o rozpiłowanie fasolek w pompie.
Jednak na samym początku sprawdził bym, czy ktoś wcześniej nie przestawił o ząb na pasku, bo to raczej nie możliwe, żeby regulacja się skończyła.
Pozdrawiam.
Tomek
Odkopię trochę temat...
Auto to Bora 1.9 TDI ASV
Czy kąt wtrysku ma wpływ na wolne obroty? Przed ustawieniem kąta (39-40 stopni) auto trzymało idealnie 903 obr/min po ustawieniu kąta (50-51 stopni) obroty skaczą 903 obr/min +/- 21 obr/min.
Tutaj log grupy 001 po ustawieniu kąta na wolnych obrotach: http://vaglog.rtnet.pl/davidkbc_158624.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Auto to Bora 1.9 TDI ASV
Czy kąt wtrysku ma wpływ na wolne obroty? Przed ustawieniem kąta (39-40 stopni) auto trzymało idealnie 903 obr/min po ustawieniu kąta (50-51 stopni) obroty skaczą 903 obr/min +/- 21 obr/min.
Tutaj log grupy 001 po ustawieniu kąta na wolnych obrotach: http://vaglog.rtnet.pl/davidkbc_158624.html" onclick="window.open(this.href);return false;