ASZ, głośny rozrząd po wymianie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: ASZ, głośny rozrząd po wymianie
Temat był zamknięty i nie moglem dopisać, ale na drugi dzień u mnie po wymianie paska na CONTI hałas powrócil, w zasadzie po paru kilometrach.
Z nerwów zakupilem cały drugi komplet rozrządu CONTI i pompę wody ori z ASO.
Mechanik wymienił caly zestaw i jak reką odjął okazalo się, że nowa pompa wody 'Ruville' miała delikatny luz w porónaniu do nowej z ASO i przy obciążeniu sobie buczala/szumiała.
Mam nadzieje, że to pomoże bo być może u Ciebie tez winna jest pompa.
Pozdrawiam
Z nerwów zakupilem cały drugi komplet rozrządu CONTI i pompę wody ori z ASO.
Mechanik wymienił caly zestaw i jak reką odjął okazalo się, że nowa pompa wody 'Ruville' miała delikatny luz w porónaniu do nowej z ASO i przy obciążeniu sobie buczala/szumiała.
Mam nadzieje, że to pomoże bo być może u Ciebie tez winna jest pompa.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn gru 02, 2013 12:54 przez zbko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
No żesz kur... To widzę, że teraz to juz naprawdę niczego nie można być pewnym SKF źle, Ruville źle
Dodam, że pompa wody Ruville była kupiona z dobrego źródla w sklepie u mnie w mieście więc można powiedzieć, że miałem pecha i trafiłem wadliwą sztuke. A ani mnie ani mechanikowi nie przyszło na myśl żeby ją troche powyginac w lewo i prawo sprawdzić luzy przed założeniem bo przecież była nowa. Ale możliwe też, że dostała luzu po pierwszym odpaleniu silnika pod obciążeniem to i tak by nam nic nie dało
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Też mi się tak wydaje,że pompa,bo rezonans przenoszony jest przez blok silnikazbko pisze:Mam nadzieje, że to pomoże bo być może u Ciebie tez winna jest pompa
a ja kiedys robilem w 1.9 sdi w fabi i rozrzad byl robiony umnie na miescie w aso seata. wszystkie czesci ori z aso. Po jakism czasie bylo slychac takie cykliczne dudnienie. W aso sie na kienta wyparli a z kolega zesmy mu wymienili ponownie rolki i sprawa wrócila do normy= zero dudnień. Takz ei w aso sie trafila czesc wadliwa. Gość przejechal tak okolo 8 tys km.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
a napisz nam proszę ile w ASO wyciągnęli od Ciebie kasy za ten ori zestaw ?zbko pisze:Z nerwów zakupilem cały drugi komplet rozrządu CONTI i pompę wody ori z ASO.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Re: ASZ, głośny rozrząd po wymianie
Detektor pisze:"a napisz nam proszę ile w ASO wyciągnęli od Ciebie kasy za ten ori zestaw ?
w ASO kupiłem tylko pompe wody, obecnie mieszkam w Anglii i za pompe wody zapłaciłem 50 funtów czyli 250zł, ale musiałem oddać starą pompe.
a reszta rorządu Conti (pasek, napinacz, rolka) udało mi się kupić za 60f - 300zł z kodem rabatowym w sklepie z częściami.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Problem rozwiązany!
Wymieniłem pompę na HEPU,pasek na Conti i cisza jak makiem zasiał
Wymieniłem pompę na HEPU,pasek na Conti i cisza jak makiem zasiał
odnotowałem to w kajeciku przyda się to info w odpowiednim momencieMichał_1977 pisze:Wymieniłem pompę na HEPU,pasek na Conti i cisza jak makiem zasiał
Jeśli słychać hałas po wymianie rozrządu i pompy wody to mogą być dwie przyczyny twardość paska lub wadliwa nowa pompa wody częsta przyczyna nawet dobrego producenta wystarczy zareklamować wymienić
Proszę o opinię co może być przyczyną wycia mojego samochodu.
Założony nowy rozrząd INA, pompa HEPU paski conti
Po złożeniu coś wyje przy schodzeniu z obrotów.
Pasek naciągnałem na 3,5 mm, czy to za mocno?
Przy sciągnaiu starego rozrządu napinacz miał ok. 6mm luzu.
" onclick="window.open(this.href);return false;
Założony nowy rozrząd INA, pompa HEPU paski conti
Po złożeniu coś wyje przy schodzeniu z obrotów.
Pasek naciągnałem na 3,5 mm, czy to za mocno?
Przy sciągnaiu starego rozrządu napinacz miał ok. 6mm luzu.
" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Dobrze jest.marcin998 pisze:Pasek naciągnałem na 3,5 mm, czy to za mocno?
Ma być na 4mm +/- 1mm,czyli mieścisz się w granicach tolerancji,tylko jest małe "ale"-otóż,czy po napięciu paska,obróciłeś 2 razy wałem i znów skontrolowałeś ustawienie napinacza?
Ja za każdym razem gdy to zrobię,muszę robić korektę w ustawieniu napinacza
Tak, te 3,5 mm miałem już po przekręceniu wałem.
W takim razie co może tak hałasować?
Nowa pompa HEPU? Trochę żałuję że nie zostawiłem starej.
Zastanawiam się czy nie poluzować na jakieś 5-6mm bo tak było na starym rozrządzie.
W takim razie co może tak hałasować?
Zastanawiam się czy nie poluzować na jakieś 5-6mm bo tak było na starym rozrządzie.
Bardzo możliwe ,że to wina pompy. Poczekaj cierpliwie na razie, być może nowa pompa ułoży się do całegomarcin998 pisze:W takim razie co może tak hałasować?
Zastanawiam się czy nie poluzować na jakieś 5-6mm bo tak było na starym rozrządzie
zestawu i po 2-3tyś.km wszystko ucichnie. Co do napięcia paska to nic nie ruszaj ,zostaw w spokoju tak jak jest.
Pojezdzij na razie tak jak jest ,przecież nie ma jakieś tragedii. Po przejechaniu tych 2-3tyś.km sam zobaczysz
czy nastąpiły jakieś zmiany i wtedy ewentualnie podejmiesz decyzje o wymianie pompy wody.