Cieknąca pompa wtryskowa 1.9 TDi AFN
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Rozumie ze rozrząd na znaki?
Po to przekręciłem silnikiem bo jeszcze nie było widać o-ringu a juz w pompie wnętrzności robiły sie luźne.
Przekręciłem 1/8 obrotu pompy tak aby rolki były na szczycie fali.
Po popuszczeniu rurek od wtrysków paliwo leje pół metra w góre, dymu z rury jest do oporu.
Wyjme pompe zobacze co jest w środku nic mnie to już nie kosztuje...
Po to przekręciłem silnikiem bo jeszcze nie było widać o-ringu a juz w pompie wnętrzności robiły sie luźne.
Przekręciłem 1/8 obrotu pompy tak aby rolki były na szczycie fali.
Po popuszczeniu rurek od wtrysków paliwo leje pół metra w góre, dymu z rury jest do oporu.
Wyjme pompe zobacze co jest w środku nic mnie to już nie kosztuje...
-
- Forum Master
Witam, to może dawka lub kąt się rozjechał?
Pozdrawiam.
tak dobrze rozumiesz.mechatronik1988 pisze:Rozumie ze rozrząd na znaki?
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Mały gagatek
Dawkę zwiększałem zmniejszałem i nic.
Jak ustawie rozrząd na znaki to rolki w pompie powinny znajdować się na szczycie fali czy w innym położeniu?
Bo u mnie jak ustawiłem rozrząd to wszedzie znaki były ok a fala z tłoczkiem dopiero zaczynały się wznosić.
Jak ustawie rozrząd na znaki to rolki w pompie powinny znajdować się na szczycie fali czy w innym położeniu?
Bo u mnie jak ustawiłem rozrząd to wszedzie znaki były ok a fala z tłoczkiem dopiero zaczynały się wznosić.
-
- Forum Master
Witam, dziś nie pamiętam, czy ma być na szczycie fali, czy zaczynać się wznosić, ale w każdym bądź razie po zdjęciu paska z pompy, koło pompy cofa.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Mały gagatek
Nie u mnie. Koło jest jakby w jałowym położeniu.
Wydawało mi się tez się cofa.
Wydawało mi się tez się cofa.
Ostatnio zmieniony śr sty 01, 2014 13:34 przez mechatronik1988, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
Jeśli się nie mylę to twoja pompa ma takie koło http://img05.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3842394407" onclick="window.open(this.href);return false; ???
Koło na wałku pompy nie mogło się przestawić, ponieważ jest na klinie. Sprawdź czy pompa wtryskowa jest na 100% dobrze ustawiona. Miałem przypadek, że pasek rozrządu był już luźny i pompa przeskoczyła o dwa zęby. Po ustawieniu wszystkiego silnik zapalił, jednak później i tak rozrząd został zmieniony i wszystko ładnie chodzi do dziś dnia.
Pozdrawiam.
Koło na wałku pompy nie mogło się przestawić, ponieważ jest na klinie. Sprawdź czy pompa wtryskowa jest na 100% dobrze ustawiona. Miałem przypadek, że pasek rozrządu był już luźny i pompa przeskoczyła o dwa zęby. Po ustawieniu wszystkiego silnik zapalił, jednak później i tak rozrząd został zmieniony i wszystko ładnie chodzi do dziś dnia.
Pozdrawiam.
Tomek
-
- Mały gagatek
Dzieki za pomoc ale pozostaje mi szuać drugiej pompy.
Rozrząd nic sie nie pezestawił.
Coś sie musiało stać przy wymiane o-ringu.
Rozebrałem pompe na stole żadnej wady nie znałazłem prucz porysowanego tłoczka w okolicy rowka tego co tłoczy na sekcje.
Złożyłem pompe, wsadziłem do auta, założyłem nowy filtr paliwa bo i tak miałem wymienić, odpowietrzyłem pompą próżniową.
Ledwo to zapaliło jak wcześniej, przyspieszyłem kąt wtrysku do oporu, to już to chciało chociaż na wolnych troche popracować i zasłony dymnej nie stawiał.
Na pierwszy cylinder prawie wcale nie daje paliwa, 3 coś pracuje, 2 i 4 jako tako ale też nie wiadomo na ile. No i na obroty nie wchodzi.
Jeszcze raz dzięki tomek08, pozdrawiam
Rozrząd nic sie nie pezestawił.
Coś sie musiało stać przy wymiane o-ringu.
Rozebrałem pompe na stole żadnej wady nie znałazłem prucz porysowanego tłoczka w okolicy rowka tego co tłoczy na sekcje.
Złożyłem pompe, wsadziłem do auta, założyłem nowy filtr paliwa bo i tak miałem wymienić, odpowietrzyłem pompą próżniową.
Ledwo to zapaliło jak wcześniej, przyspieszyłem kąt wtrysku do oporu, to już to chciało chociaż na wolnych troche popracować i zasłony dymnej nie stawiał.
Na pierwszy cylinder prawie wcale nie daje paliwa, 3 coś pracuje, 2 i 4 jako tako ale też nie wiadomo na ile. No i na obroty nie wchodzi.
Jeszcze raz dzięki tomek08, pozdrawiam
- bartek18150
- Mały gagatek
- Kontakt:
No i pozamiatane, glowiczka do regeneracji.mechatronik1988 pisze:prucz porysowanego tłoczka w okolicy rowka tego co tłoczy na sekcje.
Jak chcesz sie tej pompy pozbyc to daj znac
-
- Mały gagatek
Co najgorsze załatwiłem sobie drugą pompe z rozbitka dalej nie chodzi na 1 cylinder, a przy przygazówce coś zajargotało w silniku na no i silnika nie moge teraz przekręcic jak zawór wydechowy 1 cylindra się odwiera.
rozrząd nie przeskoczył cofnełem silnik i był na znakach.
W sumie nie wiem czy to pompa, dzien wcześniej przejechałem 4-5 km z ubytkiem płynu chłodniczego 2l, bo przez te kapiące paliwo węże zlassowało.
Zorientowałem sie że coś jest nie tak bo nic nie grzał w kabinie, dolałem na stacji benzynowej płyn. Przejechałem po tym bez problemów 20 km sprawdzając stan płynu.
Na nastepny dzień wziołem się za oring, problem w tym ze nie sprawdziłem przed tym czy zapali po tym ubytu płynu...
Nic i tak już nie poradzę, zaprowadze auto do mądrzejszych głów zobaczymy co powiedzą...
W sumie nie wiem czy to pompa, dzien wcześniej przejechałem 4-5 km z ubytkiem płynu chłodniczego 2l, bo przez te kapiące paliwo węże zlassowało.
Zorientowałem sie że coś jest nie tak bo nic nie grzał w kabinie, dolałem na stacji benzynowej płyn. Przejechałem po tym bez problemów 20 km sprawdzając stan płynu.
Na nastepny dzień wziołem się za oring, problem w tym ze nie sprawdziłem przed tym czy zapali po tym ubytu płynu...
Nic i tak już nie poradzę, zaprowadze auto do mądrzejszych głów zobaczymy co powiedzą...
Re: Cieknąca pompa wtryskowa 1.9 TDi AFN
mechatronik1988 pisze:Co najgorsze załatwiłem sobie drugą pompe z rozbitka dalej nie chodzi na 1 cylinder, a przy przygazówce coś zajargotało w silniku na no i silnika nie moge teraz przekręcic jak zawór wydechowy 1 cylindra się odwiera.
no to kolego ci nie poszło teraz będziesz musiał remont silnika zrobić
- bartek18150
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mialem juz przypadki ze cudem jakims, przy odpowietrzaniu szklanki staneły i byl idetyczny objaw.
-
- Mały gagatek
Remontować nic nie bede. Albo drugi silnik, albo samochodowi wycieczkę na złom zafunduje. Chyba ze głowice zrobic to naprawię...
Witam, jest ktoś w warszawie lub okolicach kto podjąłby się wymiany oringu przy tłokorozdzielaczu? Wszystkie serwisy od razu proponują całą regenerację pompy w cenie koło 1 tys zł, a jest to trochę drogo jakby nie patrzeć.