1.8 RP czy to może być uszczelka pod głowicą?

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
slawo1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: slawo1 » pn sty 06, 2014 20:52

Silnik benzyna LPG Mam takie dziwne objawy, od jakiegoś czasu ubywało mi płynu chłodniczego więc dolewałem myśląc, że to jakaś nieszczelność przewodów. Dziś pojawił się dym spod maski podczas jazdy oraz charakterystyczny słodki zapach. Okazało się , że to jedno z kolanek gumowych pękło. Zdjąłem je obkleiłem taśmą na dojazd i pojechałem do domu po drodze dolewająć 0.5 płynu. Pod blokiem na biegu jałowym silnik pracuje jak traktor mam wrażenie że na 3 gary. Mokro przy ostatnim cylindrze ale tak już było wcześniej . oleju nie przybyło . Jak dodam gazu to na biało zakopci i czuć jakby spaliny w komorze silnika. Jutro postaram sięzagrzać silnik i zobaczę czy przewody twarde.

Awatar użytkownika
krys94
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: krys94 » pn sty 06, 2014 21:19

A jak bagnet oleju, nie widać na nim masła? W zbiorniczku płynu były tłuste plamy?

Awatar użytkownika
slawo1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: slawo1 » pn sty 06, 2014 22:14

Tak zawsze gdy wyjmuje bagnet jest trochę "masła". Jest też trochę pod korkiem i w odmie ale myślałem, że to z powodu niedogrzania silnika ( jeżdżę krótkie trasy po mieście).

Awatar użytkownika
slawo1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: slawo1 » wt sty 07, 2014 13:06

Dziś przejechałem się tak aby zagrzać silnik i okazało się że chodzi jakby na 3 cylindrach. Przewody kopułka ok. Przewody do chłodnicy twardawe gdy silnik jest nagrzany .

moris1001
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: moris1001 » wt sty 07, 2014 13:37

Najlepiej jakbyś miał dostęp do wykonania badania barwnikiem na obecnośc Co2 w płynie chłodniczym, ja takie badanie przeprowadziłem i wynik wskazywał na obecnośc dwutlenku w płynie. Zrobiłem głowice, gośc który ją planował powiedzia że była krzywa między kanałami wodnymi a cylindrami. U mnie troche płynu brał ale głownie wywalał zaworkiem w zbiorniczku. Na moje oko musisz zrobić głowice, ja robiłem to z kolegami to wyszło mnie to 600zł wraz z wymiana rozrzadu, filtra oleju, i samego oleju. Czyli koszta w normie i wszystko na markowych częściach. Jak bedziesz chciał dowiedziec sie jakie części są Ci potrzebne to napisz, podam Ci liste. ;)

Awatar użytkownika
slawo1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: slawo1 » śr sty 08, 2014 10:26

Zastanawiam się czy mogę podjechać do mechanika autem czy holować bo chodzi jak traktor na 3 cylindrach dodam , że przewody ok kopółka również. Ja rozrząd chyba zostawię bo jest dopiero 30 000 chociaż taki gates to kosz ok 80 zł .

Awatar użytkownika
slawo1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: slawo1 » śr sty 08, 2014 12:55

Dziś odpaliłem i posłuchałem silnika nadal chodzi na 3 cylindrach mam wrażenie , że coś jakby syczy z tyłu za blokiem i chyba czułem spaliny. Takim samochodem raczej nie da rady jechać więc jestem skazany na hol.

Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master

Post autor: J.B.S. » śr sty 08, 2014 23:12

Zobacz czy weżyk od podcisnienia Ci sie nie rozerwał bedzie pracował wtedy tak jak by na trzy cylindry.
Weżyk od serwa znaczy się, przy kolektorze ssącym.

Awatar użytkownika
slawo1
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: slawo1 » czw sty 09, 2014 12:41

Dziś sprawdziłem , rzeczywiście zaworek zwrotny do serwa był uszkodzony ułamał się jeden " cycek" i syczało ( prawdopodobnie przy naprawie prowizorycznej naprawie owego kolanka). Zatkałem to prowizorycznie i jest ok . Samochód pracuje ładnie równo. Będę obserwował płyn i olej a przy najbliższej okazji podjadę na badanie płynu na obecność CO 2.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk2 (1983 - 1992)”