Dziwny odgłos z okolic filtra powietrza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
W samochodzie od jakiegoś czasu pojawił się dziwny odgłos, właściwie to chyba głośniejszy niż sam silnik.
Pochodzi ewidentnie z filtra powietrza? Telefon przyłożony do wlotu doskonale go uchwycił.
Co to może być, mam się martwić?
Film
[youtube][/youtube]
Pochodzi ewidentnie z filtra powietrza? Telefon przyłożony do wlotu doskonale go uchwycił.
Co to może być, mam się martwić?
Film
[youtube][/youtube]
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
A czy nie wydaj Ci się, że jak by ktoś wiedział to by nie napisał ...marcin998 pisze:Nikt nic nie wie w tym temacie???
Poza jakiś szumem i postukiwaniem nic tam nie słychać i bardziej mam wrażenie, że dobiega z paska napędu osprzętu/rozrządu jak z wlotu do filtra powietrza, bo i co tam miało by hałasować..
italiano_83,
Dzięki za odpowiedź.
Możliwe że film nie oddaje tego odgłosu, ale chodzi o to pukanie bądź dudnienie na początku filmu, a co tam może hałasować? No np. może zużyty popychacz/wałek???
Chyba dowiem się jak ściągnę pokrywę zaworów.
Dzięki za odpowiedź.
Możliwe że film nie oddaje tego odgłosu, ale chodzi o to pukanie bądź dudnienie na początku filmu, a co tam może hałasować? No np. może zużyty popychacz/wałek???
Chyba dowiem się jak ściągnę pokrywę zaworów.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Zanim ściągniesz pokrywę zaworów, ściągnij pasek napędu osprzętu i uruchom silnik, często rezonans niesie odgłos po silniku i coś słychać z jednej strony, a przyczyna jest po drugiej stronie. Popychacz stuka głucho ...stetoskop warsztatowy szybko by to zweryfikował.
Re: Dziwny odgłos z okolic filtra powietrza
Więc tak, po ściągnięciu paska wielorowkowego zupełnie nic się nie zmieniło
Załączam drugi film, auto bez paska, na który wyraźnie słychać opisywany dźwięk.
Zanika on jak przytykam klapę gaszącą. Najlepiej można to wyłapać w okolicy 1:40 na filmie.
[youtube][/youtube]
Załączam drugi film, auto bez paska, na który wyraźnie słychać opisywany dźwięk.
Zanika on jak przytykam klapę gaszącą. Najlepiej można to wyłapać w okolicy 1:40 na filmie.
[youtube][/youtube]
Re: Dziwny odgłos z okolic filtra powietrza
Może to być zjechany wałek rozrządu plus uszkodzona któraś ze szklanek. Jaki przebieg ma motor? Czy kiedykolwiek miał olej wymieniany w systemie long-live?
przebieg 300kkm, co do LL nie wiem. Za mojej kadencji lata na motulu zmienianym co 13kkm wczesniej wiem ze byl castrol i raczej zmieniany co 15kkm.
Pewnie na poczatku swojego zywota czyli w niemcowni latał na LL.
30 kkm temu ściągałem pokrywę zaworów i wałek był ok, przynajmniej nie zauważyłem niczego złego.
Pewnie na poczatku swojego zywota czyli w niemcowni latał na LL.
30 kkm temu ściągałem pokrywę zaworów i wałek był ok, przynajmniej nie zauważyłem niczego złego.
marcin998, ja nie wiem czego Ty się tam doszukujesz. Jak na moje ucho to wszystko ładnie pracuje.
Weż zamknij maskę i nie zaglądaj tam dopóki się coś zepsuje, oczywiście po za wyjątkiem uzupełnienia
stanu oleju jeżeli okaże się ,że jest za niski stan.
Weż zamknij maskę i nie zaglądaj tam dopóki się coś zepsuje, oczywiście po za wyjątkiem uzupełnienia
stanu oleju jeżeli okaże się ,że jest za niski stan.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Detektor, to w takim razie co powoduje to fukanie?
Ściągnę pokrywę zaworów dla świętego spokoju to będę miał pewność.
Ściągnę pokrywę zaworów dla świętego spokoju to będę miał pewność.
tylko ,że ja nic takiego tam nie słyszę.marcin998 pisze:Detektor, to w takim razie co powoduje to fukanie?
Daj spokój, nie ściągaj tej pokrywy bo wątpię żebyś znalazł tam coś co powoduje niepożądany dźwięk.marcin998 pisze:Ściągnę pokrywę zaworów dla świętego spokoju to będę miał pewność
Pózniej jeszcze nie złożysz tego jak być powinno i okaże się ,że będziesz miał wycieki oleju spod pokrywy.
Na nagraniu rzeczywiście gorzej to słychać, ale jak się wsłuchasz to w momencie jak przytykam klapę gaszącą ten dźwięk znika, okolice 1:40 na filmie.Detektor pisze:tylko ,że ja nic takiego tam nie słyszę.
Może nie będzie takiej tragediiDetektor pisze:Daj spokój, nie ściągaj tej pokrywy bo wątpię żebyś znalazł tam coś co powoduje niepożądany dźwięk.
Pózniej jeszcze nie złożysz tego jak być powinno i okaże się ,że będziesz miał wycieki oleju spod pokrywy.
Oczywiście zrzucenie pokrywy zaworów i ponowne jej przykręcenie to żadna filozofia, dzieciak z podstawówkimarcin998 pisze:Detektor napisał(a):
Daj spokój, nie ściągaj tej pokrywy bo wątpię żebyś znalazł tam coś co powoduje niepożądany dźwięk.
Może nie będzie takiej tragedii
pewnie ogarnął by ten temat. Tylko celowo przestrzegam Cię przed tym zajęciem bo póżniej drugi raz tak samo
ta uszczelka się nie ułoży ,dlatego jeżeli nie masz żadnych wycieków spod pokrywy to lepiej ją zostaw w spokoju.
A dlatego Cię próbuję odciągnąć od tej roboty bo wiem ilu chłopaków z naszego forum walczyło z wyciekami spod pokrywy
a raczej nic tam nie znajdziesz co mogłoby powodować hałas który Cię niepokoi.
Zastanawiam się czy te dudnienie nie powodują spaliny wchodzące przez zawór egr do kolektora ssącego. Zdejmij przewód powietrza od ic z egr i posłuchaj.