cowboy pisze:siedziba główna w Pruszczu Gdańskim..
Tu mieszkam
cowboy pisze:w międzyczasie zakupiłem rury gumowe:
polecam
sklep jest w Piastowie.. jadąc od Warszawy wjeżdżając do Piastowa po przejechaniu torów jakieś 250 metrów i po prawej stronie..
A tu mam rodzinę
No niby dostęp do materiałów mam łatwy, ale dręczy mnie kilka spraw.
No więc:
1. Zakupiłem IC od Mercedesa C lub E i wloty w nim są wewnętrznej średnicy 38mm. Czyli jakby nie patrząc są mniejsze niż te oryginelne o 12mm. Jak się uporać z tym? Analizując to bez sensu chyba dawać rurę o fi 50mm skoro i tak wejście i wyjście ma fi 38mm. Mam możliwość wygięcia rury w jednym kawałku jak tylko zapragnę o fi 40mm, ale tu pojawia się kolejny problem, a mianowicie pojemność układu. O ile się nie mylę to zmniejszając fi rury zmniejsze pojemność całego układu co chyba zabardzo nie jest wskazane. Z drugiej strony rozmawiająć z kilkoma osobami nabawiłem się niezłego mętliku w głowie. Jedni mówią, że rura musi być koniecznie 50mm, drudzy co profesjonalnie się tym zajmują mówią, że 40mm wystarczy, bo tak czy siak wejście i wyjście ma 38mm i to nic nie zmieni. Może mi ktoś coś zasugerować w tej sprawie?
2. Pojawia się też problem przeprowadzenia rur. IC'ek był kiedyś u kolegi mirassa i miał on go poprowadzonego tak:
Idąc za przykładem postanowiłem zrobić to tak samo, lecz po wycięciu plastiku okazało się, że idzie tam jakaś belka przez całą długość auta co skutecznie uniemożliwia mi montaż IC. Podnieść IC za bardzo nie mogę, a opuszczenie też nei będzie wskazane bo musiałbym go opuścić, aż pod belke co by spodowało, że znalazłby się z 4cm od ziemi...