[MK3] Gaśnie podczas dużej wilgoci

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sskub
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[MK3] Gaśnie podczas dużej wilgoci

Post autor: sskub » pn wrz 04, 2006 13:06

Witam.

Od niedawna mam probelm z poruszniem się moim autem (MK3 1.6i, silnik AEK)podaczas dość dużego deszczu. Po przejechaniu przez dużą kałużę gaśnie. Później jest problem z odpaleniem. Czasami następuje to od razu, a innym razem auto musi dłuższą chwilę odstać. Bywa, że auto stoi na zewnątrz kiedy jest wilgotno i również muszę się trochę pomęczyć przy odpalaniu.
Nadmienię, że wymieniłem już przewody wysokiego napiecia, kopułkę i palec. Ciągle nie wiem, gdzie tkwi przyczyna. Może wymyśliłby coś elektryk, ale akurat u elektryka musiałby nie odplić, żeby mógł dojść z pomocą VAG, gdzie jest problem.
Śmieję się, że może jeżdzę autem na słońce :grin: .

Spotkał się ktoś już może z takim przypadkiem?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn wrz 04, 2006 13:12

POWYMIENIAłES W ZASADZIE WSZYSTKO a najprowdopodobniej masz przebicie \na cewce zwróć uwagę na to !! nap w nocy otwórz maskę i próbuj go odpalac wtedy można zobaczyć wiele zeczy jak np. przeskok iskry na masę !

Awatar użytkownika
vwarek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Auto: Bora
Silnik: AQN

Post autor: vwarek » pn wrz 04, 2006 13:23

Spotkał się ktoś już może z takim przypadkiem?
Jasne. U kolegi w 1.8 ABS była uwalona cewka. Objawy były identyczne jak u Ciebie co oczywiście nie znaczy że u Ciebie będzie to samo. ;)

The quieter you become, the more you are able to hear...

Obrazek

Awatar użytkownika
MrUkAs
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrUkAs » pn wrz 04, 2006 14:57

Mialem to samo w swoim mk2, wymienialem wszystko pokolei i nic, nadal w deszczu gasl, nie dalo sie jechac. problem byl w cewce. Wymienilem cewke i jak reka odjal. Podejrzewam, ze u Ciebie to samo...

www.SportCom.PL

Awatar użytkownika
owsikk
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: owsikk » pn wrz 04, 2006 15:31

W nocy go zapal, podnieś mache i zobacz czy gdzieś przez kable iskra nie przeskakuje. Jak sie błyska to znaczy że w decz będzie sie błyskać jeszcze bardziej i dlategio gaśnie. Jak nie to tak jak kolega napisał, cewka padła.

vpil
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Golf 7
Silnik: Czca

Post autor: vpil » pn wrz 04, 2006 23:19

Witam.

Dokładnie tak jak piszą wyrzej koledzy sprawdz cewkę w nocy czy nie ma przebicia.

Mój szwagier w MK2 miał podobny problem, ale przyczyna tkwiła w rozruszniku. Miał poprostu pęknięty będix i dostawała mu się tam woda i auto gasło. Po wymianie bedixsa problem zniknął.

Posprawdzaj wsio.

kołti
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kołti » pn wrz 04, 2006 23:27

Ja mówię, że cewka będzie miała przebicie albo kable do cewki mogą być nie szczelne (wysokiego napięcia albo ten drugi). Miałem taki sam problem po wjechaniu w kałuże, dławił się i zgasł. Po wyschnięciu cewki to odpalał normalnie. Wymieniłem cewkę i w tej wtyczce podłużnej nie miałem takiej sprężynki co dociskała kostkę i działa. Więc cewka może mieć przebicie.

a2d2
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: [MK3] Gaśnie podczas dużej wilgoci

Post autor: a2d2 » śr wrz 06, 2006 18:07

100% stawiam na cewkę - miałem tak w swoim golfie wymieniłem cewkę i jek ręką odiął

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”