Witam !
Posiadam silnik AUA 1,4 16v FABI , i sorki że się wtrącam w dyskusję - pomyślałem że przydadzą się moje doświadczenia .
http://forum.vwgolf.pl/posting.php?mode ... &p=6421417#" onclick="window.open(this.href);return false;
Problem jak w/w - odma już raz ta cholera załatwiła motor i teraz chucham dmucham żeby się ustrzec , tyle wstępu .
Głowicę mechanik założył z dodatkową odmą odpowietrzającą w razie gdyby ta oryginalna zamarzła to to ma uchronić przed drastycznymi konsekwencjami ( ja ją wprowadziłem do butelki i jak pojawia się maź z olejem to fabryczna odma jest do czyszczenia trzeba tylko to kontrolować)
Po wszystkich forach szukam " cudownego rozwiązania " i |Lipton" .
W końcu trafiłem na podgrzewaną puszkę odmy , spodobał mi się ten pomysł tym bardziej że przeczytałem gdzieś że tak robił serwis jak była na te odmy akcja gwarancyjna .
kupiłem na Allegro ( 84 zł.) zamontowałem ( DA SIĘ SPOKOJNE POŁĄCZYĆ DO OBUDOWY FILTRA za pomocą kawałka oryginalnej gumowej odmy ) w sobotę i obserwowałem - odma bez maźi , radość trwała krótko , coś mnie tknęło żeby zobaczyć tą dołożoną odmę a tam pełna butelka ," pampers mi się wypełnił" ze strachu . Odkręciłem odmę z podgrzewaczem dzisiaj i powróciłem do poprzedniej wersji .
Wolę czyścić co sobotę niż wywalać kasę na drogi olej 5W50 .
Moim skromnym zdaniem :
odma z podgrzewaczem rożni się konstrukcyjnie , i nie chodzi mi o sam podgrzewacz czy kształt ,od tej montowanej fabrycznie ,tylko o rozwiązania które widać po wymontowaniu . to co wyczytałem to odma którą zakupiłem PA6 - GF 30 to odma do modelu sil. bb..i aud i.... jeszcze do 1,6 tdi .ale nie do AUA !
Dodam że podgrzewacz ma termik i po uzyskaniu określonej górnej temperatury się rozłącza i vice - wersa , zastanawiam się czy wymienić kolektor na ten z przyłączem odmy i czy to wystarczy? czy też blok ma inną konstrukcję dedykowaną pod konkretną odmę .
Raz jeszcze przepraszam że opisuje swoje spostrzeżenia z fabi w forum dla golfa - ale jśli chodzi o te motory 1,4 16V to jedna cholera .
http://forum.vwgolf.pl/posting.php?mode ... &p=6421417#" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam - i życzę bez mroźnych dni