Problem ze spryskiwaczem szyb
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Problem ze spryskiwaczem szyb
Witam po raz pierwszy,
mam problem ze spryskiwaczem przedniej szyby. Nie wiem czy skopał się przełącznik czy pompka( silniczek) spryskiwacza... nie pompuje płynu (nie słychać żeby działało to) na przednią szybę (tylne działa). Przednie wycieraczki działają na wszystkich trzech "biegach"....
Jak zdiagnozować problem?? Czy jest to do zrobienia samodzielnego??
pozdrawiam
Wojtek
mam problem ze spryskiwaczem przedniej szyby. Nie wiem czy skopał się przełącznik czy pompka( silniczek) spryskiwacza... nie pompuje płynu (nie słychać żeby działało to) na przednią szybę (tylne działa). Przednie wycieraczki działają na wszystkich trzech "biegach"....
Jak zdiagnozować problem?? Czy jest to do zrobienia samodzielnego??
pozdrawiam
Wojtek
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Jak na tył daje to pompka chyba dobra, bo z tego co pamiętam to jest jedna pompka, która puszcza na przednią i na tylną szybę. Być może przełącznik.
Pozdrawiam
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104
własnie pojawil się u mnie taki sam problem. Ja nie mialem tylnego spryskiwacza ale wczoraj mialem malo płynu w zbiorniku i pojawił się problem ze spryskiwaczami gdy dolałem okazalo się że w dalszym ciagu nie pryskają, dodam że wycieraczki powinny się zalączać podczas spryskiwania a teraz nie ruszają. Gdzie szukać bezpiecznika, przelącznika lub innego powodu awarii?
dzięki i pozdrawiam
dzięki i pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
fido pisze: własnie pojawil się u mnie taki sam problem. Ja nie mialem tylnego spryskiwacza ale wczoraj mialem malo płynu w zbiorniku i pojawił się problem ze spryskiwaczami gdy dolałem okazalo się że w dalszym ciagu nie pryskają, dodam że wycieraczki powinny się zalączać podczas spryskiwania a teraz nie ruszają. Gdzie szukać bezpiecznika, przelącznika lub innego powodu awarii?
dzięki i pozdrawiam
Na 99% jest to przelacznik. Jak wlaczasz na tyl to popychasz taki element i dziala a jak na przud to pociagasz i ten zalacznik powinien sam wyjechac, u brata w paskudzie bylo tak samo, wypalily sie rowki w plastiku i zalacznik samoczynnie sie nie cofal po pociagnieciu galki. Z dwoma zbiorniczkami to fakt Ale jesli masz jeden z przodu to silniczek poprostu raz lata w jedna taz w druga i ras pompuje na przud a raz na tyl wiec jesli na tyl dziala to jest oki. Jesli masz dwa to poprostu podlacz temu podejrzanemu zasilanko
Ale jesli nie dziala silniczek i wycieraczki to bedzie to wlacznik. bez spryskiwaczy dzaialaja wycieraczki ?? Moze byc nawet tak ze manetki sa luzno ja tak mialem dokrecilem i bylo git
Powodzonka
Pozdro:
Slawek.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
wojtasss82 pisze:czyli jednak przełącznik...
gdzie coś takiego kupić? ile muszę kasy szykować? wystarczy sam przełącznik, czy trzeba wymienić cały ten układ z wajchą???
no i czy mogę to zrobić sam, czy potrzeba fachowca?
Wojtek
Ja rozkrecilem braciakowi i te wypalone dziurki jakims teardym klejem zalalismy Nio i troche to dzialalo. Musialbys zdjac i zobaczyc co i jak - ile kosztuje niestety nie wiem bo nigdy nie kupowalem i nie interesowalem sie tym, wystarczy ta jedna wajche wymienic bo to sie sklada z takich segmentow kolejno nakladanych. Hmmmm.......... kupic chyba mozna w jakims sklepie motoryzacyjnym, jak nie bedzie to sprowadza (tylko pewnie bedzie drozej) lub na szrocie - ale najpierw trza luknac czy ten jest calkiem do bani
Pozdro:
Slawek.
wojtasss82 pisze:czyli jednak przełącznik...
gdzie coś takiego kupić? ile muszę kasy szykować? wystarczy sam przełącznik, czy trzeba wymienić cały ten układ z wajchą???
no i czy mogę to zrobić sam, czy potrzeba fachowca?
Wojtek
Ja rozkrecilem braciakowi i te wypalone dziurki jakims teardym klejem zalalismy Nio i troche to dzialalo. Musialbys zdjac i zobaczyc co i jak - ile kosztuje niestety nie wiem bo nigdy nie kupowalem i nie interesowalem sie tym, wystarczy ta jedna wajche wymienic bo to sie sklada z takich segmentow kolejno nakladanych. Hmmmm.......... kupic chyba mozna w jakims sklepie motoryzacyjnym, jak nie bedzie to sprowadza (tylko pewnie bedzie drozej) lub na szrocie - ale najpierw trza luknac czy ten jest calkiem do bani
Ps. Raczej fachowca nie trzeba - napewno bystry facet jestes i dasz se rade Tylko czasem lepiej 5 razy przemyslec jak cos rozebrac niz sie pospieszyc i cos zlamac
Pozdro:
Slawek.