Próbował ktoś zaaplikować turbo VNT do zwykłego TD?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Generalnie zakładam że nie przekroczę 2 bar więc czujnik do tej wartości w zupełności wystarczy. N75 będę miał, elektronike przemyślę w weekend. Silnik i tak jescze leży na stole - dostał nowe panewki, pierścienie i uszczelniacze wału...
Cały czas mam nadzieję że przy dużej dawce osiągnę taki kolor gazów wydechowych...
Cały czas mam nadzieję że przy dużej dawce osiągnę taki kolor gazów wydechowych...
- Trochim
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dziomal, a masz moze dojście do takich czujników?
http://www.fifth-r.com/cssoh1/pressure/npc-410.pdf
http://www.fifth-r.com/cssoh1/pressure/npc-410.pdf
Nissan Patrol K160
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Nie ma sensu pakowac sie w uklady analogowe z ktorymi nic potem nie da sie zrobic. Zapnij jakiegos kontrolera, np. AT MEGA 8535 albo podobny. Czujnik cisnienia na we. przetwornika A/D, mozna pobrac takze inne sygnaly (pedal gazu, temp. powietrza itd...) i zrobic mapy sterowania. Koszt wyjdzie nizszy (kontroler 7zl.) a mozliwosci praktycznie bez ograniczen. Dodatkowo mozesz zapiac jakis podswietlany ekranik LCD, bedzie ci wyswietlal biezace parametry - cisnienie doladowania i inne.ventil pisze:elektronike przemyślę w weekend
[ Dodano: 05 Wrz 2006 11:20 ]
Czujnikow poszukaj w TME ( www.tme.pl )
[ Dodano: 05 Wrz 2006 11:24 ]
Np.:
http://www.tme.pl/arts2/pl/a29/mpx12dp.html
dziechu, może i masz racje by zapodać sterownik cyfrowy ale jest kilka powodów by było to w miarę proste rozwiazanie - gdybym chciał skomplikowanej elektroniki to po prostu przełożył bym wszystko z tdi'ka. Sterownik o którym wcześniej tu pisaliśmy jest na tyle prosty i łatwy do zastosowania że chyba to będzie najodpowiedniejsze rozwiazanie. I nie chodzi już tu o kase ale o czas w którym ja mogę zrobic to wszystko a robię to naprawdę z doskoku. I tak mam kilka problemów które będą wymagały duzo czasu do rozwiązania, chćby kolektor wydechowy i jego połączenie z garrettem GT2052 - duża turbina nie za bardzo chce sie zmieścić między silnikiem a ścianą.
zaprzal - byc moze będę musiał zapodać pompe od TD ale na razie w planach jest od TDI - generalnie różni sie ona tym że zamiast wajchy z linka która "porusza wnętrznościami" jest cewka - też mozna ją wysterować podobnie jak opisywane było sterowanie łopatek w turbo. Zamiats czujnika cisnienia sterował będzie potencjometr na pedale gazu - mam takie pedały od TDI'ka z tym potencjometrem.
Trochim, mam prośbe, jeśli czytasz ten temat to wklej zdjęcie kolektora wydechowego od tego tdi którego masz - ja mam od passata i mi wogóle nie pasuje.
zaprzal - byc moze będę musiał zapodać pompe od TD ale na razie w planach jest od TDI - generalnie różni sie ona tym że zamiast wajchy z linka która "porusza wnętrznościami" jest cewka - też mozna ją wysterować podobnie jak opisywane było sterowanie łopatek w turbo. Zamiats czujnika cisnienia sterował będzie potencjometr na pedale gazu - mam takie pedały od TDI'ka z tym potencjometrem.
Trochim, mam prośbe, jeśli czytasz ten temat to wklej zdjęcie kolektora wydechowego od tego tdi którego masz - ja mam od passata i mi wogóle nie pasuje.
Trochim - tylko Ty masz silnik od b4 gdzie jest omieszczeony poprzecznie a ja od b5 gdzie jest wzdłużnie i kolektor ma wyjście niesymetrycznie po środku i nie w dół ale pod takim kątem że do niczego mi sie nie nada.
[ Dodano: 05 Wrz 2006 22:11 ]
euglen - dzięki za zdjęcie - taki właśnie mi jest potrzebny i będę musiał gdzieś poszukać. Trzeba będzie looknąc na allegro, ktoś może odsprzeda od silnika.
[ Dodano: 05 Wrz 2006 22:11 ]
euglen - dzięki za zdjęcie - taki właśnie mi jest potrzebny i będę musiał gdzieś poszukać. Trzeba będzie looknąc na allegro, ktoś może odsprzeda od silnika.