Dziwne stuki octavia 1.9TDI AHF 110KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziwne stuki/ klekot silnika w Octavii 1 1.9TDI AHF L&K 110KM z 2001, przebieg 272 tys km, rozrzad wymieniany przy 191 tys km w 03/2010r, czyli 4 lata temu. Do wymiany rozrządu pozostało 9 tys km.
Niedawno był wymieniany alternator, po przejechaniu 500km zaczęło tak dziwnie stukać. Co najdziwniejsze przy przekręceniu na maxa kierownicy w lewo lub prawo silnik chodzi normalnie i jest cisza. Wspomaganie kierownicy wszystko działa ok. Czy to rozrząd czy co?
Dziwne stuki/ klekot silnika w Octavii 1 1.9TDI AHF L&K 110KM z 2001, przebieg 272 tys km, rozrzad wymieniany przy 191 tys km w 03/2010r, czyli 4 lata temu. Do wymiany rozrządu pozostało 9 tys km.
Niedawno był wymieniany alternator, po przejechaniu 500km zaczęło tak dziwnie stukać. Co najdziwniejsze przy przekręceniu na maxa kierownicy w lewo lub prawo silnik chodzi normalnie i jest cisza. Wspomaganie kierownicy wszystko działa ok. Czy to rozrząd czy co?
Napinacz paska wielokliowego.., wjedz na kanał zdejmij pasek odpal auto, bedzie pewnie coś z osprzetem, nie drży przypadkiem amortzatorek napinacza???
A nie pompa wspomagania, bo jak kręcę kierownica na maxa to robi się cicho.
-
- Gadatliwa bestia
majuDJ, wez kolegę niech kręci fajerą a Ty obserwuj pod maską skąd dobiega hałas i kiedy cichnie.Na odległość nikt zbyt wiele nie pomoże w tym akurat przypadku.Masz Swoje podejrzenia(pompa wspomagania),więc przyjrzyj się jej dokładnie.Macha w górę i szukaj dzwięków.
Cichnie gdy się przekręci fajere na maxa w lewo lub prawo. Tylko dziwne dla mnie,dolałem płynu, jest na maxa, wspomaganie chodzi ok, a robi taki hałas ta pompa. Pojeżdżę z nią do wymiany rozrządu (zostało mi jeszcze 8 tys km) i wymienię jak mechanik powie, że na bank to pomoże.
Auto oddane w ramach reklamacji do tego Pana co robił alternator,rozmontowywał i montował pompę wspomagania. Dziś po przyjrzeniu się zauważyłem bardzo duże wibracje koła pasowego pompy wspomagania i okruchy metalu nalotu srebrnego na częściach na silniku.
Żeby wyciągnąć alternator nie trzeba wyciągać pompy wspomagania...trzeba zdemontować wentylatory od klimy i chłodnicy i wyciągać do góry, potrzebne dwie osoby jedna pomaga z kanału druga działa z góry i wychodzi, wiem wydaje się to nie do zrobienia bo ciezki dostep ale sie da bo robiłem w tdi alh a to to samo.majuDJ pisze:robił alternator
Re: Dziwne stuki octavia 1.9TDI AHF 110KM
Ten "elektromechanik" robiła inaczej. Wymontował pompę wspomagania, cały zbiornik z płynem do spryskiwaczy, lampę przednia i wyciągał to chyba przez lampę. Przy tym wylał coś płynu od wspomagania i nawet nie pościerał pod maską, a po 50km działy się takie rzeczy jak widać na filmie.przemlin pisze:Żeby wyciągnąć alternator nie trzeba wyciągać pompy wspomagania...trzeba zdemontować wentylatory od klimy i chłodnicy i wyciągać do góry, potrzebne dwie osoby jedna pomaga z kanału druga działa z góry i wychodzi, wiem wydaje się to nie do zrobienia bo ciezki dostep ale sie da bo robiłem w tdi alh a to to samo.majuDJ pisze:robił alternator
Pan zadzwonił dziś wystrychany, że auto już gotowe naprawione do odebrania. Tak szybko mówił i się rozłączył, że nie zdążyłem zapytać do której warsztat otwarty. Dzwoniłem do kolegi czy mógłby odebrać auto. Jak odbierze, lub nie to ja odbiorę rano w poniedziałek. Sprawdzę bo mam nadzieję, że nie wykręcili np kompresora klimy na złość lub czegoś innego. Szybcy są wczoraj auto zostawiłem o 15 a dziś o 11 było gotowe, ciekawo czy założyli regenerowaną pompę wspomagania, nówkę, czy używkę za 50zł, lub coś popsikali podkręcali moją by wytrzymałą następne kilkadziesiąt km. Za 3 wizytą już nie będę kompletnie miły. Kolega ma polecone co ma mówić i co ma wołać od Pana elektromechanika.
Finiszujemy
Panowie i Panie uwaga na tego kowala z Wilanowska 333 w Warszawie
Film z usterką po przejechaniu kilkunastu km po naprawie wymianie regenerowanego alternatora za 700zł u Pana Leszka B. Wilanowska 333 Warszawa
Powodem widocznych odgłosów spod maski było nie dokręcone przez Pana elektromechanika koło pasowe pompy wspomagania !!! Tak to się dokładnie tam robi robotę. Pomimo teraz naprawy (dokręcenia) , koło dostało lekkiego luzu i widać wibracje, ale to już poprawię u swojego zaufanego mechanika. Auto po poprawce jest upaćkane olejem pod maską i zbiorniczek płynu do wspomagania, też całe w oleju. Szkoda słów !!!
Nie chciał wystawić faktury, ale jak już wystawił to niepoprawnie i niezgodnie z prawda. Zresztą proszę o weryfikacje, na fakturze jest że razem do zapłaty 701,10zł a ja zapłaciłem w rzeczywistości 700zł ( części 550zl + 150zl wymiana).
Zapłaciłem 150zł za montaż i demontaż alternatora, a na fakturze nie ma tego wyszczególnionego tylko piszę wymiana alternatora w samochodzie Skoda 570zł netto. Chyba do Pana zapukają z US.
Ogólnie Pan oszukuje naciąga. Dziś mu pokazałem cennik ze sklepu z drugiej strony ulicy, gdzie taki alternator kosztuje 360zł brutto ( dla zwykłych zjadaczy chleba) z kołem pasowym to kazał mi to zabierać sprzed oczu.
Faktura do weryfikacji.
Panowie i Panie uwaga na tego kowala z Wilanowska 333 w Warszawie
Film z usterką po przejechaniu kilkunastu km po naprawie wymianie regenerowanego alternatora za 700zł u Pana Leszka B. Wilanowska 333 Warszawa
Powodem widocznych odgłosów spod maski było nie dokręcone przez Pana elektromechanika koło pasowe pompy wspomagania !!! Tak to się dokładnie tam robi robotę. Pomimo teraz naprawy (dokręcenia) , koło dostało lekkiego luzu i widać wibracje, ale to już poprawię u swojego zaufanego mechanika. Auto po poprawce jest upaćkane olejem pod maską i zbiorniczek płynu do wspomagania, też całe w oleju. Szkoda słów !!!
Nie chciał wystawić faktury, ale jak już wystawił to niepoprawnie i niezgodnie z prawda. Zresztą proszę o weryfikacje, na fakturze jest że razem do zapłaty 701,10zł a ja zapłaciłem w rzeczywistości 700zł ( części 550zl + 150zl wymiana).
Zapłaciłem 150zł za montaż i demontaż alternatora, a na fakturze nie ma tego wyszczególnionego tylko piszę wymiana alternatora w samochodzie Skoda 570zł netto. Chyba do Pana zapukają z US.
Ogólnie Pan oszukuje naciąga. Dziś mu pokazałem cennik ze sklepu z drugiej strony ulicy, gdzie taki alternator kosztuje 360zł brutto ( dla zwykłych zjadaczy chleba) z kołem pasowym to kazał mi to zabierać sprzed oczu.
Faktura do weryfikacji.
Ostatnio zmieniony pt lut 21, 2014 19:46 przez majuDJ, łącznie zmieniany 1 raz.
chłopie , za 700zł to zrobie regeneracje w moim alh alternatora i rozrusznika i jeszcze na flaszke starczy dobrą...no ale tak jest jak ktoś sie nie zoreintuje w temacie.pzdr
Re: Dziwne stuki octavia 1.9TDI AHF 110KM
To co zarobił nie uczciwie odda z nawiązką.przemlin pisze: chłopie , za 700zł to zrobie regeneracje w moim alh alternatora i rozrusznika i jeszcze na flaszke starczy dobrą...no ale tak jest jak ktoś sie nie zoreintuje w temacie.pzdr