[golf mk 3] SWAP z 1.8 ABS na 2.0 8V 2E
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Leszek Madison
- Użytkownik
Witam, podpinam się pod temat.
Mam w zamiarach zamienić mojego ABS-a (GT) na 2E
1. Nie będę pytał gdzie przypiąć który kabelek, bo wiem że nie da się tego wytłumaczyć. Tu będę posługiwał się osobami trzecimi.
2. Co do skrzyni biegów - wg książki "Sam naprawiam" w silnikach AAM, ABS oraz 2E występuje ta sama skrzynia biegów oraz sprzęgło. Spotkałem się jednak z opiniami, że aby dokonać swapa ABS -> 2E (nie posiadając skrzyni z 2E) należy wykorzystać sprzęgło z silnika ABS. Czy sprzęgła w obu silnikach nie są takie same? A może źle rozumuję?
3. Czy cewka nie jest przypadkiem taka sama? Jeśli dobrze przeczytałem, są takie same.
4. Co do wydechu - z tego co wiem w 2E przekrój wydechu to 55mm, w ABS jest zdaje się być mniejszy. W związku z tym pomyślałem żeby wykonać z nierdzewki rurę 55 od kolektora, wywalając katalizator i dalej puścić seryjne tłumiki z 2E.
5. Hamulce - przód tarcze 256 mm, tył tarcze 226 mm, więc na pewno dadzą radę
6. Pompa paliwa - w ABS pompa ma jedynie 1,2 bara, także wraz z silnikiem dochodzi swap pompy paliwa na 3 bary
7. Chłodnica standardowa z silnika ABS, bez klimy, ale chyba starczy (starczy?).
Ogólnie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Będę wdzieczny za wszelakie pouczenia i zmyślne rady osób już doświadczonych
Mam w zamiarach zamienić mojego ABS-a (GT) na 2E
1. Nie będę pytał gdzie przypiąć który kabelek, bo wiem że nie da się tego wytłumaczyć. Tu będę posługiwał się osobami trzecimi.
2. Co do skrzyni biegów - wg książki "Sam naprawiam" w silnikach AAM, ABS oraz 2E występuje ta sama skrzynia biegów oraz sprzęgło. Spotkałem się jednak z opiniami, że aby dokonać swapa ABS -> 2E (nie posiadając skrzyni z 2E) należy wykorzystać sprzęgło z silnika ABS. Czy sprzęgła w obu silnikach nie są takie same? A może źle rozumuję?
3. Czy cewka nie jest przypadkiem taka sama? Jeśli dobrze przeczytałem, są takie same.
4. Co do wydechu - z tego co wiem w 2E przekrój wydechu to 55mm, w ABS jest zdaje się być mniejszy. W związku z tym pomyślałem żeby wykonać z nierdzewki rurę 55 od kolektora, wywalając katalizator i dalej puścić seryjne tłumiki z 2E.
5. Hamulce - przód tarcze 256 mm, tył tarcze 226 mm, więc na pewno dadzą radę
6. Pompa paliwa - w ABS pompa ma jedynie 1,2 bara, także wraz z silnikiem dochodzi swap pompy paliwa na 3 bary
7. Chłodnica standardowa z silnika ABS, bez klimy, ale chyba starczy (starczy?).
Ogólnie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Będę wdzieczny za wszelakie pouczenia i zmyślne rady osób już doświadczonych
Ostatnio zmieniony pt sty 08, 2010 23:16 przez Leszek Madison, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Skrzynia z 1.8 8v ma cienki wałek, skrzynia z 2e gruby, najlepiej zostawić swoje sprzęgło z 1.8.Leszek Madison pisze:2. Co do skrzyni biegów - wg książki "Sam naprawiam" w silnikach AAM, ABS oraz 2E występuje ta sama skrzynia biegów oraz sprzęgło. Spotkałem się jednak z opiniami, że aby dokonać swapa ABS -> 2E (nie posiadając skrzyni z 2E) należy wykorzystać sprzęgło z silnika ABS. Czy sprzęgła w obu silnikach nie są takie same? A może źle rozumuję?
To samo.Leszek Madison pisze:3. Czy cewka nie jest przypadkiem taka sama? Jeśli dobrze przeczytałem, są takie same.
Dadzą rade spokojnie.Leszek Madison pisze:5. Hamulce - przód tarcze 256 mm, tył tarcze 226 mm, więc na pewno dadzą radę
Dokładnie potrzeba pompa na 3 bary.Leszek Madison pisze:6. Pompa paliwa - w ABS pompa ma jedynie 1,2 bara, także wraz z silnikiem dochodzi swap pompy paliwa na 3 bary
Wyrobi.Leszek Madison pisze:7. Chłodnica standardowa z silnika ABS, bez klimy, ale chyba starczy (starczy?).
- Leszek Madison
- Użytkownik
Chodzi mi o wałek pośredni. Napędzany jest paskiem rozrządu i on ( ten wałek ) napędza aparat zapłonowy i pompę oleju. Zasuwa on na panewkach i jak silnik długo stał albo ktoś lał nie za specjalny ( czytaj hu....owy olej ) to może coś tam być nie tak z tymi panewkami ( może wałek bardzo ciężko chodzić - jak u mnie i dla tego problem z ustawieniem zapłonu, ciśnienie oleju niskie ). Sam mam z nim problem i żeby wyjąć ten wałek muszę wyjmować cały silnik. Czy ciężko chodzi można sprawdzić obracając go ręcznie po zdjęciu paska rozrządu.
- Leszek Madison
- Użytkownik
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Będe robił swap w golfie z AAM 75km na AGG 115km z passata b4.
Silnik z skrzynia będzie z passata (sprzęgło hydrauliczne), kpl hamulce z golfa VR- wahacze, jarzma tarcze 5x100 itp. Zostają tylko gołe sanki w tym golfie. Jakie w takim układzie dać półosie? Z passata podejdą? Nie mam jak tego zmierzyć i przymierzyć bo golf jeszcze jeździ
Silnik z skrzynia będzie z passata (sprzęgło hydrauliczne), kpl hamulce z golfa VR- wahacze, jarzma tarcze 5x100 itp. Zostają tylko gołe sanki w tym golfie. Jakie w takim układzie dać półosie? Z passata podejdą? Nie mam jak tego zmierzyć i przymierzyć bo golf jeszcze jeździ
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
matisim, w tym przypadku musisz sobie założyć pełna hydraulikę żeby mieć sprzęgło takie jak przy skrzyni.
Ale ja osobiście zostawił bym skrzynię z AAM bo tam kompletne sprzęgło z zamachem waży około 11kg (tyle waży w RPku). A przy tej skrzyni którą masz może ważyć więcej (jak to w passatach).
Dlaczego więc nie zakładać darmowego odelżonego sprzęgła?
Ale ja osobiście zostawił bym skrzynię z AAM bo tam kompletne sprzęgło z zamachem waży około 11kg (tyle waży w RPku). A przy tej skrzyni którą masz może ważyć więcej (jak to w passatach).
Nie. Skrzynia z mniejszego silnika ma 24 zęby a z mocniejszego ma 28. Ale często zdarza się że w 2e założone są już na 24 zębyyahoo_p pisze:Skrzynia z 1.8 8v ma cienki wałek, skrzynia z 2e gruby, najlepiej zostawić swoje sprzęgło z 1.8.
Panie... to to nie swap . To zwykła wymiana porównywalna do czujnika temperatury. Z tą różnicą że nie babrasz się w płynie tylko w benzynieLeszek Madison pisze:6. Pompa paliwa - w ABS pompa ma jedynie 1,2 bara, także wraz z silnikiem dochodzi swap pompy paliwa na 3 bary
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
KoguT pisze:matisim, w tym przypadku musisz sobie założyć pełna hydraulikę żeby mieć sprzęgło takie jak przy skrzyni.
skrzynia musi być z passata bo z golfa jest na wymarciu, pedały i cała reszta potrzeba do hydraulicznego sprzęgła jest wymontowana więc wszystko mam. Kwestia pół osi czy pasują z passata czy jakieś inne musza być.........
- KoguT
- I am the Stig
- Kontakt:
z passata B3 pasują bez problemu. Mam tak u siebie i lata. Poradźcie przy okazji czy jest sens wymiany skrzyni w 2e na skrzynie z 1,8??
- KoguT
- I am the Stig
- Kontakt:
To zależy jakie oznaczenie skrzyni.
Są krótsze i dłuższe. Jeśli okaże się ze masz wałek z 28 zębami a w skrzyni z 1.8 będzie miał 24 to dochodzi też wymiana sprzęgła.
Ogulnie zależy też od typu skrzyni jaka teraz posiadasz. Linki? Wodziki? Sprzęgło na linie czy hydraulika?
Są krótsze i dłuższe. Jeśli okaże się ze masz wałek z 28 zębami a w skrzyni z 1.8 będzie miał 24 to dochodzi też wymiana sprzęgła.
Ogulnie zależy też od typu skrzyni jaka teraz posiadasz. Linki? Wodziki? Sprzęgło na linie czy hydraulika?
skrzynia siedzi z passata na linki i sprzęgło hydrauliczne. Niby to 2,0 a jakoś nie idzie jak 2,0. Albo już sie przyzwyczaiłem dlatego myslałem o wsadzeniu krótszej skrzyni żeby lepiej szedł z miejsca.
do jak mi podjedzie obok taką hondziną 1,4 i rowno ida to mnie coś trafia
do jak mi podjedzie obok taką hondziną 1,4 i rowno ida to mnie coś trafia