Jaka chlodnica oleju do 1,9 td aaz +pompa 11mm, T3
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- stefano189
- Gadatliwa bestia
no i udało się, największa chłodnica o wymiarach 120*100*70 i o numerze 038117021B zagościła w moim heblu.
Pojemność tej chłodnicy jest większa o ponad 0,3 litra od tej ori z AHU.
Do jej montażu potrzebujemy dłuższej rurki na którą nakręca się filtr oleju + pare kolanek i wężyków.
Reszta jest ori.
Dzisiaj będę kończyć podłączanie " wężykologii " i będę testować te ustrojstwo.
Pojemność tej chłodnicy jest większa o ponad 0,3 litra od tej ori z AHU.
Do jej montażu potrzebujemy dłuższej rurki na którą nakręca się filtr oleju + pare kolanek i wężyków.
Reszta jest ori.
Dzisiaj będę kończyć podłączanie " wężykologii " i będę testować te ustrojstwo.
MK3 bon jovi TDI + FMIC + heble R32 + 280 mm rear + 216-tki + VKLR + kolektor SDI+ 051C + "11 mm"
WYNIK = --- PS / --- Nm
LINK do mojego mk3 --->> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=462883
Zapraszam --> https://www.facebook.com/asostefan" onclick="window.open(this.href);return false;
WYNIK = --- PS / --- Nm
Zapraszam --> https://www.facebook.com/asostefan" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Jaka chlodnica oleju do 1,9 td aaz +pompa 11mm, T3
No stefano189 teraz to mi smaka z tą chłodniczką narobiłeś
Micha_ł1977 i to jest idealny pomysł z tym czyjnikiem wentylatora już się w taki zaopatrzyłem za 17,50 z Opla Astry F 1.4-1.6 z tych starych roczników, jest to dwupinowy i zwiera się w temp. 82-87'C,czyli idealny jako włącznik obiegu
Micha_ł1977 i to jest idealny pomysł z tym czyjnikiem wentylatora już się w taki zaopatrzyłem za 17,50 z Opla Astry F 1.4-1.6 z tych starych roczników, jest to dwupinowy i zwiera się w temp. 82-87'C,czyli idealny jako włącznik obiegu
tak czytam ten temat, i przypomniało mi się że gdzieś mi leży chłodniczka z v6 tdi jest większa i ma wyjścia z boku jak w 1.9 tylko że nie pod kątem, mogę sprawdzić czy będzie pasować pod nasze podstawki.
Re: Jaka chlodnica oleju do 1,9 td aaz +pompa 11mm, T3
a orginalny gwint z tego króćca wystarcza? Da rade zakręcić filtr pod taką dużą podstawką? bo przedłużyć jej raczej się nie da...
- stefano189
- Gadatliwa bestia
kuCu176 pisze:bo przedłużyć jej raczej się nie da
da się, ja wspawałem "rurkę w rurkę", tym samym przedłużyłem cały trzpień mocujący filtr o 15mm, czyli dokładnie o tyle ile jest grubsza nowa chłodnica.
Pierwsze jazdy już się odbyły . Jestem mile zaskoczony. 20km jazdy, 160 km/h na blacie i temperatura dobija do 90-92 stopni. 5 stopni na zewnątrz ( wszystkie dane z MFA). W mieście nawet po małych pałowaniach od świateł do świateł ciężko przekroczyć 86 stopni. Czyli swap chłodnicy na większą jak najbardziej polecam
Dla porównania na starej chłodnicy przy 160km/h, olej grzał się do 96-98 stopni
MK3 bon jovi TDI + FMIC + heble R32 + 280 mm rear + 216-tki + VKLR + kolektor SDI+ 051C + "11 mm"
WYNIK = --- PS / --- Nm
WYNIK = --- PS / --- Nm
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
kuCu176, myślę nad wykorzystaniem nagrzewnicy z mk2 jako chłodnicę cieczy. Nowa od FEBI to koszt ok. 40zeta,a są jeszcze tańsze
Można by ją upchnąć w dolnej części lewego błotnika i dorobić jakąś kierownice powietrza.
Można by ją upchnąć w dolnej części lewego błotnika i dorobić jakąś kierownice powietrza.
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
dla mnie to kiepski pomysł... po pierwsze nie wiadomo jak zniesie taka nagrzewnica olej ( część plastikowa ) a po drugie zimny olej ma dość wysokie ciśnienie, nawet jak się rozgrzeje to przy max obrotach dochodzi do 5-6 barów, gdzie układ chłodzenia generuje ciśnienie pewnie od 1 do 2 barów. Najlepszym rozwiązaniem byłaby nagrzewnica w pełni mosiężna/miedziana/alu wtedy ryzyko rozszczelnienia jest znikome .Michał_1977 pisze:myślę nad wykorzystaniem nagrzewnicy z mk2 jako chłodnicę cieczy. Nowa od FEBI to koszt ok. 40zeta,a są jeszcze tańsze
P.S.
Plastikowe elementy nagrzewnicy są liche, nagrzewnica w środku kanałów ma wetknięte plastiki coś na wzór makaronu świderki, nie wiem jak w zamiennikach, ale w ori tak jest... dla mnie kiepski pomysł.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Haa,kolega marcinas1983, nie jest na bieżącomarcinas1983 pisze:nie wiadomo jak zniesie taka nagrzewnica olej
Rzem z kolegą kuCu176, kminimy takie cusik- wykorzystamy ori chłodniczkę nad filtrem,ale z osobnym obiegiem cieczy.Dlatego potrzebny jakiś dodatkowy radiator,pompka i malutki zbiorniczek
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Dobra już teraz doczytałem dokładniej... nagrzewnica jako chłodnica cieczy dla chłodniczki oleju. Co nie zmienia faktu, że nagrzewnica ma zadanie ogrzewać, a chłodnica schładzać... tu jest różnica . Otwórz sobie nagrzewnicę jakąś starą to się dowiesz co w jej wnętrznościach jest... może to powodować gorszy przepływ płynu chłodzącego i nie spełniać swojej roli. Jak już to może wykorzystajcie nagrzewnicę z lanosa, poloneza, kadett'a... są całe:Michał_1977 pisze:Haa,kolega marcinas1983, nie jest na bieżąco
http://allegro.pl/nagrzewnica-rdzen-grz ... 54052.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... gory-49197" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Z tego co pamiętam,faktycznie cis jest,jakieś tworzywo,czy cuś...marcinas1983 pisze:Otwórz sobie nagrzewnicę jakąś starą to się dowiesz co w jej wnętrznościach jest
Coś się wymyśli
Starą nagrzewnicę też posiadam więc w następnym tygodniu "otworzę ją"
Długo się zabierałem do testów owego układu chłodzenia oleju i zrobiłem lecz nie z wszystkimi elementami.... podłączyłem tą chłodniczkę nad filtrem z chłodnicą z motocykla umieszczoną prowizorycznie za wylotem wentylatora bez pompki,z obiegiem grawitacyjnym i tutaj był zonk na turbinie k14 z celowo zablokowanym WG aby turbo gotowało olej,i pompie 10mm na skrzyni z 1V po przejechaniu 5km(ailnik rozgrzany) na pełnym obciążeniu i zatrzymaniu na zbadanie temperatury ,namacalnie chłodniczka(podstawka) miała mniejszą temp niż w obiegu chłodzącym silnika,a przewód olejowy do turbiny pomalowałem akrylem i nie wybąblował więc 100'C nie przekroczyło... prowizorka ale zawsze coś.... dla mnie bomba
oczywiście po ok 2min postoju chłodniczki bym już nie dotkną więc jechałem aby ciecz zaczęła obiegowo ponownie płynąć.
W najbliższym czasie wykonam testy na pełnym układzie i do kontroli pożyczonym czujnikiem temperatury oleju.
....
Mam panowie problem z umiejscowieniem "czujnika temperatury oleju" czyli tego włącznika wentylatora z opla do włączania pompki obiegu tej chłodniczki,
i myślałem nad zamontowaniem w misce oleju i mam dwa miejsca:
Jest pod spływami od turbin więc temperatura oleju będzie zmienna tylko,że same sprężarki nagrzewają olej i prawdopodobnie 95'C będzie ciągle a pompka będzie niepotrzebnie chodziła.
a tutaj znowu może z późno się załączać bo blisko smoka...
Gdzie mógłbym jeszcze umiejscowić ten czujnik?
Długo się zabierałem do testów owego układu chłodzenia oleju i zrobiłem lecz nie z wszystkimi elementami.... podłączyłem tą chłodniczkę nad filtrem z chłodnicą z motocykla umieszczoną prowizorycznie za wylotem wentylatora bez pompki,z obiegiem grawitacyjnym i tutaj był zonk na turbinie k14 z celowo zablokowanym WG aby turbo gotowało olej,i pompie 10mm na skrzyni z 1V po przejechaniu 5km(ailnik rozgrzany) na pełnym obciążeniu i zatrzymaniu na zbadanie temperatury ,namacalnie chłodniczka(podstawka) miała mniejszą temp niż w obiegu chłodzącym silnika,a przewód olejowy do turbiny pomalowałem akrylem i nie wybąblował więc 100'C nie przekroczyło... prowizorka ale zawsze coś.... dla mnie bomba
oczywiście po ok 2min postoju chłodniczki bym już nie dotkną więc jechałem aby ciecz zaczęła obiegowo ponownie płynąć.
W najbliższym czasie wykonam testy na pełnym układzie i do kontroli pożyczonym czujnikiem temperatury oleju.
....
Mam panowie problem z umiejscowieniem "czujnika temperatury oleju" czyli tego włącznika wentylatora z opla do włączania pompki obiegu tej chłodniczki,
i myślałem nad zamontowaniem w misce oleju i mam dwa miejsca:
Jest pod spływami od turbin więc temperatura oleju będzie zmienna tylko,że same sprężarki nagrzewają olej i prawdopodobnie 95'C będzie ciągle a pompka będzie niepotrzebnie chodziła.
a tutaj znowu może z późno się załączać bo blisko smoka...
Gdzie mógłbym jeszcze umiejscowić ten czujnik?
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
kuCu176, jak tam temperatura? Uspokoiła się?
Zastanawiam się,czy nie rozwiązać tego jeszcze inaczej- zdjąć węże wodne z ori chłodnicy oleju (nad filtrem),puścić obieg przez dodatkową chłodnicę np. nagrzewnicę gdzieś w błotniku z powrotem do ori chłodnicy oleju.
Takie rozwiązanie pozwoli na schładzanie oleju cieczą o niższej temperaturze niż ta bezpośrednio z silnika,czyli mająca 90*C
Co myślicie o takim rozwiązaniu?
Zastanawiam się,czy nie rozwiązać tego jeszcze inaczej- zdjąć węże wodne z ori chłodnicy oleju (nad filtrem),puścić obieg przez dodatkową chłodnicę np. nagrzewnicę gdzieś w błotniku z powrotem do ori chłodnicy oleju.
Takie rozwiązanie pozwoli na schładzanie oleju cieczą o niższej temperaturze niż ta bezpośrednio z silnika,czyli mająca 90*C
Co myślicie o takim rozwiązaniu?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Już się wypowiadałem-znacznie zwiększy sprawność wymiennika. Ew chłodnica+wymiana wymiennika na większy
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Q_mac, pisząc wymiennik,masz na myśli ori chłodniczkę oleju nad filtrem,tak?
Zastanawia mnie jeszcze (w sumie mam taki plan),czy wytoczenie koła pasowego WP o mniejszej średnicy pomoże w lepszym chłodzeniu,czy tylko przyspieszy toczenie cieczy?
Zastanawia mnie jeszcze (w sumie mam taki plan),czy wytoczenie koła pasowego WP o mniejszej średnicy pomoże w lepszym chłodzeniu,czy tylko przyspieszy toczenie cieczy?