wyje/buczy po zmianie kół na letnie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam!
Wczoraj zmieniłem koła na letnie i coś zaczęło jakby wyć/buczeć. Na kołach zimowych nic takiego nie było. Letnie są po dwóch sezonach ale wcześniej też było na nich ok. Opony letnie to UNIROYAL RAIN EXPERT 205/55 R16 ( kierunkowe ) na alufelgach. Dodam że przy wczorajszej wymianie koła zostały zamienione miejscami tzn. tylne koła poszły na przód a przednie na tył.
Nikt nie wiem co może być przyczyną?
Wczoraj zmieniłem koła na letnie i coś zaczęło jakby wyć/buczeć. Na kołach zimowych nic takiego nie było. Letnie są po dwóch sezonach ale wcześniej też było na nich ok. Opony letnie to UNIROYAL RAIN EXPERT 205/55 R16 ( kierunkowe ) na alufelgach. Dodam że przy wczorajszej wymianie koła zostały zamienione miejscami tzn. tylne koła poszły na przód a przednie na tył.
Nikt nie wiem co może być przyczyną?
-
- VWGolf.pl Killer
-
- Mały gagatek
-
- VWGolf.pl Killer
złe ciśnienie w oponach słabe amortyzatory a opony jodełkowe lub kierunkowe wymagają częstego przekładania na osi lub jeśli mało jeździ się w zakrętach opona często się ząbkuje ale przeważnie dużą role odgrywa ciśnienie amortyzatory i zbieżność
-
- Mały gagatek
Re: wyje/buczy po zmianie kół na letnie
zbieżność sprawdzana co roku na przeglądzie, po drogach krętych też jeżdżę. A jakie ciśnienie powinno być w takich oponach kierunkowych i przy takim rozmiarze jak pisałem wyżej?
Wyczytałem też że opony z tyłu mogą się ząbkować gdy jeździ się dużo km z niedociążonym tyłem.. Czy to prawda?
Wyczytałem też że opony z tyłu mogą się ząbkować gdy jeździ się dużo km z niedociążonym tyłem.. Czy to prawda?
-
- Mały gagatek
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
to może napisz ile masz... na klapce wlewu paliwa zwykle jest tabliczka z ciśnieniami