Hej,
Właśnie o to chodzi
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Temat zacząłem drążyć jak założyłem Digifanta 1 do GTI 16V, auto już chodzi fajnie. Teraz zainteresowałem się tematem remapy zapłonu i dawki paliwa, być może zabiorę się za to sam. Tutaj to już czysta elektronika i znajomość kilku zagadnień z motoryzacji (no może trochę więcej). Nie mogłem do końca zrozumieć dlaczego na wykresach map paliwa nie ma ujemnych ciśnień a wystarczyło zrozumieć, że jak sama nazwa wskazuje, MAP sens. mierzy ciśnienia absolutne. Zostawiając oryginalny MAP sensor w digifancie dokładność map zapłonu jest mniej dokładna dla wolnossącego silnika (jest do dyspozycji tylko 8 przedziałów ciśnień zamiast 16), także dobrze byłoby go zmienić na MAP 0...115kPa i zmienić mapy zapłonu i paliwa. Teoretycznie wystarczy rozciągnąć wykresy od połowy osi ciśnienia do końca. Jeszcze nie jestem w 100% pewny czy tylko mapy paliwa i zapłonu zależą od ciśnienia z MAP sensora. Jeżeli coś pominę to auto może źle działać. A program z definicjami mam
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
tylko, że część z definicji nie posiada informacji jak je przeliczać, jedynie podane są adresy pamięci. Najważniejsze parametry można podmienić bez problemu (są znane sposoby ich przeliczania):
-odcięcie zapłonu
-skalar obrotów silnika
-mapy zapłonu
-mapy paliwa
-i jeszcze kilka ale nie pamiętam teraz, które
Jeszcze nie wiem jak podejść do wartości zapłonu w razie spalania stukowego, ale na pewno będę temat drążył dalej. Mam osobę, która odczyta mój eprom i potem zapisze nowy za darmo, w drodze jest już zestaw do emulacji epromu, bez tego będzie ciężko...