Wszystko o wtryskach/pompowtryskach (VP/PD)

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

jerrylu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jerrylu » śr mar 19, 2014 18:56

Ja ma takie pytanie czy może we wtryskiwaczach występować takie uszkodzenie jak blokowanie się ich, czy zawieszanie.
Wiem że to nie temat do problemów z odpalaniem ale do czego zmierzam, w silniku ALH (przebieg 270 tys km) mam problem z odpalaniem po nocy, wymieniłem filtr paliwa powietrza, olej, tzw podgrzewacz, przejrzany smok w baku i ustawiony kąt wtrysku, rozrusznik naprawiany u 3 fachowców, dobry akumulator, sprawne świece i dalej pupa. Moje podejrzenia kieruję na wtryskiwacze. Przy odpalaniu po nocy nie ważne czy ciepło czy zimno trzeba kilkakrotnie zakręcić aby złapał, ale przy kręceniu rozrusznikiem coś jakby stawiało opór tak że rozrusznik zatrzymuje się na ułamek sekundy i ciągnie dalej, tak jakby ciśnienie z pompy nie mogło "przebić" wtrysku, jakby wtrysk się blokował. Gdy już silnik ruszy można go od razu zgasić i pali z pół obrotu rozrusznik kręci bez zająknięcia. Przy pracy na biegu jałowym jak i podczas jazdy silnik pracuje równo i nie dymi na czarno, nic nie stuka.
Nie wiem może problemy z odpalaniem związane są z tym że wtryski już są zużyte i przy odpalaniu nie rozpylają tylko "leją" albo się blokują.

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » czw mar 20, 2014 10:59

jerrylu, to jest forum speed, wiec porada dla ALH moze byc tylko jednak załóż 216 BOSCHa i bedziesz miał spokoj na kolejne 250 tys km ;)

ewentualnie zmien mapy startowe, podobno kodowanie na automat pomaga

cobra0021
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cobra0021 » pn mar 24, 2014 20:00

witam zakładam nowy temat ponieważ nie ma żadnych tematów o końcówkach firmy firad

jestem na kupnie wtrysków niestety FB 230 narazie nie ma...

czy ktoś już mam w swoim aucie zamontowane firady 240

jakie są wasze opinie jak to się stroi jakie wyniki wychodzą kopcą bardzo auta??

wiadomo o żywotność nie zapytam bo końcówki są dopiero u nas pół roku wiadomo każdy sprzedawca zachwala firady bo tylko je ma bosio puki co nie ma

jakie jest wasze zdanie o wytryskach ?

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Wieksze wtryski do 2.5 TDI V6

Post autor: spawacz » pn mar 24, 2014 20:28

Jako ze nowa moc juz jest za mala pasowalo by cos z tym zrobic, niestety w PL nikt nie stosuje tuningu tego silnika bo kazdy jest "osrany" , badz kondycyjnie motor jest slaby. Ja jednak sprobuje cos wiecej niz "chip". Mam AFB ktoro juz ma 217/440 , jest na nowej hydro, pompka AKE, turbo GT20/22 z kolem kompresji z 3.2CDI wiec sie nie martwie czy da rady, pytanie o wtryskiwacze bo o tu sie to rozchodzi, czy koncowki z AKE beda wydajniesze niz moje??? Jezeli tak to o ile %. To co mi sie udalo po zagranicznych forach znalesc to ze mam u siebie DSLA142P683 5 dzurek , AKE ma P925 6 dziurek, AKN ma P770 6 dziurek , Iveco P1519 i one maja +15% wiecej do AKE 6 dziurek, i 143p894 + 220% do aKE 8 dziurek. Wiem tez ze Biosio robi 683PP i 683 Race. Nie wiem natomiast jak jest wydajnosc. Jakby ktos mial jakies sprawdzone info cos na ten temat to bymbyl niezmiernie wdzieczny.

Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213

Awatar użytkownika
xdeman
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: xdeman » wt mar 25, 2014 23:03

Witam. Jestem po założeniu 216 do ALH , wtryski bosio zrobione na 220/300 . Kupiłem je jako nowe , tak też wyglądaja . Problem jest w tym że nie odczuwam jakiegoś znacznego przyrostu mocy , powiem nawet inaczej auto do ~3000 rpm ciągnie słabo , momentami nawet przerywa , później czuć mega kopa i domyka obrotek . Jeśli trzyma sie oborty powyzej 3000 idzie jak wściekłe , poniżej padaka . Co może być przyczyną ? Kąt wtrysku 51 -53 , dawka ? laptop sie wysrał i nie miałem już dzisiaj siły z tym walczyć . A i jak schodzi z obrotów od 1400 do 900 telepie silnikiem .

tomek08
Forum Master
Forum Master

Post autor: tomek08 » wt mar 25, 2014 23:06

Witam, być może dawka za duża, trzeba by sprawdzić, czy jest coś po między 3,4-4,0mg/r.
Pozdrawiam.

Tomek

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: spawacz » pt mar 28, 2014 20:34

Po co pseudo-moderator Italiano przeniosl moj temat o 2.5 tdi v6 do calosci z R4/R5 ??? Nie ma nigdzie info na ten temat a napewno ludzie by chcieli wieciedz ocb. ale k... po co, lepiej wszystko dac do jednego widara, temat minie i gra.

Jest jeden temat o wtryskach więc :bajer: Czego nie rozumiesz ? A to czy to R3 R4 czy V6 nie ma znaczenia :bajer:

Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: spawacz » pt mar 28, 2014 20:51

No to znajdz mi 1 temat o wtryskach do V6 TDI na tym forum. CZy nie rozumiesz ze V6 to nie R4/R5 i celowo dalem na glowny dzial wiedzac ze powinno byc w tej kategorii?? Naszczecie istnieje TDICLUB i sam do wszystkiego doszedlem. DSLA143p970 + 40% w stosunku to AKE. Szkoda ze nie widzisz "modzie" Italiano , 1000 tematow o "216 w 1Z" i tle samo o "jakie turbo do AFN" non-stop powielajach sie na forum.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » pt mar 28, 2014 20:58

spawacz pisze:No to znajdz mi 1 temat o wtryskach do V6 TDI na tym forum. CZy nie rozumiesz ze V6 to nie R4/R5 i celowo dalem na glowny dzial wiedzac ze powinno
:panna:
Główna myśl przewodnia jest taka sama "wtryskiwacze" :bajer:
tomek08 pisze:Wszystko o wtryskach/pompowtryskach (VP/PD)
:bajer:
Bo idąc Twoim tropem zaraz powstaną tematy o wtryskach do R3 TDI, V6TDI - R5TDI - bo każdy przecież jest "wyjątkowy".
Więc kontynuuje się w temacie który już istnieje (identycznym lub zbliżonym), a jak ktoś będzie chciał coś znaleźć to znajdzie :bajer:
A, że jest 60 stron tematu, to pretensje do użytkowników którym się czytać nie chce, tego co było wałkowane już multum razy.
spawacz pisze: Naszczecie istnieje TDICLUB i sam do wszystkiego doszedlem. DSLA143p970 + 40% w stosunku to AKE.
W takim razie po co ta spina ?
Koniec ot.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

eden1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: eden1992 » czw kwie 03, 2014 11:00

Czy miał ktoś do czynienia z niemieckimi końcówkami 216 no name sprzedawanych przez kolegę cobretti z forum ibizy?? Podobno firma ta robi końcówki wtryskiwaczy dla boscha.

Sprzedam fabrycznie nowe wyświetlacze full fis do liczników z MK4
Wymiana za dopłatą.

Kontakt: 513680655 lub PW

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Wszystko o wtryskach/pompowtryskach (VP/PD)

Post autor: spawacz » czw kwie 03, 2014 13:12

Czy chodzi moze o Hertzog czy jakos tak??? JEzeli o te to sa BDB, mialem okazje 2 kpl. tego potestowac - daja rade.

eden1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: eden1992 » czw kwie 03, 2014 13:53

Z tego co rozmawiałem to nie powiedział mi nazwy ale w porównaniu do boscha to są w super cenie. Mówił, że mase tego sprzedał i ludzie chwalą.

Sprzedam fabrycznie nowe wyświetlacze full fis do liczników z MK4
Wymiana za dopłatą.

Kontakt: 513680655 lub PW

soprano89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: soprano89 » czw kwie 10, 2014 19:46

panowie opowiem swój przypadek jaki miałem ostatnio kupiłem końcówki 0.216 jakiś czas temu wszystko ładnie pięknie dałem do pompiarza do założenia na wtryski i wyregulowanie założyłem na auto moc jest i był dym se myślę większe wtryski większa dawka ma prawo za kopcić (auto mk III afn ) no ale nic auto jakiś czas temu przeszło małą modyfikację doszło Brd pompa 11 itd. i wybrałem się na strojenie i tu był problem nie dało się ustawić dawki paliwa żeby nie było dymu porostu zadyma straszna nawet tego nie szło hamować bez ciecia dawki w sofcie pierwsza myśl wtryski leją coś nimi nie tak ( bo przecież wtryski takie włożone do seryjnego afn nie powinno być dymu ) zwróciłem się do cowboy, z tym problemem i wysłałem wtryski okazało się ze wtryski były źle ustawione 180/280 ustawił je tak jak ma być 220/300 i tu niespodzianka dym znikł tak ważny wpływ ma właściwe wyregulowanie wtrysków gdybym tego nie doświadczył to bym nie uwierzył wniosek nie każdy pompiarz ogarnia tego typu wtryski które ogrania rewelacyjnie cowboy,

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pt kwie 11, 2014 08:52

soprano89, dzieki za miłe słowa ale nalezą się one Diesel System w Nadarzynie ;)

niestety przy wiekszych modach to wszystko ma znaczenie, ja miewałem kilkanascie przypadków ze przy pomach 11 i modach na 180-200KM po poprawnej regulacji ludziom przybywało nawet do 20KM !

zresztą pisałem o tym wielokrotnie, że zwłaszcza przy zamiennikach wazna jest dobra regulacja 2 stopnia otwarcia bo na zestawach Bosch jak ktos podbije pierwsze to i drugie podskoczy tez i jakoś to chodzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”