Wymiana butli LPG
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sanczo200
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wymiana butli LPG
Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa III i mam takie pytanie, wie ktoś może gdzie najtaniej wymienie butle LPG w Gliwicach +25km max?
- sanczo200
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wymiana butli LPG
A nie będą mi potrzebne jakieś zaświadczenia z warsztatu o założeniu nowej czy cos?
Re: Wymiana butli LPG
Nie.
Jedynie homologacja którą dostaniesz przy zakupie zbiornika do wglądu dla diagnosty na stacji kontroli przy corocznym przeglądzie.
Jedynie homologacja którą dostaniesz przy zakupie zbiornika do wglądu dla diagnosty na stacji kontroli przy corocznym przeglądzie.
- sanczo200
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wymiana butli LPG
Wymieniłem butle i jestem w kropce że tak powiem, nie potrafie wpiąć rurek do wielozaworu, boje się że jak za bardzo je nagne to się złamią
Wymiana butli LPG
witam ..też jestem przed wymianą butli i tak czytam....zastanawiam się czy to jest bezpieczne samemu wymieniać butle ?...u mnie po 10 latach, wolała bym mieć papier na montaż i gwarancje że sprawdzą całą instalacje bo przecież elementy gumowe nie są wieczne...chyba że wam chodzi o kasę....
Re: Wymiana butli LPG
Z elementów gumowych to w instalacji tylko rurki od wody i od parownika do miksera więc praktycznie 0 zużycia, a o kasę zawsze chodzi w końcu dlatego mamy LPG.efkavw pisze: bo przecież elementy gumowe nie są wieczne...
- sanczo200
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wymiana butli LPG
Pisałem już to w osobnym temacie, jak się okazało najwiecej zabawy jest z doginaniem rurek butle całą wymienisz bezproblemowo, ja wymieniałem sam i jakoś jeździ, nie wiem jaki masz wielozawór, ale u mnie to nawet uszczelki nie było tak więc jej nawet nie zakładałem. Pare dni po wymianie butli robiłem przegląd i normalnie pieczątka jest
1. Gaz do zera az sam silnik zgasnie jak stoi
2. Odkręcasz rurki od wielozaworu, nastepnie sciagasz wielozawór
3. Wyciągasz butle - wkładasz nową
4. Doginasz rurki do dołu
5. Zakładasz wielozawór ale nie przykręcasz
6. Dogninasz rurki tak aby wlazły do wielozaworu
7. Krecisz wielozaworem z wkreconymi rurkami tak aby go spasować i przykęcasz
8. Tankujesz i jedziesz
PS. Podczas tankowania otwórz bagarznik i słuchaj czy gdzies gaz nie ucieka, rurki łatwo złamać podczas doginania.
1. Gaz do zera az sam silnik zgasnie jak stoi
2. Odkręcasz rurki od wielozaworu, nastepnie sciagasz wielozawór
3. Wyciągasz butle - wkładasz nową
4. Doginasz rurki do dołu
5. Zakładasz wielozawór ale nie przykręcasz
6. Dogninasz rurki tak aby wlazły do wielozaworu
7. Krecisz wielozaworem z wkreconymi rurkami tak aby go spasować i przykęcasz
8. Tankujesz i jedziesz
PS. Podczas tankowania otwórz bagarznik i słuchaj czy gdzies gaz nie ucieka, rurki łatwo złamać podczas doginania.