***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
-
- Użytkownik
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
czyli możemy mieć konkluzję że kupując Volkswagena zapłacimy za niego więcej ale później mamy tańsze i łatwo dostępne części. W sumie zawsze to jakiś argument. Co do części do francuzów - za niby ori pompę wspomagania (nie widziałem części/opakowania) do pługa 206 znajomy zapłacił 800 zł (za samą część - wydaje mi się że do VW będzie chyba taniej)
Było MK3 AAZ jest Accord 6 F18b2 i Leon ASV.
Najważniejsze to nie dać się zrobić w bambuko... Jak masz jakieś rabaty, układy itp - wiadomo.jhosef pisze:Przegląd w VW to między 500 a 800 zł UP, polo golf w zależności od zakresu przeglądu. Za to samo szwagier w ASO nissana buli 1600 zeta.
Ja też za pełen serwis olejowo filtrowy W210 w ASO MB (z kartą rabatową klienta) mam stawkę 480zł z materiałami MB (w tym 8 litrów oleju w silnik), do tego papier z ASO, historia itp...
To z jednej strony dużo bo sam to robię za ok 250zł (ale bez kwitu) - z drugiej niewiele jak na ceny Mercedesa gdzie za podpięcie do kompa płaci się 250zł na dzień dobry
Robiłem pełen serwis olejowo-filtrowy skrzyni ASB, też w ASO Merca, za 750zł... Faktura, historia, gwarancja.
Warsztaty serwisujące ASB chciały za to samo 700zł "i żadnej gwarancji panie, na własną odpowiedzialność bo to stare już..."
Ale to W210...
Właściciele W212 o takich cenach pomarzyć jedynie mogą...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
A ze się tak wpieprze w dyskusję. Zna ktoś może jakiś poradnik przy kupowaniu auta? Kiedyś miałem coś takiego tam było na co zwracać uwagę bo ogólnie wiem ze jak dwumas siada to idzie to wyłapać na odsłuch bądź zachowanie się silnika. A na takie rzeczy raczej nie będę zwracał uwagi z racji braku doświadczenia w tego typu sprawach.
Przeczytaj ten wątek od początku - lepszego poradnika nie znajdziesz
142 strony? Gdzie ostatnie 5 to dywagacje o francuzach cenach w asortymencie i zglaszaniu postów do moderatora? Chyba wolałbym coś co byłbym w stanie wziąć ze sobą i sprawdzić na miejscu.
Nie pasuje ?
Nie czytaj
Nie czytaj
zainwestuj w tableta z modemem 3Gsteelek pisze:wolałbym coś co byłbym w stanie wziąć ze sobą
Mam telefon i to juz wystarczy (na szczęście macie na forum obsługę tapatalk) tylko będąc na miejscu czytać tyle stron tematu to oględziny auta trwalyby 10 godzin z czego większość by mi zleciala na czytaniu tematu a nie oglądaniu auta.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=118&t=448477" onclick="window.open(this.href);return false;
O o o właśnie o takie coś mi chodziło. Przejrze to dokładniej później.
2.8 VR6 czy 1.8 Turbo ??
Witam. Chcialem kupic golfa IV z silnikiem 2.8 VR6 lecz słyszalem ze droche duzo pali, nie jest to dobry silnik i bardziej by sie opłacalo kupic 1.8 Turbo i wgrać mu nowe mapy. I czy to prawda ze po wgraniu nowych map bedzie mial lepsze osiagi niz ten 2.8 ? Proszę o pomoc i z gory dziekuje
Witam. Chcialem kupic golfa IV z silnikiem 2.8 VR6 lecz słyszalem ze droche duzo pali, nie jest to dobry silnik i bardziej by sie opłacalo kupic 1.8 Turbo i wgrać mu nowe mapy. I czy to prawda ze po wgraniu nowych map bedzie mial lepsze osiagi niz ten 2.8 ? Proszę o pomoc i z gory dziekuje
zdecydowanie bardziej rozwojowy.Grzechu44 pisze:bardziej by sie opłacalo kupic 1.8 Turbo
o VR6 było pisane 2 czy 3 strony temu
Wiec się zdecydowałem na 1.9 tdi. Oblatany i wszystko w miarę ok. Brak jakichś większych oznak zużycia. Normalne użytkowanie parę rys bo był błotnik malowany. A że auto zestawione w aso w rozliczeniu to zrobili pełen przegląd. I wszystkie oleje wymienione. Chociaż zapytałem o olej w dsg gość powiedział ze w tym modelu dsg jest sprzęgło suche i nie ma konieczności wymiany oleju. Poszedł tez na warsztat wypytać mechanika. Słyszał coś ktoś o dsg na suchym sprzegle? Coś mi się nie chce wierzyć że można śmigać bez wymiany oleju.
Czytam forum od długiego czasu, szukam wszelkich info o VR6 w GOlfie 4, ale do tej pory dowiedziałem się, że:Piasek pisze:o VR6 było pisane 2 czy 3 strony temu
- droższy w eksploatacji niż 1.6 / 1.8 / 2.0 - oczywista oczywistość
- ma problemy z chłodzeniem silnika (jedyna przydatna informacja jak dotąd...)
- 1.8T lepsze (??)
- mniej miejsca w bagażniku przez most
Podsumowując - info żadne..
Czy mógłbym prosić kogoś o konkretne info (najlepiej posiadacza)? Szukam czegoś mocniejszego w benzynie bez turbo, a że VR6 zawsze mi się podobał, to padło na Golfa 4. Trudno jedynie znaleźć coś konkretnego w jednym miejscu na temat tego silnika.
Bardzo proszę o info, ew. priva.
Panowie, 2.3 benzynka będzie do ogarnięcia za 12 - 13 tys? Chciałbym też również o koszty eksploatacji i spalanie. Na autocentrum podają średnie 10l, gdyby było to nawet 11 z groszem to nie będzie tragedii. Myślę o tym silniku ze względu na to, że wydaje mi się, iż jest to optymalny wybór jeśli chodzi o stosunek spalanie-moc. Tylko właśnie czy za takie pieniądze da się trafić zadbany egzemplarz?