Świece żarowe a przedmuch - jak wymienić
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, przymierzam się do wymiany świec żarowych bo po tej zimie 1 lub 2 wyzioneły ducha w moim golfie 3 1.9 TDi. Kupiłem NGK ale pojawił się problem na jednej jest dość spory przedmuch i pytanie jak ją wykręcić bez uszkodzenia głowicy lub świecy( w zasadzie gwintu) dodam że nie mam klucza dynamometrycznego więc nie będzie łatwo. Lać obficie przez kilka dni WD-40? czy zostawić ją spokoju nie narażając się na zdejmowanie głowicy? A może ktoś z was poradził sobie bez klucza dynamometrycznego lub miał podobny problem co ja i może mi coś doradzi choćby cokolwiek.
Może coś pomoże
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3568112" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3568112" onclick="window.open(this.href);return false;
No ok ale dalej nie wiem jak się za to zabrać bez klucza dynamometrycznego jak bym miał albo ktoś z sąsiadów to już dawno bym to zrobił no ale..
Ale po co ci dynamometr do wykręcenia świecy? Do wkręcenia to rozumiem.
Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz czy się ukręci,czy nie.
Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz czy się ukręci,czy nie.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
O to samo miałem zapytać...luke320 pisze:Ale po co ci dynamometr do wykręcenia świecy?
Tym oto środkiem zrobisz więcej złego niż dobrego,bo nadaje się tylko do łańcuchów rowerowych...Maro10 pisze:Lać obficie przez kilka dni WD-40?
Kup dobry penetrant najlepiej z dwusiarczkiem molibdenu od Kent,albo od Valvoline lu przynajmniej jakiś Rost Off od WURTH i zapuszczaj.
Dobrze by było,żeby silnik był lekko ciepły podczas tej operacji.
Nic na chama! Czasem może zajść potrzeba ponownego wkręcenia gdy ściśnie i od nowa. Zdarzało mi się,że 1 świecę pół godziny wykręcałem
http://allegro.pl/valvoline-penetrating ... 96962.html" onclick="window.open(this.href);return false;
i tak wiekszosc kluczy dynanometrycznych dziala tylko na przykrecanie. Przy wykrecaniu maja nastawe na maxa. Zreszta niby jakim niutonem tu krecic skoro pryzkrecanie swiec zarowych jest w kilkunastu nioutonach gora 25 Nm a odkrecac niekiedy trzeba kilkukrotnie wiekszym niutonem.
Ja uzywam preparatu break away bo jest dosc tlusty ale tez i penetrujacy. Wszelkie WD-40 i podobne sa raczje suche i po psiknieciu zaraz odparowuje. Popsikac, mozna lekkoostukac na goracym silniku wszystko i lekoo odkrecamy i przykrecamy ponownie i tak az wykrecimy swieczke.
Ja uzywam preparatu break away bo jest dosc tlusty ale tez i penetrujacy. Wszelkie WD-40 i podobne sa raczje suche i po psiknieciu zaraz odparowuje. Popsikac, mozna lekkoostukac na goracym silniku wszystko i lekoo odkrecamy i przykrecamy ponownie i tak az wykrecimy swieczke.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to