Krótkie pytanie, krótka odpowiedź
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: Odp: Krótkie pytanie, krótka odpowiedź
Pewnie ze warto, ale nie za te pieniądze.
Kupujesz preparat do mycia silnika za ok 10zł (polecałem już wcześniej gdzieś k2 AKRA), odpinasz akumulator, zakrywasz folią wszystkie możliwe połączenia kabli, alternator, rozrusznik, pryskasz preparatem całą komorę NA ZIMNY Silnik po upływie 2min spłukujesz wodą. zostawiasz auto na słońcu im dłużej tym lepiej i gotowe.
Gdzie się nie domyje wystarczająco samo pomagasz szczoteczka.
Wysłane z Sony Xperia przy użyciu Patatalka#2
Kupujesz preparat do mycia silnika za ok 10zł (polecałem już wcześniej gdzieś k2 AKRA), odpinasz akumulator, zakrywasz folią wszystkie możliwe połączenia kabli, alternator, rozrusznik, pryskasz preparatem całą komorę NA ZIMNY Silnik po upływie 2min spłukujesz wodą. zostawiasz auto na słońcu im dłużej tym lepiej i gotowe.
Gdzie się nie domyje wystarczająco samo pomagasz szczoteczka.
Wysłane z Sony Xperia przy użyciu Patatalka#2
Bora TDI+0.216 17" Long Beach, Pro Kit,
Sprzedam:
Prawe, małe, elektryczne, podgrzewane lusterko europa kolor LA7W, 2 klamki LA7W, wkład lustra niebieski
Sprzedam:
Prawe, małe, elektryczne, podgrzewane lusterko europa kolor LA7W, 2 klamki LA7W, wkład lustra niebieski
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
O myciu silnika jest już wile tematów, więc nie ma co się rozpisywać na ten temat. Nie zaszkodzi jeśli zrobisz to poprawnie, to żadna sztuka - wystarczy kilka prostych zasad przestrzegać.Skrzak pisze:ale czy to wogle dobre dla silnika? Inaczej, czy mu to nie zaszkodzi?
Zejdzie od glinki tylko nie łudź się, że dach w 15-20 minut zrobisz, zależy jakiej glinki używasz oraz od stopnia zabrudzenia powierzchni i rodzaju żywicy, oraz tego jak długo na tym aucie leżała.logo1024 pisze:Asfalt, zywica z drzewa taki typowy syf
Znajomy dopiero kupił auto i chcieliśmy je troche podratować. Używaliśmy glinki z sonaxa i z całego auta wszystko zeszło pięknie. Gdy zabieraliśmy sie za dach skończył nam sie płyn, który był z glinką. Nalaliśmy wody + odrobina szamponu i wielkie g... z dachu nic nie chciało schodzić ale myśleliśmy że to inne, albo jakieś mocniejsze zabrudzenia bo benzyna ekstrakcyjna nawet tego nie ruszyła. Albo coś z tym naszym płynem było nie tak??italiano_83 pisze:logo1024 napisał(a):
Asfalt, zywica z drzewa taki typowy syf
Zejdzie od glinki tylko nie łudź się, że dach w 15-20 minut zrobisz, zależy jakiej glinki używasz oraz od stopnia zabrudzenia powierzchni i rodzaju żywicy, oraz tego jak długo na tym aucie leżała.
OEM+ USA 25th Anniversary ==> viewtopic.php?f=89&t=395742
- czarekcw
- kierownik kibla
Może płyn zawierał środki, które rozpuszczały brud a glinka jest za miękka aby w połączeniu z popularną "miksturą" prawidłowo działała. Gdybanie na odległość, jak masz inną glinkę to jej użyj a jak nie to przed glinkowaniem zastosuj jakąś chemię.
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie trzeba karchera, wystarczy spłukać. Dobrze zrobione nie zaszkodzi, osłonę można i powinno się zdjąć
Odebralem auto od lakiernika. Malowane na nowo czerwony akryl na gladko i tu moje pytanie przygodowac jakos lakier pod wosk
Sprzedam pozostalosci po mk3 ABF, Corrado G60 czesci Info na PW
Zacznij od wymycia wypełniaczy, zrób inspekcję pod halogenem i w zależności od jakości lakieru albo cleaner (na akryl zdecydowanie ścierny) + wosk albo korekta + cleaner + wosk.
Nada sie, glinka ValetPRO Blue Traditional Clay Bar?
- miko
- black point
- Kontakt:
logo1024, nadać sie nada choć na rynku sa dużo lepsze - Sonus, Geyon, BiltHamber
- Paviarotti
- Lord GTI
logo1024, ValetPro szału nie robi, jak jeszcze nie kupiłeś to wybierz coś innego.
To jaką glinkę najlepiej kupić?
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
To jeszcze jedno pytanie o usunięcie syfu z podszybia w mk4. Jutro idę wymienić szybę przednią i chcę przedtem zrobić porządek pod osłoną podszybia. Jakiś konkretny wypróbowany sposób? Może taki sam środek jak do mycia silnika + spłukanie wodą? Trochę się boję strumień wody tam wpuścić bo i jakieś przewody tam są (fakt, że izolowane) i filtr kabinowy (fakt, że do wymiany). Szorowanie ręczne? No możliwe ale dość trudny dostęp tam jest. I najważniejsze, czy ta woda i syf mają tam gdzie spłynąć, bo szpary po bokach to prowadzą do nadkola?
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
To tak jakbyś zapytał "jaki samochód najlepiej kupić?" fanatyk Ci powie że golfa 1, bogaty że audi s8, ktoś rzuci jakimś porsche...logo1024 pisze:To jaką glinkę najlepiej kupić?
Ja bym brał bilt hamber soft, moja ulubiona
Co lepiej wybrać (w tych samych pieniądzach)
1) CAR PRO TRIX 600ML (IRONX + TARX 2w1) ~74zł
2) TENZI PRIX 1L (41zł) + VALETPRO CITRUS TAR & GLUE REMOVER 500ML (28) lub Shiny Garage New T&G 1L (30zł) ~69zł
3) jeszcze inna opcja
Sprawa wygląda następująco, samochód umyty, o ile ze smołą sobie poradziłem przy [nie]wielkim trudzie (masło, benzyna ekstrakcyjna) to z lotną rdzą nie ma szans. Przy glinkowaniu zanieczyszczenia metaliczne nie zeszły, a jedynie uwidoczniły się jeszcze bardziej.
I teraz pytanie lepiej kupić TRIX o pojemności 600ml 2w1 (produkt chyba z wyższej półki niż np.TENZI) czy może po prostu po 1L prixa od tenzi i osobno tar glue & removera? Myślę że na przyszłość to bardziej druga opcja bo więcej wagowo produktów i do mycia felg czy karoserii się przyd. Druga sprawa nie mam zamiaru kolejny raz z tym walczyć mechanicznie. Ale czy warto iść na ilość czy na jakość....?
z Góry dzięki za odpowiedź
1) CAR PRO TRIX 600ML (IRONX + TARX 2w1) ~74zł
2) TENZI PRIX 1L (41zł) + VALETPRO CITRUS TAR & GLUE REMOVER 500ML (28) lub Shiny Garage New T&G 1L (30zł) ~69zł
3) jeszcze inna opcja
Sprawa wygląda następująco, samochód umyty, o ile ze smołą sobie poradziłem przy [nie]wielkim trudzie (masło, benzyna ekstrakcyjna) to z lotną rdzą nie ma szans. Przy glinkowaniu zanieczyszczenia metaliczne nie zeszły, a jedynie uwidoczniły się jeszcze bardziej.
I teraz pytanie lepiej kupić TRIX o pojemności 600ml 2w1 (produkt chyba z wyższej półki niż np.TENZI) czy może po prostu po 1L prixa od tenzi i osobno tar glue & removera? Myślę że na przyszłość to bardziej druga opcja bo więcej wagowo produktów i do mycia felg czy karoserii się przyd. Druga sprawa nie mam zamiaru kolejny raz z tym walczyć mechanicznie. Ale czy warto iść na ilość czy na jakość....?
z Góry dzięki za odpowiedź
Bora TDI+0.216 17" Long Beach, Pro Kit,
Sprzedam:
Sprzedam: