ALH seria błędów nastawnika 17970 17971 17762
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Witam zacznę od tego iż autko zaczeło poszarpywać w czasie jazdy.
Wymieniłem filtr paliwa (myśląc ze to zatkany filter), dziś autka nie da się już odpalić choć kręci jak szalony i brakuje mu dosłownie tego żeby załapał ale tak bez rezultatu. Wywalił kilka błędów tzn. których nie da się skasować.
17970 17971 17762 - wszystkie wskazują na nastawnik. Podsuńcie pomysła co dalej robić bo normalnie ręce opadają.
Wymieniłem filtr paliwa (myśląc ze to zatkany filter), dziś autka nie da się już odpalić choć kręci jak szalony i brakuje mu dosłownie tego żeby załapał ale tak bez rezultatu. Wywalił kilka błędów tzn. których nie da się skasować.
17970 17971 17762 - wszystkie wskazują na nastawnik. Podsuńcie pomysła co dalej robić bo normalnie ręce opadają.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Wtyczkę nastawnika sprawdż ,jak styki ok.to niestety coś nie halo z samym nastawnikiem.Miałem kiedyś przypadek że auto nagle zgasło i kaplica ,jak się okazało po podpieciu vaga ,sypały sie błedy tak jak by odpiąć wtyczkę nastawnika ...po otwarciu pacjenta ,okazało się że coś zeżarło i to dosłownie ,styki na płytce ,a płytka była cała w białym wykwicie ...domniemywam ,a nawet jestem pewien ,że gosciu nalał odbarwianego oleju opałowego ,a odbarwia się go kwasem ,co ciekawe i raczej jest to wyjątek, pompie nic wielkiego się nie stało ,bo wymieniłem tylko nastawnik i auto smiga już drugi rok bez problemu Więc jak zatankowałeś wcześniej jakiegoś niepewnego paliwa ,to stało się to ,co zwykle się dzieje po takim "paliwie " ,czyli podciera się wszystko w pompie i zaczyna się zacinać z braku smarowania ....w przypadku nastawnika ,przyciera się jego oś ,przechodząca przez kołnierz ,co zdarza mi się widywać dość często ,a w pudle mam pełno "eksponatów '' w postaci zmasakrowanych mechanicznie ,czy zastanych pomp ,po aplikacji do zbiornika paliwa czegoś ,co miało być ropą Nastawnik czasem tak stoi ,że trzeba sporo siły żeby go ruszyć .Przy normalnym paliwie ,odpowiednio "tłustym ",nie ma prawa dziać się nic ,ani z pompą ani z nastawnikiem Nastawnik indukcyjny na szczęście ,to taka konstrukcja ,gdzie nawet mocno zastany ,daje się zwykle w pełni przywrócić do pełnej sprawnosci ...niestety bebechów w pompie ,już sie nie da można je tylko wymienić
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- ciachotdi
- diesel m@ster
Auto praktycznie non stoper jeździło na ropie od naszych sąsiadów z ukrainy, kumpel mówił mi że jest ono "suche" dlatego dolewałem troszkę oleju 2T, ostatnio podjechałem na stację paliw zatankowałem normalnego paliwa i obroty nieznacznie podskoczyły i tu już wiedziałem że coś nie halo.munior pisze: Więc jak zatankowałeś wcześniej jakiegoś niepewnego paliwa ,to stało się to ,co zwykle się dzieje po takim "paliwie " ,czyli podciera się wszystko w pompie i zaczyna się zacinać z braku smarowania ....
Z tego co widzę na pierwszy rzut oka wtyczka jest ok. Pompa podaje paliwo na wtryski (wszystkie rurki pomuściłem).
Zastanawia mnie trzecia pozycja w bloku 001 czy jest ok ? ewentualnie jaki zrobić odczyt z vaga by dowiedzieć się coś więcej o tej usterce. Ponieważ o logach nie ma mowy gdyż auto kręci jak szalone ale nie odpala.
tylu idiotów
tylu idiotów
- munior
- Kontakt:
Napiecie RSW po przekręceniu kluczyka ,powinno wynosić ok.0,74 i na pewno u ciebie nie jest ok. Także ewidentnie coś jest nie tak albo z nastawnikiem ,albo z połaczeniem elektrycznym nastawnika z ECU ...odkręć dekielek nastawnika i poruszaj palcem RSW ,napięcie RSW powinno się zmieniać ....w tej chwili masz jakąś max wartość ,co jest bardzo dziwneciachotdi pisze:Zastanawia mnie trzecia pozycja w bloku 001 czy jest ok ?
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- ciachotdi
- diesel m@ster
Dziś odkręciłem dekielek i poruszałem palcem RSW - w Bloku 001 pozycji 3 nic się nie zmieniło dalej 5.040 V
Palec chodził równo w całym swoim zakresie. Poniżej kilka fotek mojego nastawnika, z tego co widać na pierwszy rzut oka nawet w dobrym stanie.
Munior co mogę robić dalej.
Palec chodził równo w całym swoim zakresie. Poniżej kilka fotek mojego nastawnika, z tego co widać na pierwszy rzut oka nawet w dobrym stanie.
Munior co mogę robić dalej.
tylu idiotów
tylu idiotów
- munior
- Kontakt:
Na płytce od góry rzadko coś więcej widać ...ale to tak przy okazjiciachotdi pisze:z tego co widać na pierwszy rzut oka nawet w dobrym stanie.
Jak to co ? Masz banalną i zarazem rzadką awarię ,gdzie komp ,wogule nie ''widzi "nastawnika '' ,więc masz znależć przyczynę braku połaczenia miedzy kompem a nastawnikiem ....skorociachotdi pisze:Munior co mogę robić dalej.
Ma być ok.0,700 po zapłonie ,i zmieniać się przy ruszaniu ,do max ok.5ciachotdi pisze:w Bloku 001 pozycji 3 nic się nie zmieniło dalej 5.040 V
Nie wiesz gdzie są styki ? pod plastikową osłonką ....Moze ktoś po czyszczeniu ,posmarkał zamiast polutować i pusciły Zdarza się czesto ,jak ktoś nie umie lutować Choć jak w mk IV ,ktoś już musiał czyscić nastawnik ,to nie wróże tej pompie dobrze
- ciachotdi
- diesel m@ster
ok raczej nikt tam nie zagladal poza mna teraz. a czy mozliwa jest awaria stacyjki. jakiegos bezpiecznika...
sam juz niemam pomyslu ...
sam juz niemam pomyslu ...
tylu idiotów
tylu idiotów
- munior
- Kontakt:
Jest mozliwa ,ale wtedy raczej byś się z kompem nie połączył ...skoro się łaczysz ,to wątpięciachotdi pisze:ok raczej nikt tam nie zagladal poza mna teraz. a czy mozliwa jest awaria stacyjki. jakiegos bezpiecznika...
Nie osłabiaj mnie masz taki banał ,że już prościej być nie może bierz jakiś miernik do sprawdzania obwodu ,i jedziesz piny z wtyczki nastawnika ,na obwód z wtyką do kompa ...nie mam ALH z jego porąbaną 10 cio pinową wtyką ,ale zdaje się że tylko jeden pin ,z zasilaniem n108 nie bedzie "wchodzić " z wtyki nastawnika , do kompa.Ale najpierw sprawdż styki miedzy płytką nastawnika ,a jego 10 pinową wtyczką...bo gdzieś ewidentnie brak jest obwoduciachotdi pisze:sam juz niemam pomyslu ..
albo nastawnik padł ,najlepiej by było spojżeć na dole co sie dzieje
- ciachotdi
- diesel m@ster
Pożyczyłem od kolegi na pompę. Podłączyłem jak na razie same przewody i wartość RSW w normie poniżej zrzut, z tego wynika iż wina nastawnika.
Lecz jeden błąd pozostał.(jeszcze muszę obadać czujnik temperatury, oraz czujnik stopu )
Pytanie czy muszę zrobić jakąś adptację tej pompy jak ją zamontuję na aucie ?
Lecz jeden błąd pozostał.(jeszcze muszę obadać czujnik temperatury, oraz czujnik stopu )
Pytanie czy muszę zrobić jakąś adptację tej pompy jak ją zamontuję na aucie ?
tylu idiotów
tylu idiotów
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
ciachotdi, a nie lepiej przerzucic sam nastawnik ? nie ruszasz wtedy rozrzadu tylko ustawiasz dawke paliwa
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
- ciachotdi
- diesel m@ster
a jak nie trafie z otworem w pompie to bedzie zonk. na pompe dostalem gwarancje 30 dni jak by co a nastawnik ten co mam wysle do naprawy. bedzie zapas jakby co
tylu idiotów
tylu idiotów
- ciachotdi
- diesel m@ster
sory ze pisze post pod postem ale w telefonie niemam opcji edytuj
adamm chyba masz racje z tym przelozeniem tylko czy wystarczy nozykiem zaznaczyc pozozenie nastawnika na pompie i dziurka w pompie bedzie w tym samym polozeniu ??? da rade go wsadzic
adamm chyba masz racje z tym przelozeniem tylko czy wystarczy nozykiem zaznaczyc pozozenie nastawnika na pompie i dziurka w pompie bedzie w tym samym polozeniu ??? da rade go wsadzic
tylu idiotów
tylu idiotów
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
ciachotdi, nie to niewiele da, nie masz kogos kumatego w okolicy zeby przerzucil?
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535