***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Manos, Golfa III odpuść sobie, bo Ci sam za rok czy dwa ulegnie biodegradacji. Niestety blachy są słabiutkie i rdzewieje to na potęgę. Już lepiej poszukaj jakiegoś mk4, nawet w TDI, jeśli tak lubisz diesle. Ewentualnie 1.6 z LPG. Blachy to ma już bez porównania lepsze od mk3, a ceny części są niskie.
Polo i owszem, ale tylko takie po 2000r, czyli po lifcie, bo wcześniejsze też niestety rdzewieją.
Polo i owszem, ale tylko takie po 2000r, czyli po lifcie, bo wcześniejsze też niestety rdzewieją.
Czyli z tych zaproponowanych przeze mnie Golf IV i Polo III po lifcie, a jakieś inne modele ? Powtarzam też, że nie musi to być diesel
Jeszcze co do tych dwóch aut, to które bardziej ekonomiczne i w jakim silniczku? Muszę powiedzieć, że te polo po lifcie całkiem mi się widzą
I jak ma się prowadzenie polo w porównaniu do golfa? Brat ma Golfa IV 1.9 TDI więc miałbym jakiś punkt odniesienia ![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
P.S. Zapomniałem powiedzieć jak auto będzie użytkowane. Będę nim jeździć do szkoły, do internatu ponieważ dojazdy PKS przestały mnie bawić, zwłaszcza, że nie mam bezpośredniego połączenia i ktoś musi mnie podrzucić ~9Km. Do szkoły mam jakieś 50km przy czym trasę tę pokonywałbym 2x w tygodniu, po mieście też zapewne bym jeździł, ale to już w mniejszym stopniu.
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
P.S. Zapomniałem powiedzieć jak auto będzie użytkowane. Będę nim jeździć do szkoły, do internatu ponieważ dojazdy PKS przestały mnie bawić, zwłaszcza, że nie mam bezpośredniego połączenia i ktoś musi mnie podrzucić ~9Km. Do szkoły mam jakieś 50km przy czym trasę tę pokonywałbym 2x w tygodniu, po mieście też zapewne bym jeździł, ale to już w mniejszym stopniu.
Mk3 w TDI albo 1.6+LPG
Za 7tyś zł Mk4 to kupisz złożonego z dwóch i przystanku...
Za 7tyś zł Mk4 to kupisz złożonego z dwóch i przystanku...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
No też, się tak właśnie domyślałem co to może być z MK4 w tej cenie
Czyli tę pozycję również odrzucamy? ![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- herbu
- Kontakt:
E tam - piszesz, że budżet to 7-8 tys. Więc może lepiej dorzuć tysiaka i za 8-9 już kupisz dobrego mk4. W mk3 nie ma co się pchać, szkoda nerwów na walkę z rdzą. I to będzie przegrana walka. No ale za to takie mk3 kupisz za 3-4 tys więc sporo Ci zostaje.Manos pisze: Czyli tę pozycję również odrzucamy?
Wolałbym nie przekraczać tych 7-8 tysięcy bo zostawiam sobie jakąś rezerwę na naprawy, a poza tym szykują mi się jeszcze inne wydatki. Samo kupno pojazdu mi się nie pali, także może trafi się w końcu jakieś ładne mk3. Ostatnio było takie w okolicy, ale niestety już poszło (http://olx.pl/oferta/volkswagen-golf-mk ... d8a7f11f97). Rozważę jeszcze dołożenie trochę kasy jak będzie coś ciekawego, tak więc zgodnie z poradami zaczynam szukać golfa iii i iv oraz polo iii, z którymś z poleconych motorów. Pozdrawiam ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
tysiaka wydrapie a na pakiet startowy natrzepie chybaherbu pisze:E tam - piszesz, że budżet to 7-8 tys. Więc może lepiej dorzuć tysiaka i za 8-9 już kupisz dobrego mk4
![bajer :bajer:](./images/smilies/bajer.gif)
Mk3 ostatnie wypusty były ok, były bogato jak na tamte lata wyposażane (Bon Jovi czy Joker)
TDI, dobre trwałe i tanie w razie jakby trzeba było w jaką turbinę zainwestować.
Albo jak pisałem dobra benzynka + samemu zagazować
Z takim budżetem wyrwiesz coś ciekawego i jeszcze na papiery zostanie.
Komunikacja, Skarbowy, OC... zobaczysz jak stówy wymiatają...
Pierwsze chłody klęknie akumulator a z pierwszym śniegiem przypomnisz sobie o oponach zimowych.
O MK4 pisałem niedawno które kumpel kupił:
najlepsze i najdroższe ze wszystkich jakie oglądał...
12 położył a na dzień dzisiejszy licznik już 16700zł pokazuje
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Spokojnie, nie wydaję wszystkich oszczędności na pojazd, przynajmniej na jego kupno. Liczę się z opłatami czy naprawami, ale twój kolega to ładnie wrzucił w tego golfa. Co do montażu LPG, samemu tzn. masz na myśli zdobycie starej instalacji i jej założenie czy pójście z tym do jakieś zakładu specjalizującego się w tym, nie wiem czy takie operacje kalkulują się jeszcze w pojazdach za takie kwoty
Dlatego wolałbym kupić już z takową instalacją, no albo dizla ![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- herbu
- Kontakt:
Jak się kupuje sztrucla, to później tak jestPiasek pisze:O MK4 pisałem niedawno które kumpel kupił:
najlepsze i najdroższe ze wszystkich jakie oglądał...
12 położył a na dzień dzisiejszy licznik już 16700zł pokazuje
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Oczywiście trzeba liczyć się z pewnymi wydatkami na tzw. pakiet startowy, ale bez przesady - tysiąc wystarczy spokojnie o ile znajdzie się sensowne auto.
Żeby nie było - nie mam nic do mk3, ba nawet podobają mi się, szczególnie jakieś limitowane wersje, ale jak zacznie gnić, to już nic się nie poradzi.
to montujesz w dobrym warsztacie coś porządnegoManos pisze: Co do montażu LPG
znajdź mi jednego który nie będzie struclemherbu pisze:Jak się kupuje sztrucla, to później tak jest
Kupując nawet dobry egzemplarz, w większości przypadków po kupnie musisz kupić:
- filtry. oleje w silniku, skrzyni biegów ~ 400-500zł
- rozrząd ~ 1000zł
- ubezpieczenie ~500-600zł
- koła letnie i/lub zimowe, zależy kiedy kupimy ~ 1500zł jak nic
- przerejestrowanie jak dobrze pamiętam 180zł
Mamy już prawie 4000zł, a nie wliczyłem żadnych napraw.![hmm :hmm:](./images/smilies/hmm.gif)
- filtry. oleje w silniku, skrzyni biegów ~ 400-500zł
- rozrząd ~ 1000zł
- ubezpieczenie ~500-600zł
- koła letnie i/lub zimowe, zależy kiedy kupimy ~ 1500zł jak nic
- przerejestrowanie jak dobrze pamiętam 180zł
Mamy już prawie 4000zł, a nie wliczyłem żadnych napraw.
![hmm :hmm:](./images/smilies/hmm.gif)
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
- herbu
- Kontakt:
Ja 3 lata temu kupiłem mk4 z LPG, jeździłem rok, dołożyłem zaraz po zakupie 200 zł na łączniki stabilizatora i to był cały pakiet startowy. Przez rok zero awarii, sprzedałem go forumowiczowi, który jeździ nim już 2 lata i chwali sobie. Więc raczej niezły jestPiasek pisze:znajdź mi jednego który nie będzie struclem
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ale faktycznie ciężko coś sensownego znaleźć, szczególnie w małych pieniądzach.
Ja bym jednak mimo wszystko odpuścił mk3 ze względu na rdzę - z tym nie wygrasz, a że ją będziesz miał, to pewne jak podatki. A może jeszcze Fabia? Wiem, że wygląda to nijak, ale jeździ się tym bardzo tanio i bezawaryjnie, czego jestem przykłademManos pisze:zaczynam szukać golfa iii i iv oraz polo iii
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
ja bym kupił mk2 zrobił od podstaw swap TD lub TDI i mieć autko na kilka lat ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Raczej, nie urządza mnie zabawa w mk2, szrotem jeździć nie chcę, a jeżeli miałbym takiego w dobrym stanie to bałbym się o niego
Fabii również podziękuje, za design
Może seat ibiza, cordoba vario?
Nie wydaje mi się, żeby to było opłacalne.to montujesz w dobrym warsztacie coś porządnego
To może teraz coś konkretniej o silnikach?A co do silników, to jeszcze specjalnie nic nie polecaliśmy