Witam wszystkich serdecznie!
Ostatnio wyskoczył mi check engine w golfiku (MK4 1.6 16V z 2001 roku przebieg 195k, + LPG Stag 4, Valtek), więc przeskanowałem go w poszukiwaniu błędów.
Wyskoczyło mi:
16786 Uszkodzenie przepływu recyrkulacji spalin zbyt duży przepływ
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
17978 Moduł sterujący zablokowany
brak osprzętu / nie zwi¹zany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Temperatura skacze od 0 do 90 gdy zaczynam jazdę (jakieś 15-20 min). Wg błędów, które wyskoczyły to może być zapchana odma? Mam spocone okolice bagnetu. Wcześniejszy właściciel skarżył się na odmę i że świece brały olej (niby zostało zrobione). Jeśli macie jakieś pomysły byłbym wdzięczny, Jutro z lusterkiem spróbuję odłączyć odmę i ją wyczyścić (może uszczelka padła?). Chociaż może to być błąd, który wyskoczył od mojej instalacji LPG, bo niestety falowanie silnika występuje już przy każdej jeździe. Problem opisałem tutajhttp://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=37&t=544343
Ps. Żre oleju jak głupi. Moja podróż na autostradzie w dwie strony (ok 1000 km) jadąc średnio 130-140 zje około 0,7 litra oleju
Pozdrawiam
Zapchana odma? Błąd check engine silnika M4 1.6 16v
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Zapchana odma? Błąd check engine silnika M4 1.6 16v
0,7 oleju na 1000 przy jeździe autostradą to norma. Nie zawracaj sobie tym głowy.
Golf 1.6 - 16V -105 KM -AZD
Re: Zapchana odma? Błąd check engine silnika M4 1.6 16v
Nie wiem czy to taka norma bo w moim 1.6 16V od wymiany do wymiany nic nie dolewam a robię około 20 000 rocznie.j-2323 pisze:0,7 oleju na 1000 przy jeździe autostradą to norma. Nie zawracaj sobie tym głowy.
Zapchana odma? Błąd check engine silnika M4 1.6 16v
Mam walnięty EGR bo widzę, że ktoś już go kiedyś wymieniał (jest info mazakiem niczym ze szrotu). Na dodatek kopci na zimnym silniku a przepustnica po dodaniu gazu otwiera się jednak silnik wskakuje na obroty z opóźnieniem. Chcę spróbować mimo wszystko dokonać adaptacji, tylko nie jestem pewien grupy jest to 74? Istnieje w ogóle jakaś lista grup żeby było wszystko czarne na białym i bez przekopywania forum?
Ps. Olej zżera bo coś jest z odmą, ale niestety jedna śruba nie dała za wygraną i nie mogłem tego ustrojstwa zdjąć. Spróbuję na podnośniku.
Ps. Olej zżera bo coś jest z odmą, ale niestety jedna śruba nie dała za wygraną i nie mogłem tego ustrojstwa zdjąć. Spróbuję na podnośniku.