Mk3 ściąga na lewo
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mk3 ściąga na lewo
Witam, kolejny problem urodził się jak grzyb po deszczu. Sciąga mi autko na lewą stronę podczas hamowania. Gdy przyspieszam, jedzie prosto, jak puszcze gaz też lekko skręca w lewo. Hamulce były robione (tzn wymieniane klocki z przodu) jakieś 2tys km temu, dotrzeć się więc już wszystko powino. Geometria i zbierzność wg przyrządów oki. Zastanawiam się czy nie ma to coś wspólnego ze wspomaganiem lub mechanizmem centrowania kierownicy. Nadmienię, że nie dzieje to się zawsze - czasami hamuje ok. Pomóżcie, please, wszystkie sugestie mile widziane...
- Paweł Marek
- V.I.P.
Niechce mi się wierzyć żeby to była wina wspomagania, bo w Golfie to się nie zdarza. Za to jest to typowy problem z Transita. Chodzi mi o to nierównomierne wspomaganie prawo-lewo. Ale tak na ostatnim miejscu, jak już wykluczysz inne przyczyny i dalej nie bedziesz wiedział co jest grane, to ściąg pasek od pompy wspomagania i przejedź się trochę z niedziałającym. Może akurat się wyjaśni.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
może to być też wina wybitej tulei metalowo-gumowej wachacza.GMIKOM pisze:Ciśnienie idealne 2,0 przód i 1,8 tył (swoją drogą azot nieźle trzyma), zastanawiam się czy winy nie ponosi sam układ kierowniczy (mam wrażenie jakby kręcąc w jedną stronę lepiej kiera odbijała), nie wiem czy to się reguluje czy co... pojęcia nie mam... ani chwilowo kasy na mechanika ...
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dodam, że zauważyłem że kierownica podczas jazdy po przekręceniu w prawo z powrotem bez problemu wraca na środek gorzej po skręceniu w lewo. Nie wiem czy to powoduje jakaś sprężyna czy "cóś" i czy to akurat przyczyna czy skutek ściągania na lewą stronę. Ciekawi mnie też to że objaw ściągania wyraźnie jest odczuwalny na nierównym podłożu - i zawsze niezależnie od dziur czy nierówności ściąga w te cholerną lewą stronę...wrrrr....