Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
BSD da lepsze kropelki i wytrzymałość, qd+ może dać mityczne 2% wyglądu
czy Sonax bsd można gdzieś kupić w sklepie stacjonarnym,lub stacji paliw czy tylko przez internet,bo jak się pytam w sklepie motoryzacyjnym to wszyscy kręcą nosami?
Mój pierwszy raz tutaj z powodu oznak korozji, odprysków i obcierek będą lakierowane: błotniki przednie, maska, zderzaki.
Po malowaniu chciałbym popracować nad lakierem.
Czytając kilkadziesiąt stron wybrałem sobie coś takiego
1. SHINY GARAGE CAR SHAMPOO 19 zł
2. BILT HAMBER - 60 zł
3. AIO - AUTOBRITE CHERRY GLAZE 45 zł
4. Clear Coat Safe Polishing Compound? 43 zł - coś do użycia ręcznego, nie mam maszyny
5. AIO
6. MEGS #16 PASTE WAX 78 zł
Oczywiście do tego: rękawica z bawełny, aplikator bawełniany i gąbkowy, 5 x fibra 40x40.
Będzie ok?
Po malowaniu chciałbym popracować nad lakierem.
Czytając kilkadziesiąt stron wybrałem sobie coś takiego
1. SHINY GARAGE CAR SHAMPOO 19 zł
2. BILT HAMBER - 60 zł
3. AIO - AUTOBRITE CHERRY GLAZE 45 zł
4. Clear Coat Safe Polishing Compound? 43 zł - coś do użycia ręcznego, nie mam maszyny
5. AIO
6. MEGS #16 PASTE WAX 78 zł
Oczywiście do tego: rękawica z bawełny, aplikator bawełniany i gąbkowy, 5 x fibra 40x40.
Będzie ok?
GTB...
fibry-michau- pisze:rękawica z bawełny
nie trzeba-michau- pisze:4. Clear Coat Safe Polishing Compound? 43 zł - coś do użycia ręcznego, nie mam maszyny
przecież masz już aio w punkcie 3-michau- pisze:5. AIO
Shmatan, dzięki wielkie
Wiem, że pkt 3 jest, w pkt 5 dałem jeszcze raz bo w takiej kolejności chciałem tego użyć, przed pastą i przed woskiem, ale skoro mówisz, żeby nie polerować to ok
Dlaczego chciałem użyć jakiejś pasty megsa do polerki ręcznej, żeby po lakierowaniu kilku elementów, reszta była odświeżona i nie odróżniała się zbytnio.
Wiem, że pkt 3 jest, w pkt 5 dałem jeszcze raz bo w takiej kolejności chciałem tego użyć, przed pastą i przed woskiem, ale skoro mówisz, żeby nie polerować to ok
Dlaczego chciałem użyć jakiejś pasty megsa do polerki ręcznej, żeby po lakierowaniu kilku elementów, reszta była odświeżona i nie odróżniała się zbytnio.
GTB...
-michau-, jeżeli ręcznie to zdecydowanie musi być znacznie mocniejsza pasta (np. UC) - i używasz ją przed aio (a nie po i przed). Jeżeli jednak nie masz utlenionego lakieru to pasta praktycznie nic Ci nie da - nic poza utlenioną warstwą nią nie ściągniesz. A lekkie utlenienie usunie nawet cherry
Czy oprócz AngelWax ANGEL Vinyl & Plastic Restorer stosować coś do swoich plastików wewnątrz auta?
Jakie czernidło do opon polecacie?
Jakie czernidło do opon polecacie?
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Ja używam do opon Gyeon Q2 Tire i jestem bardzo zadowolony. Mogę z czystym sumieniem polecić.
Re: Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Czy quick detailer aplikować zaraz po nałożeniu wosku czy odczekać do pierwszego mycia?
Witajcie, mam świra na punkcie czystości auta, myje go codziennie, a raz w tygodniu robie wszystko od a do z. Chciałbym dokupić sobie coś jeszcze, bo jak wiadomo, zawsze przyjemniej i łatwiej.
Jak na razie mam koncentrat do szyb od 4nano, szampon ValetPRO, QD od Maguaiersa i inne piczkowate z kauflandu czy bricomarshe. Mam kilka rękawic, szmatki itp.
Auto dostaje teraz świeży lakier w kilku miejscach i do tego full polerke. Na razie w koszyku autonablask.pl mam wsadzony szampon Shiny Garage Sleek&bubbly premium car bath, grit guard, wosk Collinite 476s z aplikatorem i fibrą do polerki wosku, ręcznik do osuszania fluffy dryer i jakiś pedzel. Aplikator, wosk i fibra sa w tym sklepie w komplecie, nie jestem pewien czy dobrze jest to dobrane. Może polecicie inny tanszy wosk? Co do tego zestawu warto dorzucić? Oczywiście na początek to co jest niezbędne przy pielęgnacji lakieru po polerce, z czasem będę rozbudowywał zestaw.
Jak na razie mam koncentrat do szyb od 4nano, szampon ValetPRO, QD od Maguaiersa i inne piczkowate z kauflandu czy bricomarshe. Mam kilka rękawic, szmatki itp.
Auto dostaje teraz świeży lakier w kilku miejscach i do tego full polerke. Na razie w koszyku autonablask.pl mam wsadzony szampon Shiny Garage Sleek&bubbly premium car bath, grit guard, wosk Collinite 476s z aplikatorem i fibrą do polerki wosku, ręcznik do osuszania fluffy dryer i jakiś pedzel. Aplikator, wosk i fibra sa w tym sklepie w komplecie, nie jestem pewien czy dobrze jest to dobrane. Może polecicie inny tanszy wosk? Co do tego zestawu warto dorzucić? Oczywiście na początek to co jest niezbędne przy pielęgnacji lakieru po polerce, z czasem będę rozbudowywał zestaw.
Brakuje Ci podstawy - cleanera. W wypadku mk4, starego samochodu polecam jednak AIO (zwłaszcza że polerkę pewnie będzie robił lakiernik, więc boje się zobaczyć z jakim skutkiem) czyli np. autolgym super resin polish.
Co do tańszego wosku - sampler FinishKare hi temp 1000p
Co do tańszego wosku - sampler FinishKare hi temp 1000p
Cleaner dodałem dziś do koszyka - dodo juice lime prime. Ten AIO bedzie lepszy?
Zakupy robić będe w autonablask a tam nie ma tego aio.
Zakupy robić będe w autonablask a tam nie ma tego aio.