Można przyjąć że szlifierka oscylacyjna o małym skoku daje powierzchnię dwa razy gładszą niż szlifowanie ręczne, jednak trzeba jeszcze dodać prawie. Czyli 180 na szlifierce to nie będzie 360 pod ręką tylko nieco miej. Kiedyś widziałem taką tabelę ale to dawno było więc nie chcę wymyślać konkretnych wartości, może znajdę w książce to zarzucę.Fucker pisze: OsteR9019 napisał(a):Ja robiłem 180/240 pod wypełniacz szlifierką o skoku 5 lub 6mm i to starczało.
ok, maszyną może to jeszcze przejdzie. Ale kolega wyżej pewnie nie ma maszyny i pewnie miał na myśli matowanie zderzaka P240 ręcznie, a to kolosalna różnica. Kto w tym siedzi będzie wiedział co mam na myśli.
Mimo wszystko uważam dalej, że 240 ręcznie używane z głową (nie darcie kantem) powinno wystarczyć, a 320 już na 100%.
Jak się komuś chce bawić to może odlać pięćdziesiątkę urobionego podkładu i dodatkowo rozcieńczyć na pierwszą warstwę żeby łatwiej wpłynął na dno rysy nie zamykając powietrza.mlodyluk pisze:a z doświadczenia wiem że jak szpachla źle obrobiona to natryskowa szpachla siada po czasie bardziej niż podkład akrylowy i przestałem to stosować bo jak podkład wygrzeje to siada odrazu i lepiej ryski wypełnia.
Ale
A siadać to może wszystko, jak się potraktuje blachę 80 to nawet szpachel po czasie siada.mlodyluk pisze: wiadomo są różne techniki.
Ja wyznaję technikę że najpierw podkład wypełniający idzie tylko po plamach (czytaj szpachli i okolicach) potem na całość i w miejscu naprawy jest jedna warstwa więcej. Mapka przy szpachli zawsze będzie dlatego stosuje się między szlif. Dla dużej dokładności w miejscu gdzie jest więcej podkładu (czyli epicentrum naprawy) daje kontrast i wyprowadzam na klocku tak jak przy obróbce szpachli ale drobniejszym papierem.mlodyluk pisze:głównie chodzi mi o to że najbardziej siada w miejscach gdzie jest przetarte przy czyszczeniu szpachli np do bazy starej, nawet epoksyd nie izoluje tylko robi się coś jak mapka
No i jeszcze raz można powtórzyć
I każdy z nas jest panem swojej. Pozdrawiammlodyluk pisze: wiadomo są różne techniki.