![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
foto
![Obrazek](http://www.fotem.pl/data/mini/min_ed92b429df064550ad56f5cd7c7784.jpg)
kamilex pisze:jaki to dach szmaciany czy ten ala skórkowy??? No i co on takiego ma bo na zdjęciu nie widzę nic??? byłeś gdzieś na karcherze??? a jak nie to podejrzewam że płyn do plandek samochodowych tylko mocno rozcieńczony, czyni cuda tylko uważaj na lakier, choć myślę że chwila na myjce wystarczy!!!
A tak apropo nie słyszałem o specjalnej chemii do dachów, podpowie ktoś??? choć i tak mi to nie potrzebne bo mam nowy szmaciany dach który jest chyba jedną z najlepszych opcji i słyszałem że długo wytrzymują!!!
kamilex pisze:I co tam??? wyczyszczone???
Mgost90 pisze:kamilex pisze:I co tam??? wyczyszczone???
witamno niestety po praniu tapicerki odkurzaczem niczym nie pomogło , myjką ciśnieniową również nie pomogło
byłem i nic może ktoś mi coś w końcu poradzi ??? halooo pomocyyyy bo już nie mam na to nerwówkamilex pisze:a byłeś może w jakiejś myjni ale gdzie ci ktoś by umył samochód, może coś poradzą, w końcu oni mają jakąś chemie...
kamilex pisze:Ogólnie w ten weekend próbowałem ruszyć ten temat z kumplem (pedant w sprawie dbania o lakier i tego typu rzeczy) który też ma cabrio, obiecał że coś poszuka...
A w między czasie otworzyłem katalog który dostałem przy kupnie wosku firmy Maguiar's (efekt widoczny od razu) i znalazłem środek do czyszczenia dachu: "CONVERTIBLE & CABRIOLET CLEANER" (Piszą że czyści nawet plamy po oleju wieć może być dobre) i do konserwacji: "CONVERTIBLE & CABRIOLET WEATHERPROOFER" już uprzedzam twoje pytanie cena za pierwsze 450ml 49,90 a za to drógie 500ml 59,90... Jak chcesz to mam nawet adresz polecanych sklepów tylko podaj mniej więcej lokalizacje...
a pomalować go ?sympatyk wiatru pisze:Nie widzę dokładnie na fotce, nawet w zbliżeniu. Ja w moim używałem sonax do czyszczenia i następnie impregnat, też sonax.
U mnie dział ten środek, ale dach bez plam. Tylko zwykłe czyszczenie i impregnacja.
Z tego co widzę twój dach ma plamy jakby żywiczne z drzew?
Mnóstwo cabrioletów na południu Europy ma taki dach - szczególnie tam gdzie dużo takich drzew: sosna, cedr, czy inne iglaki. Szczególnie Włochy, Chorwacja.
Na te plamy nie ma ratunku - jeżeli dach materiałowy. Z dachu winylowego powinno zejść.
Pozostaje jeszcze druga opcja, że plamy sa z pleśni pomiędzy podsufitką i zewnętrznym poszyciem. Na to też nie ma ratunku, pleśń będzie wychodzić praktycznie zawsze.
Niestety, ale w tym przypadku plamy wyglądają właśnie na żywiczne z drzew lub pleśń.
Takiego rozwiązania nie znam i się nie wypowiem. Na pewno materiał jest jakoś fabrycznie farbowany, ale czy zrobisz to sam? I jak wyjdzie?Mgost90 pisze:a pomalować go ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości