3D.wallygraf pisze:ale jak powinienem wpisać żeby paliły się wskazówki, FIS i skale na prędkościomierzu i obrotomierzu? Może ktoś podpowie...
[MK4]Aktywacja przywitania i ile przejadę na baku w zegarach
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Re: [MK4]Aktywacja przywitania i ile przejadę na baku w zega
Witam serdecznie.
Z góry przepraszam jeżeli pisze nie tutaj gdzie trzeba ale temat licznikowy i tak jak by pasuje do mojego pytania. Koleżka ma golfa 2005 rok silnik bkc i na liczniku w 1/2fis wyświetla np ile przejade kilometrów na litrze paliwa a u mnie w passacie pokazuje ile litrów paliwa na 100 km. Z tego co wiem autko jest z danii a u nich liczą i mówią że auto przejedzie np 20km na litrze paliwa a u nas każdy powie że autko pali 5 litrów na 100km. Mam prośbę do was o podpowiedź czy można to zmienić jakoś bo ciężko się przestawiać i ciągle liczyć i przeliczać i ew czym to można zmienić czy vagtacho wystarczy.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Z góry przepraszam jeżeli pisze nie tutaj gdzie trzeba ale temat licznikowy i tak jak by pasuje do mojego pytania. Koleżka ma golfa 2005 rok silnik bkc i na liczniku w 1/2fis wyświetla np ile przejade kilometrów na litrze paliwa a u mnie w passacie pokazuje ile litrów paliwa na 100 km. Z tego co wiem autko jest z danii a u nich liczą i mówią że auto przejedzie np 20km na litrze paliwa a u nas każdy powie że autko pali 5 litrów na 100km. Mam prośbę do was o podpowiedź czy można to zmienić jakoś bo ciężko się przestawiać i ciągle liczyć i przeliczać i ew czym to można zmienić czy vagtacho wystarczy.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
- battlefieldcity
- Nowicjusz
witam to mój eprom z licznika vdo 1j0 919 991 A
gdzie to zmienić ile przejade na baku i welcome bo niemam pojęcia gdzie to zmienić
fajnie jak by ktoś pomógł
gdzie to zmienić ile przejade na baku i welcome bo niemam pojęcia gdzie to zmienić
fajnie jak by ktoś pomógł
- Andrzej4286
- TYLKO VW
battlefieldcity, Trzeba było przeczytać pierwsza stronę tematu a nie pisać od razu, twój licznik nie ma takiej opcji bo jest bez can i immo2.
Moje BYŁE Wozidło viewtopic.php?f=89&t=420620" onclick="window.open(this.href);return false;
Nowy Nabytek Golf 6 Black Pearl viewtopic.php?f=94&t=600316" onclick="window.open(this.href);return false;
Nowy Nabytek Golf 6 Black Pearl viewtopic.php?f=94&t=600316" onclick="window.open(this.href);return false;
- battlefieldcity
- Nowicjusz
a po zmianie epromu będzie morzna coś zrobić ?
- Andrzej4286
- TYLKO VW
battlefieldcity, Tylko wymiana na nowszy licznik na 1jo920826A lub 1j0920846A,a zeby taki licznik działał trzeba parę rzeczy sprawdzić i wiedzieć ale tu na forum opisane jest wszystko tylko trzeba czytać,a co do zmiany epromów itp nie pomogą bo licznik nie będzie działać.
Moje BYŁE Wozidło viewtopic.php?f=89&t=420620" onclick="window.open(this.href);return false;
Uwaga!
Licznik 1jo920826A zmiana 381 z wartości 00 na 02 zapisanie i wyłączenie/właczenie zapłonu nie pomoże. U mnie w Eeprom programmer trzeba było jeszcze kliknąć Dasz-bosh-restart i dopiero włącz/wyłącz kluczyk pomogło!! Wszędzie czytałem o wyłączaniu.włączaniu zapłonu i dziwiłem się dlaczego nie pojawia się ile km do przejechania.
I jeszcze wżne zrobłem to kabelkiem za 30zł zwykłym chinolem więc nie warto przepłacać! W eeprom program też zmieniłem wartość bez innych hex editorów.
Zanim się zacznie cyztać eprom trzeba najpierw wejść w dash-get pin zostanie zapisany na dysku, dopiero później dash-read eprom. Zapisze się gdzie chcecie i wówczas tym samym softem zmiana i dalej write. Restart jak pisałem wyżej i ma być!
Licznik 1jo920826A zmiana 381 z wartości 00 na 02 zapisanie i wyłączenie/właczenie zapłonu nie pomoże. U mnie w Eeprom programmer trzeba było jeszcze kliknąć Dasz-bosh-restart i dopiero włącz/wyłącz kluczyk pomogło!! Wszędzie czytałem o wyłączaniu.włączaniu zapłonu i dziwiłem się dlaczego nie pojawia się ile km do przejechania.
I jeszcze wżne zrobłem to kabelkiem za 30zł zwykłym chinolem więc nie warto przepłacać! W eeprom program też zmieniłem wartość bez innych hex editorów.
Zanim się zacznie cyztać eprom trzeba najpierw wejść w dash-get pin zostanie zapisany na dysku, dopiero później dash-read eprom. Zapisze się gdzie chcecie i wówczas tym samym softem zmiana i dalej write. Restart jak pisałem wyżej i ma być!
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- speedi93
- Mały gagatek
- Auto: Golf IV
- Silnik: ALH+
- Kontakt:
Mogę wymienić szafę 1j0920825b na 1j5920926c? Mam kable kkl od viaken'a, hex can'a usb i vcds'a.
ALH + GTB17 + FMIC + WZM230 + 107J = 194HP 397Nm
Witam aktualnie mam licznik 1J0920822B i jak dobrze rozumiem nie ruszy mi na nim zasięg km. Mam okazję kupić licznik 1J0920826C za 40 zł, ruszy mi na nim ta opcja ? Co muszę jeszcze zmienić przy zmianie licznika ? Pozdrawiam
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Dobrze rozumiesz.wielebny pisze:Witam aktualnie mam licznik 1J0920822B i jak dobrze rozumiem nie ruszy mi na nim zasięg km.
Tak.wielebny pisze: Mam okazję kupić licznik 1J0920826C za 40 zł, ruszy mi na nim ta opcja ?
Teoretycznie nic,jeśli przeedytujesz odpowiednio epromy liczników.wielebny pisze: Co muszę jeszcze zmienić przy zmianie licznika ?
Jakiego producenta jest twój licznik i ten który chcesz kupić?
Na liczniku jest napisane np vdo albo rb8(chyba)