zegary licznik golf 3 td&tdi pytanie,problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam
małe pytanie:
przekładał ktoś kiedyś cale zegary z golfa tdi do td??
czy wszystko działało??
bo właśnie przełożyłem i nie do końca mi wszystko działa i pojawia się pytanie czy mam szukać w aucie czy porostu nie będą działać?
Dla uściślenia nie działa mi obrotomierz i na wolnych brzęczy olej. Wiem ze te dwie rzeczy wiążą się z alternatorem tylko pytanie czy niepotrzebnie go zmienię.
małe pytanie:
przekładał ktoś kiedyś cale zegary z golfa tdi do td??
czy wszystko działało??
bo właśnie przełożyłem i nie do końca mi wszystko działa i pojawia się pytanie czy mam szukać w aucie czy porostu nie będą działać?
Dla uściślenia nie działa mi obrotomierz i na wolnych brzęczy olej. Wiem ze te dwie rzeczy wiążą się z alternatorem tylko pytanie czy niepotrzebnie go zmienię.
-
- Nowicjusz
Ja przekładałem z tdi do td i było bez żadnych problemów.
Bez żadnych problemów będzie wtedy,gdy indeks licznika będzie się zgadzał.
No i ma być od diesla oczywiście.
TDI i TD mają inny WGSZ.
No i ma być od diesla oczywiście.
TDI i TD mają inny WGSZ.
Re: zegary licznik golf 3 td&tdi pytanie,problem
czyli po prostu mam coś z alternatorem nie tak.
tylko trochę dziwne ze na starym zegarze wszystko działa.
Dzieki za pomoc.
tylko trochę dziwne ze na starym zegarze wszystko działa.
Dzieki za pomoc.
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie będzie to poprawnie działało i nie słuchaj głupot.
Powtarzam poraz kolejny:
TD i D nie ma ECU i obroty są brane z alternatora, licznik od tdi będzie wskazywał 10 razy większe obroty.
TDI SDI ma ecu i z niego są brane obroty, licznik od td/d w tdi będzie zaniżał obroty o 10 razy.
WGSZ/DPN to dotyczy tylko wskazań predkości i nie ma nic do rzeczy w sprawie wskazań obrotomierza.
Przerobić się da każdy licznik pod każdy silnik jeżeli byś miał takie zapytanie.
Powtarzam poraz kolejny:
TD i D nie ma ECU i obroty są brane z alternatora, licznik od tdi będzie wskazywał 10 razy większe obroty.
TDI SDI ma ecu i z niego są brane obroty, licznik od td/d w tdi będzie zaniżał obroty o 10 razy.
WGSZ/DPN to dotyczy tylko wskazań predkości i nie ma nic do rzeczy w sprawie wskazań obrotomierza.
Przerobić się da każdy licznik pod każdy silnik jeżeli byś miał takie zapytanie.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Koledzy odpowiadający przed kolegą Klaudek: walicie poważne błędy w odpowiedziach, douczyć się zanim zaczeniecie odpowiadać, ktoś może ponieść przez was jakieś koszty czy inne krzywdy doznać a Forum własnie temu ma przeciwdziałać.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
hurra!!
widze ze nieraz sie zdaza ktos konkretne na forum.
potwierdzam kolege co napisal o ECU i wszystko jasne. Przetestowalem i potwierdzam ze zegar od tdI do TD ani D nie bedzie pasował. Pierwszy raz widzialem diesla ktory na wolnych ma 8500 obr/min na cyfrowym bo analog sie skonczył .
"Przerobić się da każdy licznik pod każdy silnik jeżeli byś miał takie zapytanie" no to jest pytanie... powiedz cos wiecej...
widze ze nieraz sie zdaza ktos konkretne na forum.
potwierdzam kolege co napisal o ECU i wszystko jasne. Przetestowalem i potwierdzam ze zegar od tdI do TD ani D nie bedzie pasował. Pierwszy raz widzialem diesla ktory na wolnych ma 8500 obr/min na cyfrowym bo analog sie skonczył .
"Przerobić się da każdy licznik pod każdy silnik jeżeli byś miał takie zapytanie" no to jest pytanie... powiedz cos wiecej...
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Chodzi o to że do licznika od TDI możesz zbudować dzielnik obrotów i po jego założeniu będzie działał poprawnie w zwykłym dieslu.
Oraz oczywiście prostrza sprawa bez dodatkowych urządzeń czyli przeprogramowanie wsadu pamięci gdzie zapisane są ustawienia, skalowanie licznika i przebieg...
Licznik od TDI przerobiony na TD w SDI i jego zachowanie:
https://www.youtube.com/watch?v=vb8OQuq ... UAMB4DuyPA
Oraz oczywiście prostrza sprawa bez dodatkowych urządzeń czyli przeprogramowanie wsadu pamięci gdzie zapisane są ustawienia, skalowanie licznika i przebieg...
Licznik od TDI przerobiony na TD w SDI i jego zachowanie:
https://www.youtube.com/watch?v=vb8OQuq ... UAMB4DuyPA
jezeli byl bys pomocny opisac jak przeprogramowac wsad i co do tego jest potrzebne jak to sie robi ,
albo jaki dzielnik i gdzie dokladnie sie go podlacza??
albo jaki dzielnik i gdzie dokladnie sie go podlacza??
-
- Nowicjusz
Witam podepnę się pod temat
Mam licznik z |golfa III made in USA nr 1hm 919 860h
kupiłem na allegro nowy tez z diesla 1h6 919 033 bm
Wszystko działa oprócz obrotomierza, (wariuje pokazuje wiecej) jak widzę może być to wina ze licznik jest od tdi
Ma ktoś wsad do tego licznika? i może mała instrukcje jak go wgrać, najlepiej przez kabel VAG
Pozdrawiam
Mam licznik z |golfa III made in USA nr 1hm 919 860h
kupiłem na allegro nowy tez z diesla 1h6 919 033 bm
Wszystko działa oprócz obrotomierza, (wariuje pokazuje wiecej) jak widzę może być to wina ze licznik jest od tdi
Ma ktoś wsad do tego licznika? i może mała instrukcje jak go wgrać, najlepiej przez kabel VAG
Pozdrawiam
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Przez VAGa nie wgrasz, musi być programator. VAG nie ma połączenia z licznikiem w trójce. Licznik na pewno masz od TDI.
Wnioskuje że masz stary licznik skalowany od 20 nie od zera, w niektórych były jakieś dziwne pamięci 8 pinowe, w motometerze chyba. Ciężko to ruszyć.
Wnioskuje że masz stary licznik skalowany od 20 nie od zera, w niektórych były jakieś dziwne pamięci 8 pinowe, w motometerze chyba. Ciężko to ruszyć.
-
- Nowicjusz
Tak licznik który był w aucie jest od 0 nowy jest od 20 (tylko takie sa na allegro)i stary licznik miał 2 wtyczki. Możecie podać jaki kupić licznik żeby pasował ? bo nigdzie nie umie znaleść z takimi samymi nr. ewentualnie mogę go przeprogramować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Stary licznik był z wersji USA dlatego miał dwie wtyki(dodatkowo czerwony) - tam były dodatkowe kontrolki i ten wtyk był po to żeby działały.
Co nie gra Ci w tym starym? od 0 ? Dlaczego chcesz go zmieniać?
od 20 to stare liczniki.
Co nie gra Ci w tym starym? od 0 ? Dlaczego chcesz go zmieniać?
od 20 to stare liczniki.
-
- Nowicjusz
Stary licznik nic nie pokazywał tz. żadna wskazówka nie ruszała sie, a kontrolka od oleju caly czas migała.