Mam nadzieję, że mimo iż temat dotyczy Opla Zafiry będzie ktoś wstanie coś doradzić

Posiadam zafirę 1.9 CDTI 120KM 2007 rocznik. Auto ma problem z pierwszym rozruchem. Wcześniej wydaje mi się że problem był mniej odczuwalny (w lecie). W pierwszej kolejności myślałem, że robi się zimno na dworze dlatego też auto gorzej pali - nigdy wcześniej nie miałem opla. Jednak dzisiejszego ranka (temperatura 16 stopni o godzinie 5:00 rano) autko miało olbrzymi problem z zapaleniem kręciło chwilkę za nim zapaliło. Wydaje mi się że podgrzewanie świec pomaga - dzisiaj odpaliłem za pierwszym razem - pośpiech.
Zazwyczaj odpalam na 2-3 raz i są mniejsze problemy. Jednak temperatura nie jest aż tak niska aby były problemy z świecami - chyba że się mylę>?
Dodam jeszcze, że mam to auto od 4 miesięcy i na samym początku wyskakiwał błąd świec żarowych, który wracał jednak w pewnym momencie znikł na dobre i do dzisiaj nie ma żadnego błędu w komputerze.
Tylko pierwszy rozruch jest problemem gdy auto stoi kilka godzin nie używane (niezależnie od temperatury 0-20 stopni) później pali idealnie.
DPF wycięty oraz elektronicznie odinstalowany
EGR zatkany i elektronicznie wyłączony