wariacje z akumulatorem i ładowaniem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mefisto_k
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mefisto_k » śr paź 08, 2014 17:17

Witam,

Parę dni temu nie mogłem odpalić auta, ale dzień wcześniej nim jeździłem i nie było problemów z odpaleniem. Akumulator do końca się nie rozładował bo radio działało, lampy świeciły. Podpiąłem prostownik, z 7 godzin ładował się i postanowiłem kawałek się autem przejechać - już dochodzę do sedna problemu ;). Po przejechaniu 2-3 km na skrzyżowaniu przy skręconych kołach nagle wyłączył się silnik, lampka od akumulatora (ładowania) się świeciła, kierownica ciężko chodziła a hamulec jakby był zblokowany, nie mogłem docisnąć by wyhamować. Dzisiaj miałem podobną sytuacje ale na rondzie. Podjechałem do elektryka by spytać się o jakaś wstępną diagnozę bo nie mogę auta aktualnie na dłuższy czas zostawić do szukania. Przy włączonym silniku ładowanie jest na poziomie 14V, przy zwiększaniu obrotów też nie było problemów (wartości niestety nie widziałem). Generalnie chciałbym się dowiedzieć czy coś z tego opisu jednoznacznie wynika w czym tkwi problem. Co do akumulatora to mam go od 2,5 roku, pojemność 60Ah. Moje autko to Golfik IV generacji, rocznik '99, silnik 1.6 SR.
Przeszukałem trochę dział elektryki w tej sprawie i może to coś kablami przy wtyczce na rozruszniku a konkretniej kabel odpowiedzialny za za wzbudzanie alternatora i kontrolę ładowania ? (wątek: viewtopic.php?f=140&t=509698&hilit=brak+%C5%82adowania" onclick="window.open(this.href);return false;)

Hmm. nie wiem czy to może mieć powiązanie z tym problemem ale przy odpalaniu czasem silnika ( i nie ważne czy zimny czy ciepły) słychać takie metaliczne zgrzytanie i jak byłem w ASO jakiś czas temu przy pewnej naprawie, mechanik powiedział żeby tego zgrzytania nie było muszę coś zregenerować (nazwa części wypadła mi z głowy). W innym wątku porównałem to ze zgrzytaniem też wydobywającym się z spod maski (viewtopic.php?f=140&t=360022&hilit=brak+%C5%82adowania" onclick="window.open(this.href);return false;) i może to coś ze sprzęgłem alternatora albo łożysko ?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)

Eyk88
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Eyk88 » śr paź 08, 2014 17:46

Masy sprawdź.

Awatar użytkownika
mefisto_k
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mefisto_k » śr paź 08, 2014 18:07

Hm, ale co masz na myśli? Podłączenie kabla do minusa na akumulatorze? Bo laikiem jestem w tych sprawach muszę przyznać.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr paź 08, 2014 23:23

mefisto_k pisze:lampka od akumulatora (ładowania) się świeciła, kierownica ciężko chodziła a hamulec jakby był zblokowany, nie mogłem docisnąć by wyhamować.
to nie są objawy usterki czy coś takiego...to są następstwa tego że silnik zgasł. Normalne że na zgaszonym silniku nie masz ładowania (pali się kontrolka) , nie działa wspomaganie kierownicy oraz hebli
Rozrusznik z tą awarią też nie ma nic wspólnego... co nie znaczy że nie masz problemów z rozrusznikiem

z tego co przeczytałem nie widzę nic co wskazywałoby na problem z ładowaniem lub akumulatorem...pytanie dlaczego silnik zgasł

Awatar użytkownika
mefisto_k
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mefisto_k » czw paź 09, 2014 14:14

Dzisiaj czeka mnie wycieczka autem i postaram się bardziej zwrócić uwagę gdy auto samoczynnie mi gaśnie podczas jazdy, może nie tylko przy skręcaniu :?. A właśnie Qto, te jęki to wina rozrusznika (jak dobrze pamiętam) i koleszka z ASO powiedział mi że trzeba zregenerować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”