No więc historia jest taka, że udało mi się po roku użytkowania upłynnić CC (1.4 TSI 160 KM DSG) i zamówiłem sobie nową Octavię RS. Kombi, białą, DSG -generalnie rodzinny dupowozik do jazdy na codzień i trzaskania w miarę miło kilometrów 'służbowo'. Zamówiłem w lipcu i wiedziałem, że może nie być lekko z terminami dostawy, bo Skoda ma problem z RSkami. Za dobrze je wyceniła i nie wyrabiają się z produkcją aby zaspokoić zapotrzebowanie. Najgorzej jest z wersjami z DSG, bo VW na maxa reglamentuje je Skodzie i czas oczekiwania na te auta jest dłuuuuugi.
Jak po 2,5 miesiąca dalej nie było wiadomo nawet jaka będzie data produkcji załamałem ręce i kazałem szukać gotowych RSek jakie stoją na placach u jakiegokolwiek z dealerów w Polsce. Warunkiem była kombinacja DSG i TSI.
I tak po 2 tygodniach wsiadłem do czegoś takiego i na codzień tym się poruszam:
Sorry panowie za jakość zdjęć, ale do tej pory miałem szansę jednie telefonem ją fotografować.
Z wyposażenia nie ma się co wstydzić: DSG, Duża 8" Navi, Kessy, Grzane stołki i przednia szyba, wycieraczka tylnej, pakiet black, Front Assist, Park Assist 2.0, Light Assist, jakieś tam przyciemniane szyby z tyłu itp.
Bardzo jestem zadowolony z tego jak to jeździ. Odpycha się, hamuje, zawieszenie sztywne, aczkolwiek bardziej komfortowe niż w golfie - ergo - po przejechaniu 500km nie ma się dość, a chce się dalej jechać.
VW oszczędził trochę na detalach, co mnie delikatnie wkurza. Przykłady: brak 'auto hold-a' nawet w opcji, Kessy działa tylko na przednie drzwi i bagażnik, wykończenie przednich drzwi (plastiki trochę tandetne). Ale ogólnie na razie jestem bardzo zadowolony z nowego dupowozu. Stosunek ceny do tego co się dostaje moim skromnym zdaniem jest w tym aucie bardzo dobry.
Byly: mk II 1.6D '86, mk II G60 '90, Rallye Golf '89, passat b5 1.8 '99, Passat TSI '11, Volkswagen CC TSI '13, Skoda Octavia RS TSI DSG '14, mk VI GTI Edition 35 '12,
Sa: Mk I vel Kermit '83, mk I cabrio 3.2 V6, Corrado VR6 '94 - "Japoniec", Focus RS mk III '16, Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion '17