Wegiel, wiesz w zasadzie to silnik 1.8 aam mialem tylko ze go nie zamontowalem ze wzgledu wlasnie na te 75 KM wiec i tak by z tego nic nie wyszlo
![bigok :bigok:](./images/smilies/bigok.gif)
, nizej prezentuje fotki jednego z 2 uszkodzonych tlokow
Fotka bloku ktory nie jest uszkodzony (cylindry idealne) z dwoma tlokami i walem jesli ktos potrzebuje to niech sie odezwie do mnie
Postaram sie opisac teraz z czym najwiekszy problem mialem przy instalacji silnika, zaczne od instalacji elektrycznej pod komputer, rozni sie ona od instalacji w 1.4 dosyc znacznie natomiast wtyczki ktore wchodza do skrzynki bezpiecznikow sa te same i nie da sie ich wsadzic w inne miejsca niz maja byc, w instalacji z 1.8 mamy ich troche wiecej, ale nie przejmujcie sie jesli wam pare zostanie luzem, u mnie pare zostalo i wszystko chodzi tak jak powinno, najwazniejsze sa 3 dosyc duze wtyczki, a reszta to podejrzewam sa do jakiegos dodatkowe wyposazenia czyli abs itp, jesli chodzi o wtyczki od strony silnika to wszystko ze soba pasuje idealnie jak np silnik wycieraczek, cewka zaplonowa, elektrozaworek przy filtrze powietrza, i gniazdo do ktorego podlacza sie kolejna wiazke idaca do swiatel itp. Najwiekszym problemem nad ktorym spedzilem najwiecej czasu to bylo dopasowanie wszytskich gumowych wezy z ukladu chlodzenia, musimy przerobic (jesli nie mamy tych od 1.
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
weze idace z nagrzewnicy, weze ze wspomagania, jesli nie mamy chlodnicy z 1.8 to tu mamy duzy problem poniewaz otwory (przynajmniej u mnie tak bylo 1.4) z chlodnicy sa po stronie kierowcy a w 1.8 od strony pasazera, pamietajcie tylko ze nie wolno w zaden sposob zmniejszac przeplywu weza przez jego zagniecenie, ja wykorzystalem weze z mojego starego 1.4. To sa najwieksze problemy na jakie sie napotkalem bo cala instalacja silnika jest bardzo prosta wszystko pasuje idealnie, trzeba tylko miec lapy z 1.8, dla kolegow ktorzy szykuja sie do czegos takiego to pamietajcie ze nie tylko musicie miec silnik skrzynie i komputer, ja jeszcze zakupilem mechanizm sterowania biegami, chlodnice, linke sprzegla, rure za kolektorem wydechowym, wzmocnienie przednie i pare innych drobnych rzeczy jak weze rury itp cdn