To sa opinie osób, które niewiele miały z tym silnikiem wspólnego.herbu pisze:Ja bym w to nie szedł - jedyna ich zaleta, to niskie spalanie
Ja swoim zrobiłem 80 tysięcy bez zająknięcia jakiegokolwiek.
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
To sa opinie osób, które niewiele miały z tym silnikiem wspólnego.herbu pisze:Ja bym w to nie szedł - jedyna ich zaleta, to niskie spalanie
Ja mam 240 k, przy 200 były badane pompki w Tune-up i były w stanie bdb.Piasek pisze:Przebiegi na zachodzie 240-270tys km dyskwalifikują je z dalszej eksploatacji bez kosztownej wymiany pompowtryskiwaczy które już leją i dymią.
Generalnie Passat B5 to dobry wybor, ale z racji zawieszenia moze byc nieco drozszy w uzytkowaniu od Golfa. Pytasz o rocznik, to Ci powiem - nie patrz na rocznik, tylko na stan. To nie sa nowe auta, wiec bez roznicy czy bedzie mial 15 czy 18 lat. Liczy sie jedynie stan techniczny. Szukaj najlepszego na jaki Cie stac. Jesli chodzi zas o silniki, to jedyna zmiana byla w oczniku 2000, czyli w autach po lifcie, gdzie zastosowano pompowtryskiwacze, zamiast klasycznej pompy wtryskowej. Rozwiazanie, jak pokazuje czas, wcale nie gorsze od VP.Lesiup pisze:No wiec wybiore chyba diesla
I bede szukal Passata b5 1.9 tdi , tylko rodzi sie pytanie za jaki rocznikiem sie rozglądac ?
Słyszalem ze silniki z 1999 sa bardzo dobre ... A wy co doradzicie ?
Wiem, że post z "dawien dawna", ale nie mogę się nie zgodzić z autorem nigdy mnie zimą nie zawiódł i jeszcze wielokrotnie pomagał w odpaleniu benzyniaka rodziców tylko u mnie spalanie zimą do 8,3 doszło a wszystko sprawne...herbu pisze:A ja dalej uparcie będę twierdził, że jak jest dobry klekot, to i zima mu niestraszna. Ja swoim SDI najczęściej jeżdżę do pracy (2 km), poza tym w weekend wyjazd na wieś (17 km w jedną stronę). Oczywiście jeszcze jakieś tam czasami wyjazdy wyjdą, ale to sporadycznie.Piasek pisze:Diesel nie lubi zimy... krótkich dystansów i notorycznego niedogrzania.
Wówczas nie jest:
- bezproblemowy w użytkowaniu (rozruch itp)
- uciążliwy w użytku (brak szybkiego ogrzewania)
- ani oszczędny (bo palą spore ilości)
I zimą Fabia pali od dotknięcia i nie raz musiała ratować benzyniaka, którego miałem, który po 3 dniach nieodpalania w -20 stopniach nie chciał zapalić. A w Skodzie nie zdarzyło się, żeby przez ostatnie 3 lata nie zapaliła od dotknięcia, niezależnie czy -30, czy +30.
A co do spalania - w SDI nie udało mi się przekroczyć nigdy 6 litów, niezależnie czy mróz, czy upały z klimą. Po prostu się nie da, nawet na autostradzie jadąc non stop z pedałem w podłodze
Jedyne co się zgodzę, to ogrzewanie - faktycznie żeby zimą w aucie było ciepło, to trzeba przejechać z 10 km
Nie licz, że w zimie, na krótkich dystansach - bo o takich tu mowa, będzie 9-10 litrów. Tzn. oczywiście może być, nawet mniej, ale dolicz do tego kilka litrów benzyny, bo jeśli będziesz jeździł (tak jak ja) odcinki po 2-3 km, to na mrozie często nawet nie zdąży się przełączyć na LPG.lwlw pisze:No właśnie... spalanie 8 ON, a gazu O POŁOWĘ TAŃSZEGO można spalić 9-10 litrów.
Kup Volvo - moje 960 przy obecnych temperaturach po 5 minutach po odpaleniu i ustawieniu ogrzewania na maksa, grzeje tak, że nie da się wytrzymać w środku - oczywiście nie z zimnalwlw pisze:a ja bardzo ciepłolubny nie jestem.
Taka prawda niestety. Ale przynajmniej Ci się nie przegrzejelwlw pisze:TDI nie generuje ciepła, zimą w ogóle chłodnica mu niepotrzebna w normalnej jeździe bez upalania.
W mercu mam podobnie. Teraz kiedy rankiem mamy -1*C po 1-1,2km piec ma już 35*C i przełącza na LPG. Co do ciepła to nie wiem o czym mówicie bo mam climate control Odpalam piec i najdalej po 30sek leci już letnie powietrze z nawiewówherbu pisze:Kup Volvo - moje 960 przy obecnych temperaturach po 5 minutach po odpaleniu i ustawieniu ogrzewania na maksa, grzeje tak, że nie da się wytrzymać w środku - oczywiście nie z zimna
nic szczególnego to jest, klima na pokrętła?Lesiup pisze:Znalazłem cos takiego , co o tym myslicie ?
http://olx.pl/oferta/passat-b5-1-9tdi-1 ... b505f7d857
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości