Pomoc przy kompletowaniu zestawów.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Shmatan, z tym że nie ma takiego czegoś jak ręczna polerka to bym polemizował. Są lakiery wyjątkowo miękkie na których można "coś tam" skorygować ale akurat przy VW to gra nie warta świeczki. Co do ręcznej korekty rys na blogu detailer'a jest artykuł właśnie o ręcznej korekcji rys.
Do szyb można znaleźć dobre produkty nie tylko wśród marek produkujących chemie detailingową. Wiem bo akurat trochę się w tym temacie obracałem i z tych tanioszek które można trafić w marketach polecę Tenzi do szyb. Jest też taki środek firmy która głównie skupia się na chemii dla firm sprzątających zwie się to Clinex Glass i jest również ok.
Meguiar's Glass Cleaner jest ok, ładnie pachnie itd itp. ale 35zł za 0,7l płynu do szyb hmm ?
Do szyb można znaleźć dobre produkty nie tylko wśród marek produkujących chemie detailingową. Wiem bo akurat trochę się w tym temacie obracałem i z tych tanioszek które można trafić w marketach polecę Tenzi do szyb. Jest też taki środek firmy która głównie skupia się na chemii dla firm sprzątających zwie się to Clinex Glass i jest również ok.
Meguiar's Glass Cleaner jest ok, ładnie pachnie itd itp. ale 35zł za 0,7l płynu do szyb hmm ?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Usuwanie rys, a polerowanie to dwie różne czynności. Rysy można usunąć ręcznie, natomiast ręczne polerowanie to temat dość abstrakcyjny. Miejscowo, a i tak uzyskanie efektu współminego do polerowania maszynowego będzie kosztować multum pracy i czasu.qba505 pisze: Co do ręcznej korekty rys na blogu detailer'a jest artykuł właśnie o ręcznej korekcji rys.
GC concentrate, 11 galonów (40 litrów) za coś koło 120złqba505 pisze:Meguiar's Glass Cleaner jest ok, ładnie pachnie itd itp. ale 35zł za 0,7l płynu do szyb hmm ?
panowie a cos co pomoze w problemie zaparowanych szyb podczas deszczu itd?
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Włącz klimatyzację i po kłopocie .
Jak nie ma klimy, to można nałożyć na szyby Gyeon Q2 AntiFog.
Jak nie ma klimy, to można nałożyć na szyby Gyeon Q2 AntiFog.
italiano_83, polerowanie to m.in usuwanie rys, chyba że umiesz polerować lakier nie usuwając defektów (w takim razie po co to robić?)
Shmatan, zwracam honor, zawsze myślałem że wersja w galonie 3,78l to ten sam produkt który jest w małym opakowaniu. Jeśli jest skoncentrowany to faktycznie opłaca się
Shmatan, zwracam honor, zawsze myślałem że wersja w galonie 3,78l to ten sam produkt który jest w małym opakowaniu. Jeśli jest skoncentrowany to faktycznie opłaca się
Panowie, co polecicie na pierwsze czyszczenie mocno zabrudzonej jasnej skóry?
Moje MK2: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=414862 - sprzedane
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Żaden problem polerować lakier nie usuwając defektów (wszystkich) - czy usunięcie wierzchniej warstwy utlenionego lakieru, a pozostawienie siatki rys pod spodem to będzie polerowanie czy usuwanie rys ? Defekty (rysy) zostaną jak był, a lakier pozbawiony utlenionej warstwy ożyje widocznie .qba505 pisze:italiano_83, polerowanie to m.in usuwanie rys, chyba że umiesz polerować lakier nie usuwając defektów (w takim razie po co to robić?)
Pytasz po co to robić, hmmm może dlatego, że większość ludzi którzy są zwykłymi zjadaczami chleba i nie interesują się tematem jest już zadowolona z faktu, że na aucie ożył kolor, a pajęczyny rys ujawniającej się pod słońce, nie dostrzegają dopóki się im na to uwagi nie zwróci.
Dla wyjaśnienia, drzwi pozbawione utlenionej warstwy lakieru od listwy w górę i błotnik w stanie po umyciu auta.
Rysy są jak były, ale która część drzwi wygląda lepiej ? dolna czy górna, a może błotnik ?
Trudno powiedzieć w tym przypadku, że polerowanie = usuwanie rys - bo tak zwyczajnie nie jest, skoro rysy zostały.
Już wyjaśniam, lakier musiałem spolerować na całym aucie- czy też pozbawić utlenionej warstwy, gdyż wcześniej musiałem usunąć z niego plamy po kremie do opalania które się w nim "wypaliły" 17 plam gdybym zostawił auto w staniem po samym usunięciu plam, wyglądało by jak krowa w ciapki.
Plamy były na wszystkich drzwiach, masce i klapie bagażnika, na błotnikach tylnych i przednich - jedne wielkości pudełka zapałek drugie 30x40cm rozsmarowane po aucie.
Znacie coś aby usunać z plastikowych elementów paste białą chyba claner albo wosk :/