Drgania przy hamowaniu od 60 km/h po wymianie i wyważeniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie!
Na wstepie chciałbym dodać, że przeczytałem kilka postów na temat drgań kierownicy jednak nie są to takie same symptomy jak u mnie.
Mój golf z 2001 roku ma taki problem, że przy hamowaniu z większej prędkości trzęsie sie kierownica, ostatnio na autostradzie jadąc 150 przyhamowując do 90 zauważyłem że trzeba coś z tym zrobić bo to irytuje. Auto leciutko ściąga na prawą stronę jadąc normalnie bez hamowania, przy hamowaniu na światłach "tocząc się" można wyczuć delikatnie że przy wciśniętym pedale hamulca auto hamuje ale jakby z przerwą jakiegoś odcinka na tarczy, nie jest to hamowanie ciągłe.
Co ciekawe ostatnio wymieniałem końcówki drążków u mechanika z ustawieniem zbieżności. W tym roku wymienione były wszystkie tarcze oraz klocki. Wg moich obserwacji wystąpiło to nagle. Macie może jakieś pomysły? Źle ustawiona zbieżność może być przyczyną?
Na wstepie chciałbym dodać, że przeczytałem kilka postów na temat drgań kierownicy jednak nie są to takie same symptomy jak u mnie.
Mój golf z 2001 roku ma taki problem, że przy hamowaniu z większej prędkości trzęsie sie kierownica, ostatnio na autostradzie jadąc 150 przyhamowując do 90 zauważyłem że trzeba coś z tym zrobić bo to irytuje. Auto leciutko ściąga na prawą stronę jadąc normalnie bez hamowania, przy hamowaniu na światłach "tocząc się" można wyczuć delikatnie że przy wciśniętym pedale hamulca auto hamuje ale jakby z przerwą jakiegoś odcinka na tarczy, nie jest to hamowanie ciągłe.
Co ciekawe ostatnio wymieniałem końcówki drążków u mechanika z ustawieniem zbieżności. W tym roku wymienione były wszystkie tarcze oraz klocki. Wg moich obserwacji wystąpiło to nagle. Macie może jakieś pomysły? Źle ustawiona zbieżność może być przyczyną?
-
- VWGolf.pl Killer
skrzywiona tarcza a wystarczy że wpadłeś w kałuże a ona była gorąca zbyt mocno,przeważnie krzywi prawą,więcej dołów,więcej kałuż nasze polskie drogi a zapytam jaka firma tarcz/klocków
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Całkiem możliwe bo słyszałem o takich przypadkach. Cóż jedynie co mogę powiedzieć to widzę napis FS-III. Tarcze i klocki to zamienniki ciężko mi powiedzieć coś więcej. Tak to jest jak się daje mechanikowi auto i nie wymaga dobrych tarcz. Teraz pytanie nie lepiej kupić lepsze tarcze niż jechać je przetoczyć?
- palio
- _
- Auto: Ford Mondeo MK3
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Jeżeli nie zostały przegrzane i tarcza jeszcze gruba to można je spokojnie przetoczyć.
-
- VWGolf.pl Killer
możesz przetoczyć ale kto wie co będzie za 100 km, czy znowu nie skrzywi,byc może po zalożeniu nie przejechałeś wskazanych kilometrów na dopasowanie się i tak sie dzieje ,ja zawsze jak zakładam nowy zestaw jakie by nie były czy tanie czy drogie mówie pierwsze 200km spokojnej jazdy ma być przejechane
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Tylko dlaczego mi lekko ściąga na prawą stronę? Zbiezność ustawiana max 3 miesiące temu
-
- VWGolf.pl Killer
wystarczy nieodpowiednie ciśniene w kołach