Czy to łożysko (piasta) jest do wymiany
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przy prędkości 60-80km/h mam huczenie w z tyłu z prawej strony, potrzebuję potwierdzić czy to na pewno będzie do wymiany łożysko gdyż po podniesieniu auta i kręceniu kołem jest cisza a przy łożysku powinno być słychać szum. Wiem że trzeba wymieniać całą piastę a to trochę kosztuje, może to wina czegoś innego, jak to stwierdzić ?
ja też słyszałem szum z tyłu a okazało się ze to przednie łożysko do wymiany
-
- VWGolf.pl Killer
wchodząc w lewy zakręt z taką prędkością powinna być cisza
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Miałem to samo kiedyś, winny zacisk a dokładniej jego "łoże"- zapiekło się. Wyczyściłem, nasmarowałem i śmiga. Objawy dokładnie takie same miałem, niby przy skręcaniu i wybojach też cichło na moment.
Eyk88, a dokładnie co masz na myśli "łoże" i co nasmarowałeś, napisz dokładniej. Parę dni temu wymieniałem klocki z tyłu i tłoczek dobrze się wkręcał, ale przy kręceniu kołem na podnośniku słyszalne było ocieranie klocka o tarcze, z tym że to chyba normalne.
Oczywiście pisze o golfie IV. Nie wiem jak w VI wygląda zacisk, ale generalnie sam zacisk z tyłu jest zamocowany na jarzmie za pomocą 2 tulei, dzięki którym ma możliwość ograniczonego poruszania się ok 2cm prawo-lewo.
No i jedna zapiekła się kompletnie i zacisk po hamowaniu nie wracał do położenia "zero" a ocierał delikatnie o tarczę (klockiem). Naprawa pod blokiem 15 minut. Potrzebny był tylko smar (miedziowy najlepiej), podnośnik, klucz do kół i klucze oczkowe do odkręcenia tego, ew jeszcze kombinerki i szmatki żeby wyciągnąć śrubę z tulei i wyczyścić.
No ale to było u mnie i nie wiem jak sprawa wygląda u Ciebie, jedź do warsztatu lepszego i powiedz, żeby rozpędzili Ci to koło. U mnie to za darmo robią czy za symboliczną dyszkę i będziesz wiedział czy to łożysko czy co innego.
No i jedna zapiekła się kompletnie i zacisk po hamowaniu nie wracał do położenia "zero" a ocierał delikatnie o tarczę (klockiem). Naprawa pod blokiem 15 minut. Potrzebny był tylko smar (miedziowy najlepiej), podnośnik, klucz do kół i klucze oczkowe do odkręcenia tego, ew jeszcze kombinerki i szmatki żeby wyciągnąć śrubę z tulei i wyczyścić.
No ale to było u mnie i nie wiem jak sprawa wygląda u Ciebie, jedź do warsztatu lepszego i powiedz, żeby rozpędzili Ci to koło. U mnie to za darmo robią czy za symboliczną dyszkę i będziesz wiedział czy to łożysko czy co innego.
- piotrek gti_abf
- Ma gadane
Dźwięk podobny do uszkodzonego łożyska wydają też po ząbkowane opony. Przełóż koła z przodu na tył i zobaczysz czy huczenie się przeniesie.
Testowałem wchodzenie przy tej prędkości zarówno w lewo jak i w prawo i szum nie ustaje.
Może faktycznie przełożę opony z tyłu na przód tym bardziej że są inne.
A zaciski raczej na pewno są ok i nie blokują, przy prędkości huczenia też zaciągałem lekko ręczny i dalej to samo, oczywiście zaczyna hamować.
Może faktycznie przełożę opony z tyłu na przód tym bardziej że są inne.
A zaciski raczej na pewno są ok i nie blokują, przy prędkości huczenia też zaciągałem lekko ręczny i dalej to samo, oczywiście zaczyna hamować.
^^ To raczej nie to co u mnie, ja właśnie ręcznym sprawdzałem i przy lekkim zaciąganiu przestawało huczeć. Jedź na rozpędzarkę do kół. Dowiesz się czy to łożysko.
OK, ale zbyt nie wiem gdzie jechać na takie rozpędzanie kół, nie wiem co za warsztat może coś takiego mieć i też o co się pytać