Dołożenie drugiego akumulatora do golfa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Ziololecznik19
- Nowicjusz
WItam
Temperatura na dworze powoli spada i odpalanie golfa coraz cięższe. Ja mam dobry akumulator 12v 45Ah pochodzący z jakies malej benzynowki w piwnicy i wpadłem na pomysł żeby podłączyć go na stałe na okres zimowy do golfa jako drugi akumulator. Podłączenie równoległe spowoduje że będą miały dalej 12V czyli instalacji to nie zagrozi. Druga sprawa to ich rozruch ,podejrzewam że się sumuje rozruch z dwoch akumulatorów, jak ktos wie to niech sie podzieli swoją wiedzą . W golfie jest aku 74Ah 12V 680A . I tu pytanie czy jezeli rozruch sie sumuje i bedzie ok 1100A to czy nie zaszkodzi to mojemu autku? Czy jest jakiś inny problem związany z podłączeniem drugiego akumulatora ?? Jeżeli chodzi o miejsce na aku to dam go chyba do kabiny pod kokpit od pasazera.
Temperatura na dworze powoli spada i odpalanie golfa coraz cięższe. Ja mam dobry akumulator 12v 45Ah pochodzący z jakies malej benzynowki w piwnicy i wpadłem na pomysł żeby podłączyć go na stałe na okres zimowy do golfa jako drugi akumulator. Podłączenie równoległe spowoduje że będą miały dalej 12V czyli instalacji to nie zagrozi. Druga sprawa to ich rozruch ,podejrzewam że się sumuje rozruch z dwoch akumulatorów, jak ktos wie to niech sie podzieli swoją wiedzą . W golfie jest aku 74Ah 12V 680A . I tu pytanie czy jezeli rozruch sie sumuje i bedzie ok 1100A to czy nie zaszkodzi to mojemu autku? Czy jest jakiś inny problem związany z podłączeniem drugiego akumulatora ?? Jeżeli chodzi o miejsce na aku to dam go chyba do kabiny pod kokpit od pasazera.
Nie rozumiem argumentów przeciwko.
Parę skrętów i piwko, nie zabije za szybko.
Tym co myślą za płytko polecam zioło - lecznictwo.
Za trzy dychy w cenię mojej płyty kupisz gram.
Człowieku ogarnij się to nie lata 90.Dobry aku świece i filtr paliwa załatwi sprawę. Nie rób druciarstwa . Ten drugi trzymaj sobie w garażu w razie kiedy w golfie sądzie do podpinasz kable i odpalasz . Dla mnie twój pomysł bez sensu .
Teoretycznie nie mozna podpinac aku rownolegle. JEdni gadaja ze wolno a drudzy ze nie. Generalnie chodzi oto ze pryz roznicy potencjalow na aku idzi eprad z jednego do drugiego. Jeden sie rozladowuje a drugi laduje i zazwyczja jest to dosc duzy prad. JEsli by to byly dwa nowe takie same aku to niby jest wieksza szansa ze bedzie to jako tako dzialac.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
AGR90, ma rację, dwa akumulatory stosowane są w busach, które posiadaja niezależne ogrzewanie. Jeśli masz problem z rozruchem to:
1. świece żarowe
2. czujnik temp silnika
3. przekaźnik świec żarowych
4. prawidłowo ustawiona pompa wtryskowa (kąt wtrysku)
1. świece żarowe
2. czujnik temp silnika
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Ziololecznik19
- Nowicjusz
Re: Dołożenie drugiego akumulatora do golfa
Wiem że jak chce jeździć to musiałbym wymienić najlepiej na nowe aku, jednak teraz to troche dużo dla mnie i chce sprobowac z tym drugim aku. Czy jest jakies ryzyko podłączając go ? COs sie moze spalić ? Spróbowałbym jak to będzie wygladać w praktyce i jak nie zda egzaminu to bede musial zainwestowac.
Nie rozumiem argumentów przeciwko.
Generalnie może pomoc zimowa pora. Spalić nic nie spalisz. Podpinaj kable.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
podłączyć możesz...ale powiedz jak chcesz to zrobić, gdzie ten drugi aku ma być i jakich kabli chcesz użyć ?
czysto teoretycznie to kable najgrubsze jakie sie da- dobrze by bylo takie jak sa do rozrusznika. Aku chyba w bagazniku najlepiej. Tez mam slabawy aku ale w bagazniku mam drugi aku dobry ale malutki i kable tez sa wiec w razie co to wyciagam podpinam kablami i nie ma problemu. Tak czy siak jeszcze wymienie akumualtor bo to tylko kwestia czasu.
Re: Dołożenie drugiego akumulatora do golfa
Jak przedmówca pisał, sprawdzić to należy.grg474 pisze:AGR90, ma rację, dwa akumulatory stosowane są w busach, które posiadaja niezależne ogrzewanie. Jeśli masz problem z rozruchem to:
1. świece żarowe
2. czujnik temp silnika
W ogóle pomysł jest dla mnie bez sensu. Nigdy nie będziesz miał doładowanych aku w tym samochodzie od strony alternatora.
a to niby czemu mialyby byc niedoladowane??
silnik 1,4 aku 45Ah - alternator 90A, silnik 1,9TDI aku 72Ah - alternator 120-140A. Te same samochody, ta sam aliczba odbiorników pradu o tej samej mocy. Jak wytłumaczysz zbieżność różnicy mocy alternatora z pojemnością akumulatora? Teoretycznie skoro sumarycznie 2 akumulatory dadzą 110Ah alternator powinien być 180-210A.wesol pisze:a to niby czemu mialyby byc niedoladowane??
Teraz dowód - do samochodu 1,4 z alternatorem 90A zamontowałem akumulator 72Ah - dziwnym trafem po około 2-3 miesiącach użytkowania akumulator był słabszy. Wrzuciłem alternator 120A i akumulator z powrotem zaczął się zachowywać się normalnie ( nie słabł po kilkakrotnym kręceniu rozrusznikiem). Piszę co sam w swoim poprzednim samochodzie miałem i zaobserwowałem
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
nie ma powiazania miedzy aku a altkiem. To w takim razie w dzwigu gdzie aku jest 220 powinien byc jaki altek no conajmniej 200A. A o dziwo tak nie jest i jest duzo slabszy. W ciagnniku tylu ciapek byly dwa akumualtry 6V w szereg dajac te 12V ale pojmnosc juz nie pamietam ale cos kolo 180 albo i wiecej i co altek tez byl jakis mega duzy i mocny. Nie . Mam jeszcze dwie sztaplarki- jedna to RAK 4A czyli silnik od ciapka i tam tez powinny siedziec dwa aku po 6 V lub wkladana tez dwa rownolegle po 12V. Druga to tzw Bulgar i tam jest silnik 3 garowy blizniacyz do tego od ciapka tyle ze mocniejszy z powodu tego 3 gara. I co akumualtory sa jeszcze wieksze a altek mizerniutki. W tym raczku to zesmy nawet z ojcem zmienili altek na jakis inny nie wiem od fiata 125 czy cos w tym stylu ale trzeba bylo zmienic polaryzacje bo ciapki maja plus na masie. Zmienilismy bo altek mial minus na masie i co dziala pieknie juz unas chyba ze 18 lat albo i lepiej. Bulgara mamy chyba z 10 lat i tez smiga. Juz chyba ze 3 akumualtory wytrzaskał w swojej historii.
TO ze do 1.4 jest miejszy altek to wynika z tego ze takie autko ma nei tyel co slabsze wposzaenie bo to az tak duzo pradu nie pobiera ale to ze diesle ma swieczki zarowe ktore jeszcze sa grzane 2.5 minuty po uruchomieniu czasami jest ten smeiszny dogrzewacz wody z 3 swieczek a akzda poiera po 20 amper( wiem bo dwa dni temu mierzylem). Poza tym taki altek 120 A to nie wiem czy kiedykolwiek produkowal tyle pradu nawet przy 4000 obr silnika. PEzy 2000 ma gdzies wydajnosc ze 40% swojej mocy maksymalnej. NAwet jak wlozysz aku i 400 Ah to altek 70 A da sobie rade spokojnie i bedzie wszystko hukać dobrze.
Taki jeszcze przyklad. kolega ma gofa 1.4 75 koni bodajże. Aku wlasnie cos kolo 50 Ah. Wiecznie problem mial bo rozladowany aku. Naladowal i tydzien posmigal do pracy bo trasa ze 5 km ma. Ktos mu tam podmienil aku na taki do diesla 80 Ah. Posmigal dwa tygodnie i zdechł. Mowie mu- Paweł podjedz do mnie to zobaczymy co jest nie tak. Chwila pomiarow i uplwnosc duza. Radio mu przepiołem na po stacyjce i aku naladowalismy i do dzis lata tym golfikiem. Zarzyk pozdrawiam jesli jestes tu gdzieś zalogowany.
TO ze do 1.4 jest miejszy altek to wynika z tego ze takie autko ma nei tyel co slabsze wposzaenie bo to az tak duzo pradu nie pobiera ale to ze diesle ma swieczki zarowe ktore jeszcze sa grzane 2.5 minuty po uruchomieniu czasami jest ten smeiszny dogrzewacz wody z 3 swieczek a akzda poiera po 20 amper( wiem bo dwa dni temu mierzylem). Poza tym taki altek 120 A to nie wiem czy kiedykolwiek produkowal tyle pradu nawet przy 4000 obr silnika. PEzy 2000 ma gdzies wydajnosc ze 40% swojej mocy maksymalnej. NAwet jak wlozysz aku i 400 Ah to altek 70 A da sobie rade spokojnie i bedzie wszystko hukać dobrze.
Taki jeszcze przyklad. kolega ma gofa 1.4 75 koni bodajże. Aku wlasnie cos kolo 50 Ah. Wiecznie problem mial bo rozladowany aku. Naladowal i tydzien posmigal do pracy bo trasa ze 5 km ma. Ktos mu tam podmienil aku na taki do diesla 80 Ah. Posmigal dwa tygodnie i zdechł. Mowie mu- Paweł podjedz do mnie to zobaczymy co jest nie tak. Chwila pomiarow i uplwnosc duza. Radio mu przepiołem na po stacyjce i aku naladowalismy i do dzis lata tym golfikiem. Zarzyk pozdrawiam jesli jestes tu gdzieś zalogowany.
Bardzo proste. Jeżdżąc trybem miastowym na krótkie odcinki, odpalając auto za każdym razem idzie na rozruch 10Ah, 5Ah idzię na ogrzewanie, elektrykę. Doładowujemy tylko 2,5Ah. Czyli uciekło nam 2,5Ah.
Wkładając akumulator 110Ah po 45dniach będziemy mieli tylko 55Ah w akumulatorze. Jenak reszta prądu spokojnie starczy na rozruch silnika. Sumując auto będzie paliło lepiej na większym akumulatorze, jednak w grubsze mrozy trzeba go będzie doładować bo wyniknie ujemy bilnas energetyczny.
Przekonałem się o tym w moim Golfie po ostatnim tygodniu, gdzie jest alternator 120A a akumulator aż: 100Ah. W tamtym roku 3x doładowywałem. Skutkiem negatywnym jest czarny nalot na korkach. (stan elektrolitu był prawidłowy)
"Naciągając" można się bawić w dołożenie 2 aku.
Wkładając akumulator 110Ah po 45dniach będziemy mieli tylko 55Ah w akumulatorze. Jenak reszta prądu spokojnie starczy na rozruch silnika. Sumując auto będzie paliło lepiej na większym akumulatorze, jednak w grubsze mrozy trzeba go będzie doładować bo wyniknie ujemy bilnas energetyczny.
Przekonałem się o tym w moim Golfie po ostatnim tygodniu, gdzie jest alternator 120A a akumulator aż: 100Ah. W tamtym roku 3x doładowywałem. Skutkiem negatywnym jest czarny nalot na korkach. (stan elektrolitu był prawidłowy)
"Naciągając" można się bawić w dołożenie 2 aku.
Co roku na zimę ta sama śpiewka się przewala przez fora. Czyli jakieś bezsensowne powiązania między alternatorem, a pojemnością akumulatora. To powiązanie jest zupełnie nieznaczące w przypadku omawianych aut. Różnica w prądzie ładowania akumulatora 50Ah, a 100Ah jest na poziomie max 2 - 3 amperów. Każde auto które ma bilans energetyczny pozostawiający co najmniej 30% mocy alternatora równie dobrze poradzi sobie a aku 50 jak i 100 Ah. Mało tego w takich przypadkach większy akumulator przyjmie z powrotem większą ilość energii w tym samym czasie co mniejszy akumulator. Wynika to z jego budowy i rezystancji wewnętrznej. W starych autach w których często bywały alternatory 45A lub słabsze mogły mieć problemy, z niedoładowaniem akumulatora ale problem ten dotyczył zarówno dużych jak i małych akumulatorów. Mały akumulator szybko się wtedy rozładuje i będzie wymagał częstego można powiedzieć bieżącego doładowania, w dużym akumulatorze proces ten będzie przebiegał wolniej, a co za tym idzie będzie dłużej w stanie niedoładowania mimo, że będzie jeszcze odpalał samochód i to tu leży problem uszkodzeń dużych akumulatorów. Co do pomysłu dwóch akumulatorów to największym problemem będzie ich dążenie do wyrównania napięcia. Dobrze by było gdyby następowało ich rozłączenie po wyłączeniu zapłonu, aby jednak oba były wykorzystane do odpalania wymagałoby to zastosowania solidnego wysokoprądowego stycznika.
A jeśli chodzi o alternator to ma być dobrany do wyposażenia auta, a nie do akumulatora.
Należy dodać że mały akumulator powiedzmy o połowę mniejszy już dużo wcześniej przestanie odpalać auto i prawdopodobnie przez te 45 dni będzie wymagał już dwukrotnego doładowania.grunder pisze:Wkładając akumulator 110Ah po 45dniach będziemy mieli tylko 55Ah w akumulatorze. Jenak reszta prądu spokojnie starczy na rozruch silnika. Sumując auto będzie paliło lepiej na większym akumulatorze, jednak w grubsze mrozy trzeba go będzie doładować bo wyniknie ujemy bilnas energetyczny.
A jeśli chodzi o alternator to ma być dobrany do wyposażenia auta, a nie do akumulatora.