***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Ok to teraz ktory silnik wybrac?
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Jedyny słuszny, czyli 1.9TDI, najlepiej najmocniejszy W Octavii masz gorzej, bo w tej kwocie to chyba 101KM jest najmocniejszy (o ile się nie mylę). W pozostałych znajdziesz mocniejsze, które po chipie wyciągną 150-170KMdeskjet pisze:Ok to teraz ktory silnik wybrac?
Octavia raczej odpada, wyglad nie bardzo mi odpowiada. Ja myslalem wlasnie o Passacie b5 z konca produkcji, ale a4 b6 to tez fajna opcja. Moze nawet lepsza od Passata bo Passatow jest jak "mrowkow"
-
- Użytkownik
Audi pod strzechy też dotarło...
Było MK3 AAZ jest Accord 6 F18b2 i Leon ASV.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
BMW e46 320ddeskjet pisze:Witam
Na wiosne/lato mysle zeby zmienic auto. Warunek musi byc powyzej 140KM, ciut wieksze od mk4 (ale nie kombi), miec 4 furtki, malo awaryjne, raczej diesel bo benzyna powyzej 140KM to bedzie sporo palic a rocznie robie 15-18tys pewnie ciezko bedzie to wszystko polaczyc za kwote max 20tys? Jakies propozycje?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
BM'ki nie bralem pod uwage bo jakos z dresem mi sie kojarzy. Ale fak faktem autko z wygladu mi sie podoba. Jak z blacha i silnikami w tych Betach?
- kw
- Forum Master
Grunt to kupić bezwypadkową (chociaż trudno) wtedy problemów z blachą nie ma. Silnik 2.0d 150ps to moim zdaniem najlepszy mały diesel jaki siedział w BMW. Wtrysk CR, turbina garreta sterowana podciśnieniem. Generalnie są dwa problemy z tymi autami - wiele wymęczonych egzemplarzy na rynku, ale za to BMW kupuje się łatwiej niż inny samochód - można sprawdzić za 50zł całą historie w ASO + wszystkie części mają daty produkcji, więc zaraz zobaczysz co było wymieniane. Drugi problem to znalezienie ogarniętego mechanika do tego bo pan Zdzisio co w stodole auta klepie się nie nada., a sama wymiana filtra powietrza to trochę gimnastyki. No i trzeba się na spokojnie przejechać, albo znienawidzisz albo już nie będziesz chciał innego autadeskjet pisze:BM'ki nie bralem pod uwage bo jakos z dresem mi sie kojarzy. Ale fak faktem autko z wygladu mi sie podoba. Jak z blacha i silnikami w tych Betach?
kw pisze:Grunt to kupić bezwypadkową (chociaż trudno) wtedy problemów z blachą nie ma. Silnik 2.0d 150ps to moim zdaniem najlepszy mały diesel jaki siedział w BMW. Wtrysk CR, turbina garreta sterowana podciśnieniem. Generalnie są dwa problemy z tymi autami - wiele wymęczonych egzemplarzy na rynku, ale za to BMW kupuje się łatwiej niż inny samochód - można sprawdzić za 50zł całą historie w ASO + wszystkie części mają daty produkcji, więc zaraz zobaczysz co było wymieniane. Drugi problem to znalezienie ogarniętego mechanika do tego bo pan Zdzisio co w stodole auta klepie się nie nada., a sama wymiana filtra powietrza to trochę gimnastyki. No i trzeba się na spokojnie przejechać, albo znienawidzisz albo już nie będziesz chciał innego autadeskjet pisze:BM'ki nie bralem pod uwage bo jakos z dresem mi sie kojarzy. Ale fak faktem autko z wygladu mi sie podoba. Jak z blacha i silnikami w tych Betach?
Trochę się nie zgodzę bo najlepszy silnik z diesla w BMW to 3.0d oprócz tego co pisał kolega wyżej trzeba pamiętać że diesle w BMW są na łańcuchu
To zle czy dobrze ze zamiast paska jest lancuch?
dobrze łańcuch jest to rozwiązane z założenia wieczne aczkolwiek w praktyce jest różnie natomiast odpada ci wymiana rozrządu na początek.deskjet pisze:To zle czy dobrze ze zamiast paska jest lancuch?
Gorzej jest kiedy łańcuch się rozciągnie to wtedy są nieco kosztowniejsze naprawy ale w starszych jednostkach nie ma raczej tego zjawiska
- kw
- Forum Master
Przecież wyraźnie napisałem że mały diesel w BMWXandar pisze:Trochę się nie zgodzę bo najlepszy silnik z diesla w BMW to 3.0d oprócz tego co pisał kolega wyżej trzeba pamiętać że diesle w BMW są na łańcuchu
W BMW jest taka zasada - jak łańcuch jest z przodu silnika to nie ma z nim problemów Od 2007 jest od strony skrzyni i pada, a wymiana to kolosalna kasa(5-15 tys zł). e46 są pod tym względem bezproblemowe.Xandar pisze:dobrze łańcuch jest to rozwiązane z założenia wieczne aczkolwiek w praktyce jest różnie natomiast odpada ci wymiana rozrządu na początek.
Gorzej jest kiedy łańcuch się rozciągnie to wtedy są nieco kosztowniejsze naprawy ale w starszych jednostkach nie ma raczej tego zjawiska
Zwracam honorkw pisze:Przecież wyraźnie napisałem że mały diesel w BMWXandar pisze:Trochę się nie zgodzę bo najlepszy silnik z diesla w BMW to 3.0d oprócz tego co pisał kolega wyżej trzeba pamiętać że diesle w BMW są na łańcuchu
True storykw pisze:W BMW jest taka zasada - jak łańcuch jest z przodu silnika to nie ma z nim problemów Od 2007 jest od strony skrzyni i pada, a wymiana to kolosalna kasa(5-15 tys zł). e46 są pod tym względem bezproblemowe.Xandar pisze: dobrze łańcuch jest to rozwiązane z założenia wieczne aczkolwiek w praktyce jest różnie natomiast odpada ci wymiana rozrządu na początek.
No Panowie coraz bardziej przekonuje sie do BMW. Do tej pory w mojej rodzinie same VW wiec bylaby jakas odmiana:) Poki co rozwazam miedzy Audi a BMW.
- siemkos89
- Mały gagatek
- Auto: golf 5
- Silnik: BSE
- Kontakt:
Witam panowie otóż w nastepnym roku mój młodszy brat zdaje prawko na samochod i oddaje mu golfa II ktorego sam dostalem od ojca i ktory jest w rodzinie od 14lat bede dysponowal budzetem 5-7tys. moje roczne przebiegi sa okolo 8tys km wiec szukam benzyny niechce golfa 3 wiec tak rozwazam takie auta: bmw e36, mazda 626. audi 80 b4, seat cordoba.