Golf 1.6 8v 1998r Jaka instalacja gazowa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem świeżo co upieczonym kierowcą, i postanowiłem zakupić Moje pierwsze auto.
Wybór padł na VW Golf 4 rocznik 1998, z silnikiem 1.6 8v.
Moje pytanie jest następujące, jaka instalacja gazowa była by dobra dla tego silnika?
Zrobiłem małe rozeznanie w terenie, i jeden z gazowników zaproponował mi takie o to zestawienie:
Byłaby to następująca instalacja:
sterownik: STAG Q Box
reduktor: AC R01 150KM
listwa wtryskowa: AC W01 150KM
butla w miejscu koła zapasowego, wlew gazu pod klapką benzyny.
przewody sztywne: FARO Italy
Koszt całej usługi to 1980 zł, gwarancja na 2 lata itp.
Jak zapatrujecie się na takie zestawienie?
Mam też w okolicy drugiego gazownika który w swojej ofercie ma instalację BRC SEQUENT 24-11. Nie wiem jakie podzespoły były by potrzebne do tego BRC, oraz wiadomo cena była by wyższa.
Prosiłbym o opinie zaproponowanego zestawu STAG, oraz pomoc w dobraniu odpowiednich podzespołów do BRC.
Z Góry Dziękuje każdemu, kto pomoże nowemu kierowcy drożyć się w świat motoryzacji.
Pozdrawiam
Jestem świeżo co upieczonym kierowcą, i postanowiłem zakupić Moje pierwsze auto.
Moje pytanie jest następujące, jaka instalacja gazowa była by dobra dla tego silnika?
Zrobiłem małe rozeznanie w terenie, i jeden z gazowników zaproponował mi takie o to zestawienie:
Mam też w okolicy drugiego gazownika który w swojej ofercie ma instalację BRC SEQUENT 24-11. Nie wiem jakie podzespoły były by potrzebne do tego BRC, oraz wiadomo cena była by wyższa.
Prosiłbym o opinie zaproponowanego zestawu STAG, oraz pomoc w dobraniu odpowiednich podzespołów do BRC.
Z Góry Dziękuje każdemu, kto pomoże nowemu kierowcy drożyć się w świat motoryzacji.
Pozdrawiam
Ja mam AC W01, AC R01, Stag 4+, butla STAKO, montowałem we wrześniu zeszłego roku, też 1.6 8v i wszystko chodzi elegancko, spalanie w mieście gdzie przejechanie 10km zajmuje 15min średnio wynosi 10l/100km przy dynamicznej jeździe, więc nie ma źle, przełączanie przy 40 stopni temp. wody.
Przy zakładaniu LPG wymień przy okazji przewody zapłonowe na np. Beru + świece i będzie wszystko śmigać elegancko.
Przy zakładaniu LPG wymień przy okazji przewody zapłonowe na np. Beru + świece i będzie wszystko śmigać elegancko.
Re: Golf 1.6 8v 1998r Jaka instalacja gazowa
Bierz ten zestaw STAGa, cena przyzwoita, osprzęt wystarczający i wytrzymały. BRC sobie odpuść, nie warto..Megaton90 pisze:Witam wszystkich forumowiczów,
Pozdrawiam
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
Polecam Staga. Zaoferowane Tobie komponenty są jak najbardziej ok zaś nieobecność Valteków w zestawie pozytywnie rokuje co do samego gazownika, a jak wiadomo najważniejszy jest prawidłowy montaż.
Tyle o ile przez 2 lata nic Cie nie interesuje bo masz gwarancje, to po 2 latach koszty ewentualnych problemów spadają już na Ciebie i na tym polu BRC niestety przegrywa ze względu na droższe podzespoły.
Z technicznych aspektów warto by wtryskiwacze były zamontowane pionowo, wówczas ich żywotność jest najdłuższa i również polecam wymienić od razu świece.
Tyle o ile przez 2 lata nic Cie nie interesuje bo masz gwarancje, to po 2 latach koszty ewentualnych problemów spadają już na Ciebie i na tym polu BRC niestety przegrywa ze względu na droższe podzespoły.
Z technicznych aspektów warto by wtryskiwacze były zamontowane pionowo, wówczas ich żywotność jest najdłuższa i również polecam wymienić od razu świece.
Co do BRC, dostałem propozycję montażu instalacji w cenie 2500 zł, i mam dylemat... (Myślałem, że po zdaniu prawa jazdy będzie łatwiej, a tu więcej problemów, zagwostek itp)
Możesz też spojrzeć na forum lpg, czy warsztat, który chcesz wybrać jest polecany, dobry gazownik to podstawa, żeby potem jeździć bez żadnych problemów.Dam pisze:Polecam Staga. Zaoferowane Tobie komponenty są jak najbardziej ok zaś nieobecność Valteków w zestawie pozytywnie rokuje co do samego gazownika, a jak wiadomo najważniejszy jest prawidłowy montaż.
To dopiero początek Na prawie jazdy prawie niczego nie uczą z kwestii dbania o stan techniczny samochodu itp.Megaton90 pisze:Co do BRC, dostałem propozycję montażu instalacji w cenie 2500 zł, i mam dylemat... (Myślałem, że po zdaniu prawa jazdy będzie łatwiej, a tu więcej problemów, zagwostek itp)
A czy zakładając instalację gazową trzeba wymienić świecie na jakieś "specjalne" dopasowane do instalacji?
Olej to wiem, że musi zostać wymieniony.
Olej to wiem, że musi zostać wymieniony.
Generalnie pojęcie ,,świeca do lpg" to marketing, ale trzeba mieć na uwadze pewne fakty.
Na LPG auto jest bardziej wymagające co do układu zapłonowego. Wszelkie niedomagania w tym zakresie wyjdą najpierw w pracy na gazie (poszarpywania, wypadanie zapłonów czy też w skrajnych przypadkach strzały w kolektor.) a niekoniecznie będą widoczne w pracy na benzynie.
Wynika to z faktu iż mieszanka gazu i powietrza ma większą rezystancję elektryczną (opór) przez co iskra ma ciężej przeskoczyć na elektrodzie niż w przypadku benzyny.
Generalnie auto powinno jeździć na świecach takich jakie zaleca producent auta, na forum polecane są NGK BKUR6ET-10 (są to świece 3 elektrodowe). Jednak osobiście jestem zwolennikiem świec jedno elektrodowych o zmniejszonym odstępie elektrod w celu łatwiejszego przeskakiwania iskry. Dlatego mogę polecić Ci świece Boscha FR 6 DC+, dobrane z katalogu, sam takie użytkuję.
Niezależnie jakie świece wybierzesz (byle markowego producenta wedle katalogu) to najważniejsze jest aby świece wymieniać możliwie regularnie. Przy regularnej wymianie przewody zapłonowe i sama cewka nie będą dostawać tak w kość, gdyż jak wiadomo sprawność jednego elementu (świec) wpływa na żywotność drugiego (kable, cewka). Wówczas będziesz mógł się cieszyć niezawodną pracą silnika i nie skrócisz niepotrzebnie żywotności cewki czy też przewodów zapłonowych.
Na LPG auto jest bardziej wymagające co do układu zapłonowego. Wszelkie niedomagania w tym zakresie wyjdą najpierw w pracy na gazie (poszarpywania, wypadanie zapłonów czy też w skrajnych przypadkach strzały w kolektor.) a niekoniecznie będą widoczne w pracy na benzynie.
Wynika to z faktu iż mieszanka gazu i powietrza ma większą rezystancję elektryczną (opór) przez co iskra ma ciężej przeskoczyć na elektrodzie niż w przypadku benzyny.
Generalnie auto powinno jeździć na świecach takich jakie zaleca producent auta, na forum polecane są NGK BKUR6ET-10 (są to świece 3 elektrodowe). Jednak osobiście jestem zwolennikiem świec jedno elektrodowych o zmniejszonym odstępie elektrod w celu łatwiejszego przeskakiwania iskry. Dlatego mogę polecić Ci świece Boscha FR 6 DC+, dobrane z katalogu, sam takie użytkuję.
Niezależnie jakie świece wybierzesz (byle markowego producenta wedle katalogu) to najważniejsze jest aby świece wymieniać możliwie regularnie. Przy regularnej wymianie przewody zapłonowe i sama cewka nie będą dostawać tak w kość, gdyż jak wiadomo sprawność jednego elementu (świec) wpływa na żywotność drugiego (kable, cewka). Wówczas będziesz mógł się cieszyć niezawodną pracą silnika i nie skrócisz niepotrzebnie żywotności cewki czy też przewodów zapłonowych.
No właśnie po zamontowaniu instalacji gazowej, chce od razu wymienić świece i przewody. Wszystko chce NGK, gdyż uznaję tą firmę za najlepszą.
Czy gazownik w trakcie montowania instalacji, wymieni mi również przewody i świece? Nie będzie to dla Niego problem, jeżeli dostarczę mu części?
Czy gazownik w trakcie montowania instalacji, wymieni mi również przewody i świece? Nie będzie to dla Niego problem, jeżeli dostarczę mu części?
Świece polecam Ci założyć jednak 3-elektrodowe i najlepiej NGK BKUR6ET z odstępem 0,8 mm (V-Line 27). Przerabiałem jedno elektrodowe w swojej 8V i szybko wyleciały.
Co do montażu to koszt podejrzanie niski... Zapytaj o demontaż kolektora do nawiercania wkrętek (muszą być blisko wtryskiwaczy benzynowych, a wężyki od wtryskiwaczy LPG możliwie najkrótsze i równe). Świece lepiej dostarczyć przed montażem - jak zrzuci kolektor to będzie łatwy montaż, bo później to gimnastyka...
Reduktor zmienił bym jeśli to możliwe na KME TUR.
Co do montażu to koszt podejrzanie niski... Zapytaj o demontaż kolektora do nawiercania wkrętek (muszą być blisko wtryskiwaczy benzynowych, a wężyki od wtryskiwaczy LPG możliwie najkrótsze i równe). Świece lepiej dostarczyć przed montażem - jak zrzuci kolektor to będzie łatwy montaż, bo później to gimnastyka...
Reduktor zmienił bym jeśli to możliwe na KME TUR.
Zatem weź takie jak napisał jaro bez -10 na końcu numeru, te mają mniejszy odstęp elektrod niż te z -10 na końcu.Megaton90 pisze:No właśnie po zamontowaniu instalacji gazowej, chce od razu wymienić świece i przewody. Wszystko chce NGK
Generalnie szanujący swoją pracę i spokój klienta gazownik sam proponuje wymianę świec a przed montażem diagnozuje auto w celu wykluczenia ewentualnych usterek. Po prostu kup świece i daj do wymiany. Przy okazji ściągania kolektora (o ile to zrobi) wymieniłbym tez gumki pod nim gdyż to częsta bolączka a zaoszczędziłbyś trochę nerwów w przyszłości, zwłaszcza że koszt niewielki.Megaton90 pisze:Czy gazownik w trakcie montowania instalacji, wymieni mi również przewody i świece? Nie będzie to dla Niego problem, jeżeli dostarczę mu części?
No właśnie gazownik powiedział, że zdejmuje kolektor, i gdybym mu nie wierzył to nawet zrobi zdjęcie, więc powinno być ok. Co do reduktora, dlaczego KME TUR?
Tak zrobię dostarczę mu świece i przewody. Jak robić to już na zicher
Tak zrobię dostarczę mu świece i przewody. Jak robić to już na zicher
ACR R01 trafiają się takie, że pływa w nich ciśnienie. Na lpg forum jest o tym wątek na 150 stron. Jedni mówią, że coś w nich poprawili, a drudzy zaraz że jednak nadal trafiają się kapryśne. Możesz zapytać też o Zavolli zeta N (sam na takim jeżdżę). Kme tur ma podobną konstrukcję co ten zavolli i obrabia też podobne moce, czyli do około 150 KM.
Od trzech lat(32 tys km)jeżdzę na Lovato smart +świece irydowe NGK BKR6EIX-11...jak dotychczas całkowicie bezproblemowo... 45 litrów gazu starcza średnio na 400-450 kilometrów(60% miasto 40% trasa)