[zewnątrz] mycie auta
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: [zewnątrz] mycie auta
krzychu2805 dzieki za blyskawiczna odp
Teraz pozostaje tylko poskladac wszystko, poczekac na paczke z piana, dobrac odp ilosc filcu i do dziela
piteks byla korekta, wosk, teraz kompletuje akcesoria do mycia. Czyli ala pianownica i piana niby juz jest.
Na lato lub cieplejsze dni mam szampon Duragloss, dwie gabki.... tylko nie wiem czy beda cos warte. Jedna Sonax druga Nigrin (rekawica). Obie z fredzlami z mikrofibry. Do osuszania Fluffy Dryer.
Teraz pozostaje tylko poskladac wszystko, poczekac na paczke z piana, dobrac odp ilosc filcu i do dziela
piteks byla korekta, wosk, teraz kompletuje akcesoria do mycia. Czyli ala pianownica i piana niby juz jest.
Na lato lub cieplejsze dni mam szampon Duragloss, dwie gabki.... tylko nie wiem czy beda cos warte. Jedna Sonax druga Nigrin (rekawica). Obie z fredzlami z mikrofibry. Do osuszania Fluffy Dryer.
ALH: 139KM/311Nm
- krzychu2805
- Mały gagatek
[zewnątrz] mycie auta
Przyjemnej pracy
A tak na marginesie od siebie mogę polecić do mycia rękawicę z wełny; jest świetna
A tak na marginesie od siebie mogę polecić do mycia rękawicę z wełny; jest świetna
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
[zewnątrz] mycie auta
Tak jest, a CarPro to już rewelacja .krzychu2805 pisze:mogę polecić do mycia rękawicę z wełny; jest świetna
Ostatnio na kosmetyce aut też zachwalano taką
http://www.aliexpress.com/item/-/1981237509.html" onclick="window.open(this.href);return false;
[zewnątrz] mycie auta
ok juz wszystko wiem
Ostatnio zmieniony wt cze 02, 2015 15:45 przez karacz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
Re: [zewnątrz] mycie auta
No jasne ze duzo lepiej. Piana sluzy do zmiekczenia brudu, cos tam syfu usunie, dobra sprawa jak ma sie przykurzone, lekko zabrudzone auto wtedy piana + myjka cisnieniowa i autko czyste, ale jak auto bardziej zasyfione to nie zastapi mycia recznego. Z tego co wyczytalem na forum to zeby ograniczyc rysowanie lakieru to piana, plukanie i mycie na dwa wiadra
ALH -> 205 -> soft
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
[zewnątrz] mycie auta
Witam. Pytanko może banalne ale nie potrafię nigdzie doczytać.
Jak myć auto po nawoskowaniu? Unikać myjni bezdotykowych? Jak myć aby nie zmyć wosku?
Jak myć auto po nawoskowaniu? Unikać myjni bezdotykowych? Jak myć aby nie zmyć wosku?
[zewnątrz] mycie auta
Jeśli myjnie bezdotykowe to najlepiej tylko samą wodą płukać, bo te proszki ponoć bardzo silne są i zmywają wszystko łącznie z woskiem. Najlepiej to używać piany/szamponu z neutralnym PH. Ale więcej napiszą Ci bardziej ogarnięci użytkownicy ode mnie
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
[zewnątrz] mycie auta
jeśli już masz auto po pełnym detailingu to stosujesz mycie na dwa wiadra później wycierasz do sucha i poprawiasz QD.
Ja na myjni korzystam aby z płukania i biorę swoje rzeczy
Ja na myjni korzystam aby z płukania i biorę swoje rzeczy
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
[zewnątrz] mycie auta
Piana na dzień dobry by zmiękczyć brud i ściągnąć kurz i piach, które mogą porysować lakier. Potem karcher i mycie na 2 wiadra. Na koniec karcher i osuszanie. Chemia o neutralnym pH. Po osuszeniu można jakimś QD przedłużyć życie wosku. Tyle w skrócie
- Paviarotti
- Lord GTI
[zewnątrz] mycie auta
Na bezdotyku tylko ostatnio program chyba, że nie masz możliwości umycia ręcznie, a auto potrzebujesz dokładniej umyć to raz na jakiś czas proszkiem można przejechać. Wytrzymałych wosków/sealantów nie osłabi to aż tak bardzo.
A co ręcznie to ręcznie, wiadomo, że najlepiej
A co ręcznie to ręcznie, wiadomo, że najlepiej
-
- Użytkownik
[zewnątrz] mycie auta
Dobry szampon zmiękczający wodę + rękawica z mikrofibry i jazda a po osuszeniu jak najbardziej Quick Detailer, jakiś Meguiar's lub coś tańszego z Sonaxa.
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
Myjka ciśnieniowa ze zbiornikiem wody lub bez.
Witam. Wiem że dużo było o myjkach ale zastanawiam się czy są jakieś tanie dobre myjki z alu pompą:
1. Jak najprostsza, kompaktowa, tylko na wodę bez żadnych zbiorników na detergenty (czerpanie wody np z beczki przez wąż), żeby dała radę spłukać pianę po ręcznym myciu i ewentualnie pianę po umyciu silnika,
2. Jak wyżej tylko z jakimś wbudowanym zbiornikiem starczającym na spłukanie auta po ręcznym myciu.
Problem jest taki, że mam dostęp do prądu ale nie do wody więc woda z wiadra lub wbudowanego zbiornika wchodzi w grę.
Coś tam znalazłem o Black&Decker, karcher (plastikowe pompy...) i tyle. Co polecacie?
1. Jak najprostsza, kompaktowa, tylko na wodę bez żadnych zbiorników na detergenty (czerpanie wody np z beczki przez wąż), żeby dała radę spłukać pianę po ręcznym myciu i ewentualnie pianę po umyciu silnika,
2. Jak wyżej tylko z jakimś wbudowanym zbiornikiem starczającym na spłukanie auta po ręcznym myciu.
Problem jest taki, że mam dostęp do prądu ale nie do wody więc woda z wiadra lub wbudowanego zbiornika wchodzi w grę.
Coś tam znalazłem o Black&Decker, karcher (plastikowe pompy...) i tyle. Co polecacie?
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306