brak oświetlenia wew., nie działa ele. podn. szyby kierowcy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam kolegów, mam problem w swoim MK4 1.9 TDI KOMBI 2005 roku AXR 101 KM.
1.Mianowicie w jednym czasie wysiadło mi oświetlenie wewnątrz auta, nie działa jak otwieram drzwi ani nie mogę go uruchomić ręcznie ( zarówno oświetlenie główne nad drążkiem kierowniczym, podświetlenie osłon przeciw słonecznych, oświetlenie z tylu przy drzwiach pasażerów i w bagażniku).
2. sprawa to jednocześnie wysiadło mi sterowanie szybą elektryczną od strony kierowcy ( nie jestem pewien czy na pewno w ten sam dzień i czy to ma jakiś związek ale na pewno w bardzo krótkim odstępie czasu) i nie mogę otwierać ani zamykać okna z przycisku. Z pilota niestety otwieranie tego okna również nie działa ( pozostałe okna się otwierają, uruchomiłem tą opcję swego czasu czeskim programem dostępnym na stronie)
Nie wiem czy sprawy powiązane i możesz mi pomoc czy mam na forum szukać odpowiedzi? Co do 1szej kwestii znalazłem ze jest jakaś dioda w drzwiach od kierowcy która może odpowiadać za ta usterkę, chyba ze ty sugerujesz co innego ? Powiem szczerze elektryk ze mnie słaby i zanim zabiorę się za rozbieranie drzwi to chciałbym wyczerpać wszystkie możliwości sprawdzenia przyczyny problemu wcześniej i ewentualnie jakbym miał jechać do elektryka to żebym wiedział co konkretnie powinien mi naprawić (a nie żeby mnie skasował za wymianę diody za 200zł)
1.Mianowicie w jednym czasie wysiadło mi oświetlenie wewnątrz auta, nie działa jak otwieram drzwi ani nie mogę go uruchomić ręcznie ( zarówno oświetlenie główne nad drążkiem kierowniczym, podświetlenie osłon przeciw słonecznych, oświetlenie z tylu przy drzwiach pasażerów i w bagażniku).
2. sprawa to jednocześnie wysiadło mi sterowanie szybą elektryczną od strony kierowcy ( nie jestem pewien czy na pewno w ten sam dzień i czy to ma jakiś związek ale na pewno w bardzo krótkim odstępie czasu) i nie mogę otwierać ani zamykać okna z przycisku. Z pilota niestety otwieranie tego okna również nie działa ( pozostałe okna się otwierają, uruchomiłem tą opcję swego czasu czeskim programem dostępnym na stronie)
Nie wiem czy sprawy powiązane i możesz mi pomoc czy mam na forum szukać odpowiedzi? Co do 1szej kwestii znalazłem ze jest jakaś dioda w drzwiach od kierowcy która może odpowiadać za ta usterkę, chyba ze ty sugerujesz co innego ? Powiem szczerze elektryk ze mnie słaby i zanim zabiorę się za rozbieranie drzwi to chciałbym wyczerpać wszystkie możliwości sprawdzenia przyczyny problemu wcześniej i ewentualnie jakbym miał jechać do elektryka to żebym wiedział co konkretnie powinien mi naprawić (a nie żeby mnie skasował za wymianę diody za 200zł)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
dioda na pewno nie...bardziej wygląda na przyczynę w module komfortu - zimne luty, przekaźnik
Co do szyby...może silniczek zakończył żywot
...ale bałagan robisz na forum
Co do szyby...może silniczek zakończył żywot
...ale bałagan robisz na forum
Odłącz aku a jak nie pomoże masz: viewtopic.php?t=122053" onclick="window.open(this.href);return false;
rozumiem żę bezpieczniki sprawdzone, bo jak nie to pierwsze do wykonania
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
tak jak wspominałem grg474, na gg bezpiecznik nr 14 jest sprawdzony i sprawny, co dalej panowie polecacie sprawdzić i nikt nie odpowiedział czy może być jakieś powiązanie między otwieraniem szyby a oświetleniem?
VAG-a podłącz ... błąd jakiś na pewno wypluje ...
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- Qto
- _
- Kontakt:
a nie czytałeś mojego posta ? - ja nie widzę związku jednego z drugimrafxxx pisze:nikt nie odpowiedział czy może być jakieś powiązanie między otwieraniem szyby a oświetleniem?
jedno i drugie idzie przez komfort - skoro nic nie działa to komfort albo padł albo nie ma zasilania/masy. Samo sprawdzenie jednego bezpiecznika nr 14 to mało, bo komfort (nie napisał czy to 1J0 czy 1C0) zasilany jest więcej niż jednym bezpiecznikiem ( w zalezności od modelu komfort od 2 do 5)Qto pisze:ja nie widzę związku jednego z drugim
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Po podpięciu Vag'a:
00932 - Electric Window Motor; Drivers Side (V147)
35-00 - -
to co z tym można zrobić? Bo na różnych forach różne sugestie
Ja akumulatora nie odłączałem, na jednej ze stron przeczytałem taką procedurę:
"Adaptacja polega na naciśnięciu przycisku w pozycji otwierania na maksa i przytrzymaniu 3-5 sekund po całkowitym otwarciu okna, następnie identycznie robimy w drugą stronę. Powtarzamy to dla wszystkich szyb.", czy to powinno pomóc wg was ?
Jeśli chodzi o Twoje pytanie grg474, nr komfortu to 1C0 959 799 B,
czyli z tego co napisałeś jeszcze powinienem sprawdzić bezpieczniki od 2 do 5 ?
00932 - Electric Window Motor; Drivers Side (V147)
35-00 - -
to co z tym można zrobić? Bo na różnych forach różne sugestie
Ja akumulatora nie odłączałem, na jednej ze stron przeczytałem taką procedurę:
"Adaptacja polega na naciśnięciu przycisku w pozycji otwierania na maksa i przytrzymaniu 3-5 sekund po całkowitym otwarciu okna, następnie identycznie robimy w drugą stronę. Powtarzamy to dla wszystkich szyb.", czy to powinno pomóc wg was ?
Jeśli chodzi o Twoje pytanie grg474, nr komfortu to 1C0 959 799 B,
czyli z tego co napisałeś jeszcze powinienem sprawdzić bezpieczniki od 2 do 5 ?
- Qto
- _
- Kontakt:
grg474, ale tylklo jedna szyba nie działa...co pokazał też VAG
W załączniku zdjęcia bezpieczników przy przekaźnikach grg474, pisał by sprawdzić od 2 do 5 które to niby są ?
- Qto
- _
- Kontakt:
proponuję zacząć czytać ze zrozumieniem...nie chodzi u numery bezpieczników a ich ilość w zależności od rodzaju komfortu - nr komfortu nadal nie podałeś
VAG pokazał błąd...jego treść też przeczytaj ze zrozumieniem
VAG pokazał błąd...jego treść też przeczytaj ze zrozumieniem
Qto, nie podałem nr komfortu ? a 2 posty wyżej to co napisałem 1C0 959 799 B
Nie znam się na komforcie dlatego pytam co mam zrobić, a forum jest chyba by ludziom pomagać a nie podkreślać że są tępi, prawda Panie Moderatorze ?
TO że na Vagu pokazało taki a nie inny komunikat zrozumiałem, dla mnie jako laika wynika że silnik do wymiany? Aczkolwiek nikt mi tego nie potwierdził
Nie znam się na komforcie dlatego pytam co mam zrobić, a forum jest chyba by ludziom pomagać a nie podkreślać że są tępi, prawda Panie Moderatorze ?
TO że na Vagu pokazało taki a nie inny komunikat zrozumiałem, dla mnie jako laika wynika że silnik do wymiany? Aczkolwiek nikt mi tego nie potwierdził