Czujnik HALLA (ABU 1,6)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Czujnik HALLA (ABU 1,6)
Witam.
Mam pytanie.
Jak wyjąć czujnik halla z mojego aparatu czy muszę rozebrać cały aparat zapłonowy czy może jest jakiś inny prostszy sposób? A może da się go (czujnik) jakoś wyczyścić bez wyjmowania?
Pozdrawiam.
Mam pytanie.
Jak wyjąć czujnik halla z mojego aparatu czy muszę rozebrać cały aparat zapłonowy czy może jest jakiś inny prostszy sposób? A może da się go (czujnik) jakoś wyczyścić bez wyjmowania?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sob sty 30, 2010 13:13 przez LASOT-A, łącznie zmieniany 1 raz.
Brillantschwartz perleffect - LA9V
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?
Re: Czujnik HALLA (ABU 1,6)
jakie masz objawy ? wogóle nie zapala autko, bo czujnik Halla to w zasadzie elektronika i nie czyści sie a wymienia,lasot pisze:Witam.
Mam pytanie.
Pozdrawiam.
można ewentulanie wymienić jakiś element elektroniki ....
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Auto zapala elegancko tylko jak większość forumowiczy borykam się z problemem:
Jadę jakieś 200m i głupieją obroty nawet czasem gaśnie ze dwa razy, odpalam jadę dalej i już jest dobrze.
Badałem VAGiem wyszło że halla i że krokowiec - też nie wiem jak się do niego zabrać żeby coś nie zepsuć.
Jadę jakieś 200m i głupieją obroty nawet czasem gaśnie ze dwa razy, odpalam jadę dalej i już jest dobrze.
Badałem VAGiem wyszło że halla i że krokowiec - też nie wiem jak się do niego zabrać żeby coś nie zepsuć.
skoro fura jeździ i zapala to nie widzę problemu po stronie hallalasot pisze:Tylko jak?BeBe_1 pisze:Jak wyżej jeżeli podejrzewasz usterkę w Hallu to nie nastawiaj się na czyszczenie raczej tylko wymiana.
Hall jak siądzie to du..a fura nawet nie zapali i koniec, kosztcałego zespołu oryginalnego "czujnika Halla" to koszt ponad 200zł
a jak wyciągniesz i mówisz że to czujnik halla i masz zręczne palce i lutownice i miernik to koszt naprawy może spać nawet do kilku złotych, poszukaj sobie także rozwiązania problemu i naprawy na stonach www.elektroda.pl
ale nie sądzę żeby był Hall uszkodzony, szukałbym problemu raczej w krokowcu lub przepływomierzu
czy jeździsz na gazie ?
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie nie - bez gazu. Gazu nie mam zamiaru zakładać.RobertP pisze:czy jeździsz na gazie ?
[ Dodano: Sro 20 Wrz, 2006 ]
To akurat mam. Tylko jak go wyciągnąć?RobertP pisze:a jak wyciągniesz i mówisz że to czujnik halla i masz zręczne palce i lutownice i miernik to koszt naprawy może spać nawet do kilku złotych
no to całe szczęscielasot pisze:Nie nie - bez gazu. Gazu nie mam zamiaru zakładać.RobertP pisze:czy jeździsz na gazie ?
a powiedź mi jak sprawdzany był problem że wyszło że czujnik Halla jest uszkodzony ?
i gdzie to robiłeś w warsztacie ?
na wyłączonym silniku ?
jeśli tak to masz do kitumechaniora, ponieważ uszkodzenie czujnika Halla uniemożliwia całkowicie odpalenie silnika, a problem mu wyskoczył ponieważ, robił diagnostykę na wyłączonym silniku, gdy silnik nie pracuje sterownik czujnika halla wyswietla błąd czujnika Halla bo nie ma z niego żadnego odczytu łapiesz o co chodzi ?
być może w problem masz po stronie tylko prawidłowego ustawieniu zapłonu
czujnik halla możesz sam sprawdzić jak masz miernik uniwersalny voltomierz sprawdź czy na czujnik halla podawane jest napięcie +12 po załączeniu stacyjki
oraz czy dochodzi masa znaczy się minus -
jeżeli jest OK to na środkowy przewód w kostce od tego czujnika Halla podłącz kabelek którym bedziesz mógł podać impulsowo/dotykać masę i sprawdź czy wychodzi z cewki iskra,
jeśli bedzie tak jak napiasłem to masz napewno do wymiany czyjnik halla
oprócz tego że Ci napisałem wczesniej że mozesz mieć problem z krokowcem i przepływomierzem to moze problem być po stronie paliwa czy pompki ale w to wątpię ...
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zdjąłem palec rozdzielacza i koniec przeszkadza taka osłona metalowa do odczytu impulsów.RobertP pisze:no jak ??? hmm no pokombinuj wyjdzie napewno ...
a co wklejony jest czy co ? powinno w miarę wyjść wszystko ...
Ale trudnoBeBe_1 pisze:Żeby wymienić Halla trzeba niestety roebrać aparat.
Podpinałem u znajomego. Na włączonym silniku też błąd był. po jego wykasowaniu tęż się pojawił myślę dlatego że hall może " przekłamywać"od czasu do czasu.RobertP pisze:a powiedź mi jak sprawdzany był problem że wyszło że czujnik Halla jest uszkodzony ?
Ale dzieki za porady cenne. Jak usunę problem to zapunktuję. Na pewno Tylko mnie to już trochę drzżni a wiadomo kasę można wydać...... na "mechaników"(bez urazy).
cóż można dodać jeśli wyjdzie że to hall
wystepują one w magnetowidach oraz w wentylatorkach w komputerach mają cztery nóżki
i jest deczko podobny do malego trazystora, jest kilka zamienników i też oryginałów samych czujników
jeśli wyjmiesz i namierzysz że to jednak on albo od razu chciałbyś wymienić to
zerknij TUTAJ jak tanie są te elemenciki elektroniki
co mogę dodać jeszcze jako ciekawostkę
dość częstym problemem są także one w silnikach do łodzi czy motorówek
cały element elektroniki zapłonowej do motorówki kosztuje nawet i 300$
a tam może być uszkodzony tylko jeden taki pierd.lnik za kilka złotych, mam kolegę który to naprawia i sam tworzy
wystepują one w magnetowidach oraz w wentylatorkach w komputerach mają cztery nóżki
i jest deczko podobny do malego trazystora, jest kilka zamienników i też oryginałów samych czujników
jeśli wyjmiesz i namierzysz że to jednak on albo od razu chciałbyś wymienić to
zerknij TUTAJ jak tanie są te elemenciki elektroniki
co mogę dodać jeszcze jako ciekawostkę
dość częstym problemem są także one w silnikach do łodzi czy motorówek
cały element elektroniki zapłonowej do motorówki kosztuje nawet i 300$
a tam może być uszkodzony tylko jeden taki pierd.lnik za kilka złotych, mam kolegę który to naprawia i sam tworzy
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Myślę że z tym czujnikiem powalczę.
Martwi mnie jeszcze ten silnik krokowy bo na VAGU też wyskoczył błąd.
Też nie wiem jak się do niego zabrać żeby coś nie zp..... ć. Na ile go rozbiorę i wyczyszczę w Twojej ocenie. Dodam że jest tokrokowiec na 6pinów czyli drogi.
Pozdrawiam.
Martwi mnie jeszcze ten silnik krokowy bo na VAGU też wyskoczył błąd.
Też nie wiem jak się do niego zabrać żeby coś nie zp..... ć. Na ile go rozbiorę i wyczyszczę w Twojej ocenie. Dodam że jest tokrokowiec na 6pinów czyli drogi.
Pozdrawiam.
wiem wiem że jest drogi, ale ciesz sie że nie masz Forda tam dopiero krokowiec jest drogi a zamienników nie ma i tylko oryginały i nic sie nie da zrobićlasot pisze:Też nie wiem jak się do niego zabrać żeby coś nie zp..... ć. Na ile go rozbiorę i wyczyszczę w Twojej ocenie. Dodam że jest to krokowiec na 6pinów czyli drogi.
Pozdrawiam.
przeczyszczenie krokowca daje coś czasami na dłużej nawet i kilka tyś km, czasami na krócej nawet po 100km wszystko wraca a może i tak być że nic nie pomoże
tak było kiedyś za którymś razem w moim wypadku
nic nie zepsujesz w nim, ja czyściłem WD40 i benzynką i wszystko składałem jak było ładnie wysuszone ...