[all vw] Popychacze - po wymianie nadal stukają!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[all vw] Popychacze - po wymianie nadal stukają!!
Witam wszytskich wiem że temat może się powtarza ale proszę jeszcze raz o pomoc!!Jakieś dwa dni temu wymieniłem popychacze na nowe razem z tym poszedł do wymiany pasek rozrządu i rolka - po wymianie spodziewałem się ze stukanie ustąpi a tu du.. Byłem juz u wielu mechaników i słyszałem wiele porad (a to pompa oleju słabe ciśnienie daje, ato że coś z układem korbowo tłokowym skączywszy na tym że mam luz na tłokach!!Proszę was o poradę co to może byc niektórzy mówią ze popychacze muszą się ułożyć ale ile czasu to trwa i czy może zna ktoś dobrego mechnika w Radomiu??Pozdrawiam!!
[ Dodano: Sro Wrz 20, 2006 10:07 ]
A jeszcze dodam że to 1,8 ABS 93' 240000km przejechane podobno czekam na jaką kolwiek poradę!!
[ Dodano: Sro Wrz 20, 2006 10:07 ]
A jeszcze dodam że to 1,8 ABS 93' 240000km przejechane podobno czekam na jaką kolwiek poradę!!
Ostatnio zmieniony śr wrz 20, 2006 10:15 przez postry, łącznie zmieniany 1 raz.
Po pierwsze to zakładając temat należy dodać przedrostek z marką auta, tak jak ci to poprawiłem. Po drugie możesz mieć luz za duży na samych popychaczach i ciśnienie spada bo olej przedostaje się za bardzo na zewnątrz. Po trzecie popychacze same powinny się odpowietrzyć po 500km. Można im pomóc wymontowując je i napełniając strzykawką olej.
Panowie wielkie dzieki za rade i sorki za niedociągnięcia "nowicjusz"!!Ale z tego co z waszych porad zrozumiałem to muszę poczekać na odpowietrzenie popychaczy??I jakby co w jaki sposób można zlikwidować ten luz na popychaczach (jest to mozliwe) i czy jakość oleju ma znacznie bo umnie wlany jest jakis nie markowy 15W40??
- tomyart
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
u mnie zaczeło stukac po czyszczeniu wtrysku i krokowca i to stuka czasmi (a czasami nie) ale jak juz stuka to z 5km musze przejechac zanim przestanie. A popychacz swoją drogą (chyba na jednym cylindrze) ale to tylko jak jest zimny postuka pare sec. i przestaje
Warto przystawic ucho i posłuchac gdzie dokładnie stuka
Warto przystawic ucho i posłuchac gdzie dokładnie stuka
A no własnie u niektórych to stuka na zimnym u innych na ciepłym a jeszcze u innych czasami - a umnie wali cały czas jednakowo a najgorsze jest to ze dałem mechanikowi 320zl i jest bez zmian!!Jak przyjdzie wam coś do głowy co z tym fantem zrobić to czekam na poradę może miał już ktoż taki prblem!!
[ Dodano: Czw Wrz 21, 2006 00:15 ]
A mam pytanie czy wałek rozrządu może być przyczyną tego stukania??
[ Dodano: Czw Wrz 21, 2006 00:15 ]
A mam pytanie czy wałek rozrządu może być przyczyną tego stukania??
Ten luz, o którym pisze robi się w głowicy, a z tego co wiem to nikt nie robi nadwymiarowych popychaczy. Także jak masz za dużu luz to olej ucieka po ściance popychacza i w popychaczu panuje za małe ciśnienie. Jeżeli to jest to, no to głowica do wymiany albo się przyzwyczaj.postry pisze:Panowie wielkie dzieki za rade i sorki za niedociągnięcia "nowicjusz"!!Ale z tego co z waszych porad zrozumiałem to muszę poczekać na odpowietrzenie popychaczy??I jakby co w jaki sposób można zlikwidować ten luz na popychaczach (jest to mozliwe) i czy jakość oleju ma znacznie bo umnie wlany jest jakis nie markowy 15W40??
Z samego rana wstałem i popsikałem ale hałas nie ustał najprawdopodobniej mam już zuzytą głowice tak jak to "TAZ" pisze jednak przyzwyczaić sie do tego wiem że bedzie trudne może to głupie co teraz napisze ale jakby może zwiększyć ciśnienie oleju może by pomogło jak myślicie??PawelP pisze:Eksperyment na terkotanie paska:
Powiem tak - weź WD 40 popsikaj trochę na zemby paska ale tak trochę tylko - jak się zrobi cicho to znaczy że to pasek. Jeśli terkotanie jest takie metaliczne i po odchyleniu osłony paska słychać wyraźnie to musi być to. Eksperyment z WD 40 nie powinien zaszkodzić