Nawet jeśli wtyczka nie będzie pasowała do nowego klaksonu - to można ją przerobić np na wsuwki żeńskie lub męskie ... etc ...
Na 2 fotce są zaznaczone śruby ... odnośnie montażu --- spodziewaj się ,że będzie coś do przewiercenia itp rzeźby ,,,, ale to tak naprawdę kilka chwil roboty ...
Wymiana klaksonu na bardziej donośny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Wtyczka pasować będzie bo tamten ma dwa piny i wtyczka też. Według mnie to ta co zaznaczyłem a druga jest podłączona pod aktualny klakson. Ciekawe czy te klaksony są na pewno w 100% sprawne Zanim zacznę rzeźbić podłączę i sprawdzę. Wydaje mi się jednak, że dziury powinny być.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Zmieniałem u siebie...blaszki montażowe brałem z mk4 gdzie oryginalnie były dwa klaksony (przy pojedynczym klaksonie blaszka jest zupełnie inna)...jednak klaksony brałem z innego auta i po montażu okazało się że wyszło jakby lustrzane odbicie tego, co było na mk4 z którego brałem blaszki. Wtyczki pasować będą (zakładam, że klaksony kupisz do mk4 i pochodnych), nic rzeźbić nie trzeba. Ja musiałem trochę pokombinować z ustawieniem klaksonów aby kabli wystarczyło - jak pisałem wyszło lustrzane odbicie, nie wiem czemu...nie zagłębiałem się w temat bo udało się wszystko zamontować bez większych problemów.
Ok, wymieniony klaksonik działa super Jeśli ktoś chciałby się podjąć wymiany to prościzna, wystarczy jedynie zdemontować kratkę w zderzaku od strony kierowcy. Druga wolna wtyczka jest przyczepiona na klipsie, który wyciągamy i w jego miejsce dokręcamy drugi klakson. Klaksony zakupiłem z Golfa IV więc zarówno wtyczki jak i oryginalne blaszki dołączone do klaksonów pasowały idealnie. Trzeba było jedynie troszkę pogłowić z ich ułożeniem pomocna bardzo była ta fotka http://s5.ifotos.pl/img/DSCN1874j_wxnwrnx.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; identycznie zamontowałem klaksony, śruby zaznaczone czerwonym kółkiem to są właśnie te śruby od klaksonów. Jedną śrubę wykorzystałem po starym klaksonie a drugą od sprzedawcy (poprosiłem aby dołączył). Klaksony wkładamy od spodu a drugą ręką łapiemy przez dziurę po kratce i dokręcamy. Klucz 13 płaski, podłączamy wtyczki i finito. Koszt niewielki, czas pracy również a dźwięk klaksonu zdecydowanie lepszy.