Migająca kontrolka akumulatora podczas przekręcenia zapłonu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- kris18051992
- Nowicjusz
Witam zauważyłem że niekiedy podczas przekręcania kluczyka na zapłon kontrolka w/w miga. zdarzyło mi się to już drugi raz. czy przyczyną może być rozrusznik? mam małe z nim problemy taki dziwny jednorazowy dźwięk po odpaleniu. proszę o pomoc
Nie to nie jest przyczyna rozrusznika Sprawdz kabel wzbudzenia przy rozruszniku niebieski w kostce pewnie sie przelamuje i dlatego mruga czasem
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
A dziwny odgłos to pewnie będzie bendix.
Golf III 1.8 90 KM '94 -> Audi A6 1.9 TDi 131 KM '02 -> Golf IV 1.9 TDi 101 KM '02
Bedix nie jest po prostu zasyfiony rozrusznik a szczegolnie oska gdzie sie po niej bedix przesuwa i zostaje za dlugo w kole jak juz silnik pracuje dlatego jest taki zgrzyt
Swap instalacji z grupy VAG .
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nie wiem jak jest w dieslu, ale u mnie w 1.4 doszlo do tego ze kotrolka od ladowania wogole sie nie palila . powodem byl przerwany kabel w kostce na skrzyni biegow. zycze powodzenia w poszukiwaniu.
- xxxPALUCHxxx
- Gadatliwa bestia
Od kilku dni zmagam sie z problemem migajacej kontrolki akumulatora. Moje auto to GOLF 4 / 1.9TDI / ARL.
Poodbny temat znalzlem tutaj pod linkiem ale bez odpwiedzi:
viewtopic.php?f=140&t=356996
Problem wyglada nastepujaco:
Po przekreceniu kluczyka zapalaja sie kontrolki, po chwili gasna a kontrolka akumulatora ktora swiecila sie do tej pory i gasla wraz z uruchomieniem silnika,
zamiast swiecic sie i gasnac tak jak bylo do tej pory zaczyna migac i gasnie po uruchomieniu silnika. Problem pojawil sie po wymianie alternatora na nowy.
Dwa tygodnie wczesniej wymienilem akumulator na nowy - Akumulator Centra FUTURA 12V 77Ah/760A. Stary akumulator mialem taki sam. Sluzyl mi rowno 5 lat.
Kilka tygodni wczesniej wymienialem kompletny rozrzad wraz z napinaczem. Teraz chcialem wymienic sprzegielko alternatora ale skonczylo sie na wymianie calego alternatora na nowy.
Wczesniej mialem alternator HITACHI LR1120-701 / 120A / 14V.
Mechanik po numerze dobral mi alternator LAUBER 11.1394.Nowy alternator ma napiecie 12[V] zamiast 14[V] , prad ladowania jest taki sam i ma 120[A].
Sprawdzalem w katalogu i na stronie MOTOINTEGRATOR:
https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... ber-111394
i niby ten nowy alternator jest odpowiednikiem HITACHI LR1120-701 i VW 028 903 029 G.
Mechanik sprawdzal mi rowniez akumulator miernikim i wyglada to tak :
Gdzie szukac problemu? czy moze jakis przewod nie styka czy regulator napiecia jest uszkodzony?
Poodbny temat znalzlem tutaj pod linkiem ale bez odpwiedzi:
viewtopic.php?f=140&t=356996
Problem wyglada nastepujaco:
Po przekreceniu kluczyka zapalaja sie kontrolki, po chwili gasna a kontrolka akumulatora ktora swiecila sie do tej pory i gasla wraz z uruchomieniem silnika,
zamiast swiecic sie i gasnac tak jak bylo do tej pory zaczyna migac i gasnie po uruchomieniu silnika. Problem pojawil sie po wymianie alternatora na nowy.
Dwa tygodnie wczesniej wymienilem akumulator na nowy - Akumulator Centra FUTURA 12V 77Ah/760A. Stary akumulator mialem taki sam. Sluzyl mi rowno 5 lat.
Kilka tygodni wczesniej wymienialem kompletny rozrzad wraz z napinaczem. Teraz chcialem wymienic sprzegielko alternatora ale skonczylo sie na wymianie calego alternatora na nowy.
Wczesniej mialem alternator HITACHI LR1120-701 / 120A / 14V.
Mechanik po numerze dobral mi alternator LAUBER 11.1394.Nowy alternator ma napiecie 12[V] zamiast 14[V] , prad ladowania jest taki sam i ma 120[A].
Sprawdzalem w katalogu i na stronie MOTOINTEGRATOR:
https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... ber-111394
i niby ten nowy alternator jest odpowiednikiem HITACHI LR1120-701 i VW 028 903 029 G.
Mechanik sprawdzal mi rowniez akumulator miernikim i wyglada to tak :
Gdzie szukac problemu? czy moze jakis przewod nie styka czy regulator napiecia jest uszkodzony?
______LET's GOLF______
MIGAJACA KONTROLKA AKUMULATORA / ALTERNATORA -> potrzebuje pomocy :
viewtopic.php?f=140&t=398583
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
xxxPALUCHxxx, mruganie wygląda mniej więcej tak ? bo jak tak to mam podobny problem...ale jeszcze bliżej się jemu nie przyglądałem
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
- xxxPALUCHxxx
- Gadatliwa bestia
no to jest na 99% to..ale wydaje mi sie ze moja miga nieco szybciej / czesciej..jutro to jeszcze sprawdze i dam znac.
Wyminenilem kilka dni temu alternator na nowy..w starym ten problem sie nigdy nie pojawial. nawet jak akumulator byl padniety.
Mialem wymienic jedynie sprzegielko -> zapobiegawczo bo auto ma juz swoje lata i przebieg tez, ale po wyciagnieciu alternatora okazalo sie ze lozyska tez przydaloby sie wymienic i ze rdzen sie caly rusza, co bylo tez przyczyna postukiwan z okolicay alternatora. Auto bylo mi potrzebne wiec zdecydwoalem sie na wyminane na nowy a nie na regeneracje starego.
Teraz nie wiem czy nie zalowac decyzji.
Lampka zawsze sie swiecila i gasla. nigdy nie migala.
Dodam tylko ze lampka miga jedynie do momentu uruchomienia silnika. pozniej gasnie.
Wyminenilem kilka dni temu alternator na nowy..w starym ten problem sie nigdy nie pojawial. nawet jak akumulator byl padniety.
Mialem wymienic jedynie sprzegielko -> zapobiegawczo bo auto ma juz swoje lata i przebieg tez, ale po wyciagnieciu alternatora okazalo sie ze lozyska tez przydaloby sie wymienic i ze rdzen sie caly rusza, co bylo tez przyczyna postukiwan z okolicay alternatora. Auto bylo mi potrzebne wiec zdecydwoalem sie na wyminane na nowy a nie na regeneracje starego.
Teraz nie wiem czy nie zalowac decyzji.
Lampka zawsze sie swiecila i gasla. nigdy nie migala.
Dodam tylko ze lampka miga jedynie do momentu uruchomienia silnika. pozniej gasnie.
______LET's GOLF______
- xxxPALUCHxxx
- Gadatliwa bestia
Dzisiaj sprawdzilem napiecie akumualtora miernikiem przed odpaleniem auta. Auto stalo 10 godzin. Wynik : 12.5[V]
Po odpaleniu silnika, bez zadnego obciazenia napiecie wynosilo 14.56[V]
Po wlaczeniu kilku odbiornikow, pod obciazeniem napiecie wynosilo 14.35[V]
W kaciku MK 4 pisano by sprawdzic czy regulator napiecia jest analogowy, czy jego wtyczka ma 2 piny czy moze jest cyfrowy z jednopinowa wtyczka.
wiec sprawdzilem i w starym alternatorze HITACHI wtyczka byla 2 pinowa :
jednak sam regulator napiecia jest wbudowany w alternator.
W nowym alternatorze LAUBER wtyczka tez jest 2 pinowa a sam regulator jest na zewnatrz alternatora, jako dodatkowa czesc
moze rzeczywiscie regulator jest uszkodzony:
bo wszystkie parametry, w sensie napiecia wskazuja ze ladowanie akumualtora itd jest OK.
ponizej krotki filmik jak u mnie miga ta kontrolka akumulatora / alternatora:
[youtube][/youtube]
Po odpaleniu silnika, bez zadnego obciazenia napiecie wynosilo 14.56[V]
Po wlaczeniu kilku odbiornikow, pod obciazeniem napiecie wynosilo 14.35[V]
W kaciku MK 4 pisano by sprawdzic czy regulator napiecia jest analogowy, czy jego wtyczka ma 2 piny czy moze jest cyfrowy z jednopinowa wtyczka.
wiec sprawdzilem i w starym alternatorze HITACHI wtyczka byla 2 pinowa :
jednak sam regulator napiecia jest wbudowany w alternator.
W nowym alternatorze LAUBER wtyczka tez jest 2 pinowa a sam regulator jest na zewnatrz alternatora, jako dodatkowa czesc
moze rzeczywiscie regulator jest uszkodzony:
bo wszystkie parametry, w sensie napiecia wskazuja ze ladowanie akumualtora itd jest OK.
ponizej krotki filmik jak u mnie miga ta kontrolka akumulatora / alternatora:
[youtube][/youtube]
______LET's GOLF______
- majster heniek
- Forumowy spamer :)
- Auto: Jest
- Silnik: też
trochę do poczytania , może to samo być w twoim przypadku
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2493829.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://seat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=194621" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2493829.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://seat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=194621" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Kontakt:
majster heniek, to nie to...kontrolka mruga na zgaszonym silniku. Po odpaleniu gaśnie...ładowanie ok i generalnie żadnych problemów nie ma. Tylko to mruganie kontrolki na włączonym zapłonie...
Re: Migająca kontrolka akumulatora podczas przekręcenia zapł
Wiadomo cos w temacie? Doszliscie do czegoś? Bo mam ten sam problem w ibizie bby. Tez mruga czasami kotrolka ładowania, troche szybciej niz u was na filmikach tak jakby co chwila bylo a raz nie było połaczenia, ale tylko jak jest na zapłonie a silnik nie jest włączony. Podczas pracy nic nie miga. Problem idento
1Z + 0.216 + 16bit + chip + EGR out + wolna odma + KAT out
E46 330D M57
E46 330D M57
- Qto
- _
- Kontakt:
Przy alternatorze nic nie grzebałem...generalnie nie zwracałem uwagi na ten problem, ale ostatnio tknęło mnie aby sprawdzić czy kontrolka nadal mruga...i ? No i nie mruga W międzyczasie wymieniałem licznik (ale to już dobre pół roku temu), nic innego nie było dłubane...więc albo wina w liczniku albo w kabelkach przy liczniku.
Bliżej okresu letniego może uda mi się znaleźć poprzedni licznik, to wrzucę na chwilę z ciekawości czy na tamtym kontrolka zacznie mrugać...
Bliżej okresu letniego może uda mi się znaleźć poprzedni licznik, to wrzucę na chwilę z ciekawości czy na tamtym kontrolka zacznie mrugać...
- xxxPALUCHxxx
- Gadatliwa bestia
Ktoś cos wymyślił w tym temacie?
______LET's GOLF______