M-TDI Modernizacja pompy wtryskowej (z TD do TDI)
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
witam może trochę nie na temat ale, mój MTDI miał mały wypadek i niestety zakończył swój żywot na szarocie , jednak wydarłem z niego pompę , jest to składak mojej roboty, a mianowicie korpus od vw LT 2.8 TDI a tłokorozdzielacz i fala od 1.9 TDI. W takiej konfiguracji kutrepka śmigała dość przyzwoicie przy niskim spalaniu, jeżeli kogoś interesuje taka pompa pisać na priv
Mtdi slupek afn , pompa ori aaz, chodzi wszystko pięknie, problem taki ze dlugo schodzi z obrotów a jak sie nagrzeje to po przygazowaniu nie zejdą obroty wcale tylko trzyma wysoki, dawka skrecona na minimum, żadna regulacja nie pomaga. CO sie moglo stac?
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
a Wydatek resztkowy sprawdzałeś? I sprawdź jak masz włożonego boost pina Ja miałem taki problem.
Tuning D/TD/MTDI? Pisz PW.
Wkręcony mam do konca, chyba ze jakoś dzwignie gazu się przestawia, boost pina zmienialem na zwyklego z aaz i z 1.6td i bez roznicy.
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
w12 na codzień
w12 na codzień
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Dziku VR6, przypuszczalnie przestawiona dźwignia gazu na ośce gazu. Pompa jeździła u Was w jakimś aucie czy dopiero co kupiona??
Pompa z auta ktore smigalo do konca tylko silnik zatarł się z powodu pęknięcia krućca od wody.
w12 na codzień
w12 na codzień
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Dziku VR6,pośmigaj na niej trochę,albo jakiegoś cleanera zastosuj.Pewnie zastała się cholera
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
Michał_1977 pisze:Dziku VR6,pośmigaj na niej trochę,albo jakiegoś cleanera zastosuj.Pewnie zastała się cholera
Dziku VR6 pisze:Pompa z auta ktore smigalo do konca tylko silnik zatarł się z powodu pęknięcia krućca od wody.
Po co ma lać jakiegoś cleanera skoro pompa jeździła do końca ??
Dziku VR6, Wydaje mi się, że dźwignia gazu jest przestawiona i o ile na AAZcie to dawało radę tak tutaj pojawiły się cyrki. Jak zdejmie się wszystkie sprężyny i odkręcisz śrubę-naktętkę tą wysoką, następnie zdejmiesz podkładkę z niej to ukaże się Tobie kilka kresek do regulacji i na ośce też jest nacięcie. Ustaw to pośrodku i zobacz jak wtedy auto będzie się zachowywać. Przeważnie to jest ustawione na środku.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Zdaję sobie z tego sprawę,ale mogło być takm,że silnik padł i pompa stała nieużywana pół rokumarcinas1983 pisze: Dziku VR6 napisał(a):
Pompa z auta ktore smigalo do konca tylko silnik zatarł się z powodu pęknięcia krućca od wody.
Po co ma lać jakiegoś cleanera skoro pompa jeździła do końca ??
Dziku VR6 nie napisał,że pompa została przełożona zaraz po tym jak się silnik zatarł.
Panowie, pompa stala z rok czasu... przelozylem gore pompy z 1.6td i odrazu dzwignie gazu tez. byla roznica w sprezynkach, szczegolnie na samym koncu tam gdzie się zahacza i przekreca.
Teraz jest lepiej ale jak rozgrzeje dziada to wolniej schodzi z obrotów, plus taki ze nie zacina się gaz.
Jeszcze przeztawić dzwignie gazu? wlać moze miksolu do ropki i polatac?
Teraz jest lepiej ale jak rozgrzeje dziada to wolniej schodzi z obrotów, plus taki ze nie zacina się gaz.
Jeszcze przeztawić dzwignie gazu? wlać moze miksolu do ropki i polatac?
w12 na codzień
w12 na codzień
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Wydatek?Dziku VR6 pisze: wolniej schodzi z obrotów
Jak już,to toto drugie,bo pewnie mechanizm odśrodkowy zasyfiony,a i cała poma pewnie też.Dziku VR6 pisze:Jeszcze przeztawić dzwignie gazu? wlać moze miksolu do ropki i polatac?
-
- Nowicjusz
Dawka na minimum i nadal wolno Ci z obrotów schodzi ? Przestaw wajchę na wieloklinie jeszcze o ząbek w kierunku "mniejszego gazu" i powinno być dobrze, może nawet będziesz mógł dawkę nieco podkręcić bez lipy.
1989 Audi 80 B3 2.5 V6 mTDI project and 1989 Passat B3 1,9 mTDI
Re: M-TDI Modernizacja pompy wtryskowej (z TD do TDI)
Taki wlasnie mam planWesoły Roger pisze:Dawka na minimum i nadal wolno Ci z obrotów schodzi ? Przestaw wajchę na wieloklinie jeszcze o ząbek w kierunku "mniejszego gazu" i powinno być dobrze, może nawet będziesz mógł dawkę nieco podkręcić bez lipy.
w12 na codzień
w12 na codzień
-
- Nowicjusz
Daj znać co Ci wyjdzie po tej modyfikacji i powoli myśl nad jakąś konkretną pompą bo skoro na 10mm pompie z Cromy TD było po japońsku (czyli jako tako ) to wolę nie myśleć co jest na AAZtówce
1989 Audi 80 B3 2.5 V6 mTDI project and 1989 Passat B3 1,9 mTDI