[mk2 RP] Pompa paliwa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2 RP] Pompa paliwa
Witam
Mam problem z pompą paliwa. Nie pompuje paliwa ale po wlaczeniu zaplonu slychac krótkie bzyczenie jakby działała. Czy to koniec zywota tej pompki, czy musze ja wymienic, czy jest jeszcze dla niej jakis ratunek?
Narazie cieplo to odpalam na gazie ale chlody tuz tuz
Mam problem z pompą paliwa. Nie pompuje paliwa ale po wlaczeniu zaplonu slychac krótkie bzyczenie jakby działała. Czy to koniec zywota tej pompki, czy musze ja wymienic, czy jest jeszcze dla niej jakis ratunek?
Narazie cieplo to odpalam na gazie ale chlody tuz tuz
pozdro!
To może trzeba dalej szukać? Wyjmij pompe, rozłącz ten przewód który idzie do komory silnika i przekręć na krótko zapłon. Zobacz czy psiuka. Jeżeli tak trzeba szukać dalej. Może zapchany filtr paliwa? Powodów może być więcej.jusci pisze:po wlaczeniu zaplonu slychac krótkie bzyczenie jakby działała
Frakcja Proud Member
Wyjmowałem przewód co wychodzi z pompy przed filtrem i nie psiuka.
Ale jest jeszcze jedna rzecz - jak dmuchałem do zbiornika zeby zrobic cisnienie to z przewodu dochodzącego do pompy lało się paliwo ale było takie jakby plucie benzyny z powietrzem.
Benzyna jest. Nigdy mi nie zabrakło choć czasem bywało mało
[ Dodano: Pon Wrz 25, 2006 6:15 pm ]
aha, pompe mam pod podloga, nie w zbiorniku
Ale jest jeszcze jedna rzecz - jak dmuchałem do zbiornika zeby zrobic cisnienie to z przewodu dochodzącego do pompy lało się paliwo ale było takie jakby plucie benzyny z powietrzem.
Benzyna jest. Nigdy mi nie zabrakło choć czasem bywało mało
[ Dodano: Pon Wrz 25, 2006 6:15 pm ]
aha, pompe mam pod podloga, nie w zbiorniku
pozdro!
Masz dwie pompy - jedną w zbiorniku paliwa/ dostępna przez podłogę bagażnika/ - wstępną zalewającą pompę właściwą, która z kolei jest pod podwoziem. Bzyczy pompa wstępna. Musisz wymontować pompę właściwa i sprawdzic ją czy podaje paliwo po podłaczeniu prądu - jeżeli nigdy nie była demontowana to niestety trzeba cierpliwości i dużo preparatu typu WD -40 aby zdemontować sanki do których jest mocowany zbiorniczek w ktorym jest osadzona - wszystkie śruby dostępne od strony podwozia, koniesznie posmaruj przy ponownym montażu.Uwaga na zamienniki-kupiłem przez internet z Wrocławia-mocno cieknie na zewnątrz poprzez styki elektryczne! Maap
[ Dodano: 25 Wrz 2006 23:09 ]
PS Można próbować wymontować ze ziorniczka samą pompę - to taki cylinder o średnicy ok 40mm i długości ok 80 mm ale jest to mocno utrudnione ze względu na koroze nakrętek i ogólne zasyfienie tego rejonu. Maap
[ Dodano: 25 Wrz 2006 23:09 ]
PS Można próbować wymontować ze ziorniczka samą pompę - to taki cylinder o średnicy ok 40mm i długości ok 80 mm ale jest to mocno utrudnione ze względu na koroze nakrętek i ogólne zasyfienie tego rejonu. Maap
maap