[MK3] Wymiana oswietlenia licznika i nawiewow foto poradnik
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Odświeże, bo mam pytanie, pewnie głupie. Mam licznik w wersji z zegarmiem a chcę założyć z obrotomierzem i tu pytanie, przebieg główny zostanie taki jaki mam?
Przebieg jest zapisany w liczniku. Po wymianie licznika, zmianie ulegnie także przebieg. Należy dokonać korekty przy użyciu komputera.
Dzisiaj zacząłem robić podświetlanie liczników oraz nagrzewnicy , nie miałem dostępu do diod koloru czerwonego, wiec zastosowałem listwę LED zasilaną 12v. efekt powalający o wiele lepiej świeci Jest Mega Listwa posiada własny klej wiec łatwo jest ją zamontować. Pozdro Foto poglądowe:
20140128_143031.jpg
20140128_143031.jpg
Ja mam takie pytanko do tego tematu. Bo jak wymienię folię powiedzmy na niebieską, no będę miał podświetlone na niebiesko właśnie. Ale co z wyświetlaczem zegarka i przebiegu? Bo domyślam się, że tam jest jakaś osobna żarówka...
W zaleznosci od wersji licznika moze byc na diodach, a jezeli jest zarowka to tam tez jest folia.
A jak z dostępem? Czy przy wymianie tej górnej folii będę miał przy okazji dostęp do zegarka?
Nie. Tu masz jak to zrobic
http://www.vwgolf.pl/porady/czerwony-ko ... -golf-mk3/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.vwgolf.pl/porady/czerwony-ko ... -golf-mk3/" onclick="window.open(this.href);return false;
U mnie nie świeciła prawa strona licznika i w ciemności nie było widać ile pozostało paliwa. Musiałem zapalać z sufitu. Wymieniłem tą spaloną żarówkę ale teraz świeciła prawa strona bardziej od lewej więc jak już zabieracie się za wymianę żarówek zegara to wymieńcie obydwie. Zaoszczędzicie parę minut i bieganie do sklepu po drugą żarówkę.
- KamilP
- DieseL PoweR
Co do nawiewu polecam delikatnie wyjąć tego pająka plastikowego który światło rozprasza (pod białą osłonką z żaróweczką, łatwo poznać) i go umyć w wodzie np z mydłem. Ale bardzo delikatnie bo jest kruchy, mi się przy myciu kawałek odłamał ale i tak się dobrze trzyma. Wcześniej zamiast żaróweczki założyłem 2 paski LED po 3 diody smd białe, i dlatego taki efekt nierównego podświetlenia ale może kiedyś to zmienię. Polecam też wyjąć przeźroczyste krążki z osłonki (tej z napisami) i je też przemyć, one też służą do przenoszenia światła. Oto efekt:
Before:
After:
W rzeczywistości nie widać aż takiej różnicy w jasności światła, efekt mi się nawet podoba
Before:
After:
W rzeczywistości nie widać aż takiej różnicy w jasności światła, efekt mi się nawet podoba
Re: podświetlanie zegary kontrolki
Czy jest sens wymiany takich żarówek na mocniejsze, lub odpowiedniki ledowe żeby zegary/panel nawiewów były mocniej podświetlone, bez obawy że plastiki mogą się topić ?debelleme pisze:Witam,
Pomimo iż temat nie jest najnowszy postanowiłem pokazać przy okazji wymieniania u siebie (MK3 1.9 TDI 90KM 1Z 1995) , jakie żarówki podświetlają zegary oraz poszczególne kontrolki (foto poniżej)
*do podświetlania zegarów: 12V 2W (2szt., zielone trzonki)
*do podświetlania każdej z kontrolek: 12V 1,1W, pomarańczowe trzonki
debelleme
Chciałbym jeszcze wymienić żarówki pokręteł nawiewów, bo mi nie świecą standardowa jest żaróweczka 12/1,2 W5T czy wszystkie żarówki świecą na biało/żółto czy są tam żarówki o barwie zielonej, niebieskiej lub czerwonej do podświetlenia tych kropek "zimno, ciepło" ?
Mój Golf III Otmar Alt Art Edition No.0483 viewtopic.php?f=88&t=588607
Stary temat Golf III Otmar Alt viewtopic.php?t=171091
Stary temat Golf III Otmar Alt viewtopic.php?t=171091
Czy jest sens wymiany takich żarówek na mocniejsze, lub odpowiedniki ledowe żeby zegary/panel nawiewów były mocniej podświetlone, bez obawy że plastiki mogą się topić ?
Dodam od siebie, zrobiłem tak jak kolega wyżej napisał KamilP "Co do nawiewu polecam delikatnie wyjąć tego pająka plastikowego który światło rozprasza (pod białą osłonką z żaróweczką, łatwo poznać) i go umyć w wodzie np z mydłem." i dodatkowo założyłem w to miejsce żarówkę 2W i bez porównania świeci wyraźniej, mocniejsze światło za pośrednictwem tego "światłowodu" rozprowadziło się lepiej po wszystkich pokrętłach Bez kombinowania z led-ami, itp. Zrobię zdjęcie przy okazji jak to wygląda
Dodam od siebie, zrobiłem tak jak kolega wyżej napisał KamilP "Co do nawiewu polecam delikatnie wyjąć tego pająka plastikowego który światło rozprasza (pod białą osłonką z żaróweczką, łatwo poznać) i go umyć w wodzie np z mydłem." i dodatkowo założyłem w to miejsce żarówkę 2W i bez porównania świeci wyraźniej, mocniejsze światło za pośrednictwem tego "światłowodu" rozprowadziło się lepiej po wszystkich pokrętłach Bez kombinowania z led-ami, itp. Zrobię zdjęcie przy okazji jak to wygląda
A jakie żarówki są w podświetleniu regulacji grzania foteli ?
Zielona dioda 3mm jeśli dobrze pamiętam.
Ile żarówek należy kupić, aby wymienić oświetlenie zegarów, a ile do nawiewów ? zamierzam kupić te http://allegro.pl/r5-diodowe-zarowki-do ... 83966.html" onclick="window.open(this.href);return false;